Setari Cookie-uri

Trei cărți care ne ajută să ne cunoaștem mai bine și să relaționăm mai ușor unii cu alții

Unele cărți ne ajută să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și pe oamenii din jurul nostru, să putem identifica mai ușor sentimentele noastre și să facem schimbările necesare pentru a avea o viață mai bună

O evaluare onestă a vieții ne ajută să facem schimbările necesare pentru a ne simți bine în pielea noastră. Multe dintre dificultățile pe care le avem în timpul vieții adulte - de la lipsa încrederii în sine până la comunicarea defectuoasă cu ceilalți - au la bază anumite probleme sau traume din copilărie. Dezvoltarea personală nu se petrece peste noapte și, în cele mai multe cazuri, nu poate fi realizată fără ajutor. Cărțile sunt o bună modalitate de a ne cunoaște mai bine pe noi înșine și de a descoperi care ne sunt punctele forte și slăbiciunile.

Mintea este cel mai mare atu al nostru, dar nu întotdeauna o înțelegem pe deplin, de aceea o mare parte din potențialul acesteia rămâne nedescoperit. Pentru a învăța mai multe despre psihologia din spatele comportamentului uman, despre felul în care obiceiurile zilnice ne afectează relațiile și starea de spirit, dar și despre cum să comunicăm mai ușor unii cu alții, următoarele cărți de dezvoltare personală ne pot fi de folos:

Citește și:

„Vindecarea copilului interior“, de Stefanie Stahl

„Vindecarea copilului interior“, de Stefanie Stahl, a fost vândută în peste un milion de exemplare în Germania. A fost tradusă în 20 de limbi, inclusiv în română, fiind una dintre cele mai apreciate carti de dezvoltare personala ale editurii Litera.

Psihoterapeuta Stefanie Stahl propune în această carte o serie de exerciții practice prin care cititorii își vor vindeca rănile sufletești. Ea este de părere că, atunci când vom face cunoștință cu copilul din noi și ne vom împrieteni cu el, ne vom da seama ce năzuințe și răni profunde avem în noi. Atunci vom putea accepta această parte rănită a sufletului nostru și o vom vindeca.

Problemele pe care le avem în viața de zi cu zi, dificultățile pe care le întâmpinăm în a relaționa cu ceilalți și lipsa de încredere în forțele proprii sunt în strânsă legătură cu perioada copilăriei noastre. Asociem amintiri urâte sau chiar traumatice cu această etapă a vieții și astfel reacțiile noastre de adulți sunt, de fapt, manifestări ale copilului interior.

Citește și:

„Atomic Habits“, de James Clear

James Clear a conceput un ghid cu ajutorul căruia cititorii pot învăța să își construiască un sistem pentru a deveni puțin mai buni în fiecare zi, să-și dezvolte o identitate mai puternică și să creadă în ei. După ce a petrecut ani de zile studiind știința obiectelor, James Clear a publicat „Atomic Habits“, o carte studiată în universități din întreaga lume, pentru că prezintă o cale ușoară și eficientă pentru formarea unor obiceiuri bune și pentru eliminarea celor proaste.

Potrivit autorului, schimbările mici pot aduce rezultate remarcabile. În „Atomic Habits“, carte publicată în România la editura Trei, James Clear explică cum obiceiurile bune pot deveni inevitabile, iar cele rele, imposibile. Recomandarea lui este să ne construim un sistem pentru a deveni cu 1% mai buni în fiecare zi.

Citește și:

„Inteligența emoțională“, de Daniel Goleman

Cât de importante sunt emoțiile în dezvoltarea personalității umane? Daniel Goleman explică în cartea „Inteligența emoțională“, publicată în limba română la editura Curtea Veche, cât de importante sunt conștientizarea de sine, autodisciplina și empatia pentru a înțelege mai bine lumea. Atunci când ne înțelegem sentimentele, situația în care ne aflăm devine mai limpede, susține psihologul și scriitorul american.

Copilăria este perioada în care se stabilește o bază solidă pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, consideră Daniel Goleman, însă ea poate fi îmbunătățită și cultivată inclusiv la vârsta adultă.

Citește și:

Astfel de cărți ne ajută, printre altele, să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și pe oamenii din jurul nostru, să putem identifica mai ușor sentimentele noastre și să facem schimbările necesare pentru a avea o viață mai bună. De aceea, nu ar trebui să lipsească din lista de lecturi de vacanță.

Sursă foto: Dean Drobot/ Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
24 Iunie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.