Setari Cookie-uri

4 beneficii ale ceaiului verde de care ar trebui să profiți

Ceaiul verde este o băutură populară în toată lumea și are numeroase beneficii pentru sănătatea corpului și a spiritului.

În sezonul rece, o ceașcă de ceai verde fierbinte este mereu binevenită, pentru a ne oferi o stare de confort. Seducător prin aromele sale, ceaiul verde este una dintre băuturile cele mai populare din lume și are numeroase beneficii pentru sănătatea corpului și a spiritului. Ceaiul verde este o plantă medicinală folosită de secole în Japonia și în China și se spune că este eficient în prevenirea a peste 50 de boli. Însă unele beneficii și virtuți ale acestui elixir natural sunt mai puțin cunoscute. Iată câteva dintre acestea, de care ar trebui să profiți cât mai des.

Ceaiul verde reglează nivelul de colesterol

Colesterolul este o grăsime esențială pentru buna funcționare a organismului, dar și cel mai mare dușman al arterelor, atunci când nivelul său din sânge depășește limitele normale. Ceaiul verde poate contribui la reglarea nivelului de colesterol, oferind protecție cardiovasculară. Ceaiul verde conține un nivel ridicat de catechine – compuși antioxidanți ce reduc absorbția colesterolului în intestin – și polifenoli. Consumul de ceai verde, alături de o dietă de tip mediteranean, cu fructe și legume bogate în fibre și antioxidanți, pește și grăsimi vegetale bune, ca uleiul de măsline, și 30 de minute de activitate fizică zilnică pot contribui la reglarea nivelului de colesterol.

Citește și:

Ceaiul verde susține funcțiile renale

Băutura este un diuretic și detoxifiant puternic, ajutând la eliminarea toxinelor rele din organism. Are capacitatea de a reduce edemele provocate de acumularea de apă în organism și de a elimina excesul de zahăr, în cazul persoanelor care suferă de diabet. Acționând asupra rinichilor, vezicii urinare, ficatului, stomacului, poate stimula procesul de eliminare a compușilor răi, precum agenții poluanți, toxinele, acizii, pesticidele, medicamentele, care pot exista în organism.

Ceaiul verde este energizant natural

Ceaiul verde a fost întotdeauna folosit pentru puterile sale stimulatoare și energizante. Dacă îți începi ziua cu o ceașcă de ceai verde sau dacă vei consuma această băutură atunci când simți că ți-a scăzut energia, vei putea să lupți mai eficient împotriva oboselii fizice, psihice și mintale. Acest lucru se datorează cofeinei și vitaminei C pe care le conține. Ceaiul verde ajută la dezvoltarea concentrării, stimulează memoria, reflexele mintale și capacitatea de învățare, acționând la nivelul microcirculației sangvine din creier. Acesta este și motivul pentru care ceaiul verde este indicat în prevenirea bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson.

Citește și:

Ceaiul verde este ideal pentru îngrijirea pielii

Din nou, acțiunea sa împotriva radicalilor liberi face din ceaiul verde un produs excelent pentru prevenirea instalării ridurilor și a erupțiilor cutanate. Acești radicali liberi provoacă distrugeri în celule și, prin urmare, îmbătrânesc pielea. Moleculele din ceaiul verde stimulează producția de colagen, ajutând la păstrarea elasticității pielii. Conținutul său ridicat de taninuri cu proprietăți astringente face din ceaiul verde un remediu pentru excesul de sebum și toxine din piele. Pe de altă parte, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, calmează pielea sensibilă, iar aminoacizii pe care îi conține optimizează procesul de regenerare a barierei cutanate. Nu în ultimul rând, ceaiul verde are o acțiune drenantă, prin conținutul de cofeină.

Citește și:

Cum alegi și prepari ceaiul verde

Potrivit specialiștilor, ceaiul verde provenit din Japonia este de o mai bună calitate, pentru că metodele de producție sunt foarte stricte. Procesul de fermentare este stopat în momentul recoltării, ceaiul verde japonez – inclusiv matcha – fiind produs prin expunere la vapori de apă sau directa uscare la soare, ceea ce face ca planta să-și conserve beneficiile.

Ceaiul verde produs în China, deși este, adesea, mai scump, nu atinge calitatea celui japonez. El este obținut prin tehnica wok, ce presupune încălzirea la aproximativ 300 de grade în rezervoare metalice, proces care poate deteriora frunzele și reduce proprietățile. De asemenea, standardele de cultivare nu sunt foarte stricte, deci nu se pot cunoaște nivelurile reale de pesticide din frunze.

Citește și:

Pe de altă parte, eticheta bio nu este o garanție a faptului că produsul nu conține pesticide și poluanți, pentru simplul motiv că un sistem de control este mai dificil de pus în practică.

În concluzie, ceaiul verde este o băutură benefică pentru organism și ar trebui să facă parte dintr-o dietă sănătoasă, cu condiția să fie consumat corect. Nu bea niciodată ceai verde pe stomacul gol, pentru că poate afecta funcțiile digestive, și nici înainte de culcare, pentru că poate provoca insomnii.

Sursa foto: Pexels

Vizionare placuta


Kudika
31 Octombrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.