Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie să știi despre un fotoliu și cum trebuie întreținut

Fotoliu este piesa de mobilier nelipsită din nici o locuință, deoarece este un element de decor ce completează designul ambientului.

Modelele puse la dispoziția clienților sunt atât de diverse, încât satisfac cu siguranță toate gusturile și exigențele. Ca să te bucuri pentru o cât mai lungă perioadă de timp de minunatele fotolii pe care le deții, este necesar să cunoști modalitățile de întreținere ale acestora. Cu informație și puțin efort te vei descurca să faci aceste operațiuni singur, dar poți apela și la o firmă specializată, dacă dorești acest lucru.

Instalarea unui fotoliu este primul aspect care este legat de durata de viață a acestuia. Pachetul trebuie transportat în condiții bune, deoarece poate fi afectată structura de rezistență sau deteriorată tapițeria. Dacă este un produs ce necesită montare, aceasta se face preferabil de o persoană specializată sau, dacă are o schemă simplă și decizi să te ocupi personal, respectă cu atenție instrucțiunile și urmează succesiunea de pași, urmând ca doar la final să probezi fotoliul. Așază fotoliu în așa fel încât să fie la minim 50 cm de fereastră ca să fie ferit de lumina soarelui.

Citește și:

Modul de utilizare al fotolilului se face în funcție de specificul acestuia și trebuie să respecți caracteristicile și recomandările producătorului pentru a te asigura că acesta este funcțional mult timp. Pentru a păstra fermitatea și forma structurii, nu lăsa copiii să sară pe fotoliu și nu te așeza pe brațele sau spătarul lui. Dacă este un fotoliu extensibil, fii atent la pliere și stângere, evită să te așezi pe marginea extensiei și respectă indicațiile privind greutatea pe care o susține. Ține cont că fotoliu extensibil este recomandat pentru folosirea ocazională. Atenție la zona în care amplasezi fotoliul, deoarece sunt modele de interior și de exterior, iar caracteristicile sunt diferite în așa fel încât cele de exterior să reziste la anumite condiții ce le-ar afecta pe celelalte. Deci nu folosi fotoliu de interior în grădină sau nu îl expune intemperiilor.

Citește și:

Întreținerea periodică a unui fotoliu în funcție de tipul de material din care este realizat

  • Lemn. Sunt puține modele făcute complet din lemn în prezent, dar majoritea fotoliilor de pe piață au în componență părți din lemn masiv, stratificat sau în alte variante. Îngrijirea suprafețelor din lemn trebuie făcută cu substanțe specifice, sub formă de soluții sau spray, preferabil în variante cât mai naturale. Curăță cu o cârpă moale prin aplicare progresivă pe suprafețe mici. Pentru întreținerea zilnică poți folosi șervețele umede pentru mobilier. Ceara sau uleiul pentru lemn protejează și crește rezistența, dând strălucire suprafețelor.
  • Metal. Dacă ai un fotoliu cu părți metalice folosește-l în spații fără umiditate. Pentru curățare generală șterge suprafețele cu o cârpă curată, moale, ușor umezită cu apă și cu foarte puțin detergent cu pH neutru. Clătește ușor și lasă să se usuce înainte de reutilizare. Nu folosi soluții abrazive sau corozive deoarece deteriorează sau pătează metalul. Fii atent când cureți părțile capitonate cu soluții specifice să nu ajungi cu cârpa pe zona metalică.
  • Material textil. Mare parte din piesele de mobilier sunt capitonate cu materiale textile. Acestea pot fi din fibre de bumbac, lână, in, microfibră, nylon, poliamidă, poliester sau diverse amestecuri. Tapițeria se curăță săptămânal de praf cu o perie de haine moale și o poți aspira cu peria specială de tapițerie. Pentru curățarea petelor accidentale acționează imediat cu o cârpă absorbantă prin tamponare. Utilizează soluții speciale pentru textile, verifică dacă se potrivesc tipului de material și aplică-le conform instrucțiunilor, făcând inițial un test pe o zonă ascunsă vederii. Curăță pata de la exterior spre interior pentru a evita extinderea. După curățare cu soluții, usucă imediat pentru a evita apariția petelor. Husele detașabile se cureță chimic în centre specializate, iar dacă faci această operațiune acasă spală manual, nu la mașina de spălat. Nu folosi lichide pe materiale naturale, deoarece există riscul strângerii materialului sau deteriorării culorilor. Suprafața textilă a fotoliului poate căpăta, în timp, un aspect mătuit sau de fibre încolăcite. Poți înlătura eventualele cocoloașe cu un aparat de scame, dar și mai bine este să protejezi fotoliu cu huse de protecție pe care le poți spăla la nevoie.
  • Piele. Fie că este piele naturală sau imitație, ține departe de sursele de căldură orice fotoliu, deoarece variațiile de temperatură deteriorează pielea. Evită obiectele ascuțite care zgărie sau frecarea de pereți sau alte suprafețe abrazive. Tapițeria din piele naturală poate absorbi transpirația și grăsimea de pe piele, așa că e recomandat să protejezi fotoliu cu huse speciale. Imitația de piele se curăță cu apă călduță cu săpun 40%, cu pH negativ, cu o cârpă moale, ușor umezită, apoi cu una uscată. Pentru pielea naturală există soluții speciale sau folosește o cârpă moale, umezită cu soluție de apă distilată și 20% săpun cu pH negativ. Usucă ulterior cu o cârpă absorbantă. Nu folosi lichide cu acizi, alcool, spirt sau săpun în exces.

Durata medie de garanție este de 5 ani, dar cu o întreținere corespunzătoare un fotoliu poate fi folosit mult mai mult timp.

Citește și:

Foto: Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
20 Iunie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.