Setari Cookie-uri

Locuri montane mai puțin cunoscute pe care să faci hiking în România

Dacă nu vrei să stai acasă în weekendul următor, iată câteva idei de drumeții scurte pe care să le faci cu familia și gașca de prieteni.

Acest articol este dedicat cu precădere iubitoarelor de munte. Dacă adori să te plimbi în natură, dacă îți este dor de o drumeție montană, dacă iubești libertatea și aerul curat, atunci hiking-ul nu îți este străin. Mie îmi place adesea în weekend să plec undeva aproape de oraș și să pornesc într-o scurtă aventură prin munții patriei. Simt că mă încarc pentru toată săptămâna, hrănindu-mi sufletul, care de foarte multe ori întâmpină griji sau probleme. O drumeție montană este terapie pentru spirit, de aceea te încurajez să ieși din zona de confort. S-ar putea să-ți placă atât de mult, încât vei practica cu regularitate astfel de activități. De aceea, m-am gândit să prezint o scurtă listă de destinații montane pe care oricine le poate face cu echipament potrivit și bună dispoziție.

Citește și:

Ce este hiking-ul? Acesta reprezintă o activitate în natură, pe trasee marcate care nu durează mai mult de două zile. Efortul fizic este moderat, dar țin să menționez că o condiție fizică bună te va ajuta în aventură. De asemenea, ai nevoie de echipament și accesorii care să-ți ușureze drumul pe munte, văi sau șesuri. Investește în bocanci de calitate, trening și colanți, pelerină de ploaie, șapcă pentru soare, rucsac de dama suficient de încăpător, jachete cu membrană impermeabilă și tricouri din materiale sintetice sau din fibre naturale. Îți recomand să investești și în bețe de trekking. Acestea îți protejează articulațiile, îți reglează postura, te ajută să te deplasezi mai ușor, oferind sprijin suplimentar în timpul drumeției. Dacă ești echipată, pregătește niște merinde pentru drum și haide să descoperim împreună trei zone montane care te vor cuceri iremediabil:

Citește și:
  1. Cabana Mălăiești

Cu greu îți vine să crezi din imagini sau videoclipuri de pe net în ce loc spectaculos se află cabana Mălăiești. Peisajul nu poate fi redat în cuvinte, de aceea te fac curioasă, iar dacă ajungi prin Brașov, o plimbare de câteva ore până la cabană o să fie cea mai bună decizie. Aceasta se află la aproximativ 1700 metri altitudine în Munții Bucegi. Drumul se poate parcurge și de copilași care vor fi încântați peste măsură de peisaj. Te anunț de pe acum că mâncarea de aici este delicioasă și deține 100 de camere de cazare gata să-și primească musafirii.

Cum ajungi la cabana Mălăiești?

  1. Traseul Bușteni - Mălăiești este și cel mai dificil de altfel pentru că pornește pe cruce roșie. Nu te aventura pe drum fără echipament. Recomand să-l faci vara și așteaptă-te ca întregul periplu să dureze șase ore. Drumul dinspre Bușteni până la cabana Mălăiești urcă cu o diferență de nivel de 800 de metri și devine extrem de greu în a doua jumătate. Mai ales dacă ești ghinionist și prinzi vreme nefavorabilă. Traseul începe de la Căminul Alpin - Plaiul Munticelului - Poiana Costilei - Pichetul Roșu și La Prepeleac.

    Citește și:
  2. Traseul Râșnov - Mălăiești este pe bandă albastră și durează în jur de 5 ore, fiind recomandat pentru toate anotimpurile. Aceasta este varianta accesibilă indiferent de condiția fizică, începătorii fiind plăcut surprinși de acest traseu. Imediat ce ajungi aici te poți înscrie pentru următoarea aventură spre Platoul Bucegi și Vârful Omu care mai durează trei ore.

  3. Traseul Predeal - Diham - Mălăiești care are marcaj cruce albastră, dar și bandă albastră. Din Predeal mergi cu mașina personală pe DN73A până la Pârâul Rece. Faci stânga pe drum forestier către Cabana Steaua. Dinspre Diham traseul trebuie făcut la pas și durează în sezonul cald aproximativ trei ore.

2. Orașul Bălan - Cabana Singuratică

Ai auzit de Munții Hășmaș? Aceștia se găsesc în grupa muntoasă a Carpaților Moldo-Transilvăneni din Carpații Orientali. Aici vei găsi multe trasee accesibile, dar în articolul de azi discutăm doar despre cel care pornește din Orașul Bălan, din județul Harghita.

Citește și:

Cum ajungi la Cabana Singuratică?

Din centrul orașului Bălan pleci de la biserică, treci prin valea pârâului Fierarilor și treci printr-o pădure de molid pe o lungime de cinci kilometri.

3. Ciucărul Mare din Defileul Dunării

Dacă nu ai ajuns încă în Defileul Dunării, cu siguranță ai pierdut printre cele mai spectaculoase peisaje din România. De aceea te invit într-o drumeție destul de ușoară cu punct final: maiestuoasa Dunăre. Cazanele Dunării au o lungime de nouă kilometri, dar îți recomand să încerci traseul de pe DN57 din localitatea Dubova. Poteca este bine bătătorită, iar după un urcuș de 30 de minute vei ajunge în punctul de belvedere minunându-te de vegetația luxuriantă. De aici se văd Cazanele Mari și îți continui drumul spre Golful Dubova. Traseul se face pe triunghi galben și este de o frumusețe rară. Te atenționez să îți iei la tine bețe pentru a speria viperele, pantaloni lungi, bocanci înalți și apărătoare care să acopere gleznele și genunchii. Mai ales pe timp de vară, nu știi cum dai de o viperă, așa că mare grijă.

Citește și:

Tu ce trasee ușoare cunoști? Scrie-le în comentarii pentru ca lumea să afle de ele.

Sursă foto: Pexels

Vizionare placuta


Kudika
20 Iulie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.