Setari Cookie-uri

Advertorial E ok să lăsăm copiii să se joace?

Primii ani de viață sunt cei mai importanți în dezvoltarea armonioasă a copilului. Acest lucru este bine știut de majoritatea părinților. Factori precum rutina zilnică, experiențele memorabile sau sentimentele puternice îl formează pe copil, îi vor defini caracterul și abilitățile în viața sa de adult. 

Printre activitățile cele mai întâlnite în cazul copiilor se numără uitatul la desene și jocurile pe mobil sau calculator. Acestea reprezintă o parte semnificativă din timpul zilnic al copilului, deci automat trebuie să ne punem următoarea întrebare: este bine să-i încurajăm să consume astfel de conținut sau nu?
Echilibrul între real și virtual
Cu toate că în trecut au existat studii care susțineau faptul că violența din jocuri și desene ar avea un impact negativ asupra temperamentului copiilor în viața reală, noile date arată că nu există o corelație directă între violența simulată de personajele fictive și cea reală, atâta timp cât copilul poate face distincția între realitate și conținutul media vizualizat.
Faptul că în cele mai multe cazuri personajele sunt reprezentate într-un stil artistic fundamental diferit față de realitate ( caricaturizat, ființe fantastice etc.) amplifică această distincție în mintea copilului.


În schimb, este dovedit faptul că expunerea la conținut media variat, fie vorba de jocuri sau desene, stimulează creativitatea, curiozitatea, imaginația și competitivitatea. Toate aceste aspecte contribuie la dobândirea abilităților artistice și a capacității de adaptare la situații noi.
Spre exemplu, soluțiile găsite de Spider-Man în timpul confruntării cu Doctor Octopus prezintă concepte de fizică, biologie și deducție logică, împachetate într-un episod dinamic și digerabil. Astfel, conținutul media preferat de copil poate avea un rol educativ deosebit, care stârnește curiozitatea și ajută la dezvoltarea capacității de învățare pe cont propriu.


Ce putem învăța din jocuri?
În cazul jocurilor, putem vorbi și de mijlocul de socializare existent în cadrul meciurilor online, bazate pe spirit de echipă și competitivitate sau de mijloacele narative cu puternică încărcătură morală atunci când vorbim despre jocuri single player, bazate pe poveste. Totodată, jocurile stimulează alfabetizarea digitală și dexteritatea în raport cu tehnologia. Având în vedere prezența majoră a tehnologiei în viața de zi cu zi, putem deduce că aceste abilități reprezintă un mare avantaj profesional odată cu trecerea timpului.
Nu în ultimul rând, jocurile și desenele pot da naștere unor modele de urmat pentru copii prin personaje cu care aceștia pot empatiza mai ușor. Revenind la exemplul cu Spider-Man, celebrul citat „Cu mare putere vine o mare responsabilitate” repetat în jocurile și desenele din serie, este dovada clară că pe lângă entertainment, conținutul media orientat către copii contribuie la formarea caracterului, la stabilirea unei busole morale și la dezvoltarea empatiei.


Riscuri reale din lumi virtuale
Cu toate astea, nu putem neglija faptul că și în ceea ce privește desenele și jocurile, aceeași regulă generală se aplică - anume că excesul nu este niciodată un lucru bun. Timpul alocat jocurilor poate fi exagerat, de aceea este recomandat ca orice copil să varieze activitățile desfășurate, pentru a nu pierde simțul realității.
Doctorii pediatri și psihologii consideră că un interval mai lung de 3 ore pe zi de jocuri și conținut media poate conduce la probleme pe termen lung.
Așadar, consumul propriu-zis de jocuri și desene este cât se poate de stimulativ pentru copil, atâta timp cât se evită excesul. Cel mai probabil, fantezia insuflată de poveștile și personajele favorite îi vor determina pe copii să creeze la rândul lor propriile jocuri, situații imaginare sau personaje.


Să înceapă distracția!
Unicitatea și individualitatea sunt la mare căutare în lumea în care trăim, așa că putem spune cu certitudine că este bine să-i încurajăm pe cei mici să se joace și să urmărească desene educative.
Pentru a arăta cât îți susții copilul, Smile Foto ți-a pregătit tricouri și hanorace cu personajele preferate din jocuri, seriale, desene și tot ce este pe trend anul acesta. Nu rata ofertele de pe site-ul www.smilefoto.ro și premiază-ți micuțul campion! Te așteptăm în atelierul de zâmbete!


Kudika
27 Octombrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.