Setari Cookie-uri

Mahjong- Istorie si Reguli

Cel mai iubit joc din Asia, Mahjong are o istorie impresionanta reușind sa aduca familiile impreuna pana in ziua de astazi.

Ce este Mahjong?

În jurul anului 1800, în China, a fost inventat unul dintre cele mai cunoscute și apreciate jocuri ale lumii: Mahjong

Un joc tradițional de Mahjong are nevoie de 4 jucători și 144 de piese. Piesele sunt ca niște pietre în formă de pătrat reprezentând câte o imagine.

China, Japonia și Coreea s-au bucurat cel mai mult de acest joc, însă el a ajuns și pe meleagurile noastre. În limba română Mahjong înseamnă "Vrăbiuțe Ciripitoare". Totuși, în țara noastră acest joc a prins popularitate mult mai mult în mediul online- ceea ce este de neînțeles pentru țările asiatice în care importanța jocului este atât de mare încât chinezii sau japonezii îl joacă în parcuri, la întruniri de familie sau chiar în cafenele.

Citește și:

Și ca să subliniez și mai mult cât iubesc asiaticii Mahjongul, în anul 2002 la Tokyo s-a desfășurat primul campionat mondial de Mahjong, acesta devenind un sport oficial, asemenea șahului.

Făcând o paralelă între Șah și Mahjong: Queen's Gambit a fost o serie dedicată sportului șah, foarte populară și vizionată pe Netflix, iar echivalentul acesteia putem spune că a fost Crazy Rich Asians în care jocul de Mahjong și importanța lui în viața familiilor asiatice sunt frumos introduse în poveste. O discuție plină de tensiune se poartă între iubita protagonistului și mama acestuia la o partidă aparent relaxată de Mahjong.

Reguli Mahjong

Regulile jocului trebuie citite și parcurse cu mare atenție, deoarece la prima vedere pot părea ușor complicate, însă nu sunt o dată ce le înțelegi și joci pentru prima dată.

Citește și:

Astfel, avem 4 jucători, 144 de piese, o pereche de zaruri și patru suporturi.

În primul rând trebuie determinat un dealer. În tradiția chineză și în jocul tradițional de Mahjong, cele patru piese ce prezintă vântul sunt puse cu fața în jos, iar jucătorii se vor orienta conform punctelor cardinale: est, vest, nord și sud.

În zilele noastre, putem determina dealerul prin aruncarea zarurilor.

Ulterior, toate plăcile sunt amestecate cu fața în jos și fiecare jucător construiește un perete în fața lui (foarte asemănător jocului de Rummy, mult mai popular în România). Dealerul aruncă zarurile și începe să numerele piese până ajunge la numărul ziarului. Fiecare jucător primește din acel punct 13 plăci și începe jocul.

Citește și:

Încep să se arunce piese, pe care celălalt jucător le poate revendica pentru a își construi peretele (exact ca la Rummy).

Scopul jocului este să obții 'Mahjong' reprezentând o mână completă de 14 plăci de patru seturi și o pereche.

Jocuri Mahjong

Puteți achiziționa și încerca acest joc interactiv alături de prieteni și familie. Mahjong este un joc simplu, de strategie care poate bucura pe oricine. Este un joc ce poate fi jucat atât de copii cât și de adulți, reușind să facă dintr-o cină în familie o seară de-a dreptul memorabilă, în care veți râde și vă veți bucura unul de compania celuilalt.

Poza coperta Nor Gal/Shutterstock

Vizionare placuta


Cătălina este cel mai nou și tânăr redactor Kudika, acoperind zonele de Travel, Artă și Cultură. Cătălina este pasionată de teatru și cinematografie, de cinci ani este membru activ al...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.