Setari Cookie-uri

Misiune foarte posibilă: cum să-ți proiectezi singură bucătăria

Ți-e groază de actuala ta mobilă de bucătărie, dar ți-e și mai groază de ideea de a concepe singură alta, pe gustul tău? Sunt câțiva pași simpli de urmat ca să nu te copleșească nici perspectiva, nici punerea în practică a acestui proiect, iar Mihai Seitan, specialistul MAM Bricolaj, ți-i explică pe îndelete.

Am o prietenă care s-a apucat, acum câțiva ani, să-și refacă bucătăria. Nici măcar de una singură, ci alături de soț. Au chemat un arhitect, i-au plătit un teanc de bani pentru proiect, iar când a venit echipa de mobiliști să vadă spațiul și să-l confrunte cu ce era pe hârtie, a ieșit la iveală că acea bucătărie nu putea fi montată acolo pentru că nu fuseseră notate cotele corect. Desigur, mobiliștii au refăcut măsurătorile și și-au dus treaba la bun sfârșit, dar a fost o lecție scumpă pe care acel cuplu a plătit-o pentru o bucătărie nouă.

Așadar, ți-ai propus să schimbi aspectul bucătăriei tale? Poți evita foarte ușor o astfel de situație precum cea de mai sus, extrem de neplăcută, costisitoare și consumatoare de timp și energie dacă urmezi niște pași foarte simpli pe care ți-i recomandă Mihai Seitan specialistul MAM Bricolaj:

Citește și:
  • Eliberează spațiul de măsurat. Da, știm, e o mare bătaie de cap să muți mobila veche de la perete, dar ai nevoie de acces la toate colțurile, toate nișele, toate deschiderile din acea încăpere.
  • Măsoară totul cu atenție! În urma măsurării spațiului și a tuturor detaliilor sale (colțuri, nișe, deschideri, uși) pe lungime vei obține „releveul”, o noțiune de bază în proiectarea de mobilă. Măcar să știi să vorbești aceeași limbă cu meșterii.
  • Atenție la înălțimi și unghiuri! Cotele de înălțime ale tavanului sau pardoselii sunt și ele foarte importante, mai ales în zonele unde vei avea și corpuri suspendate. Iar unghiurile între pereți sunt rareori de 90 de grade (mai ales în apartamentele de bloc), așa că trebuie să măsori și această dimensiune. Dacă nu ai un compas prin casă, pur și simplu folosește colțul unei cărți (adică un unghi cu o deschidere de 90 de grade) și observă dacă intră perfect în colțul spațiului pe care vrei să-l măsori. Dacă nu intră, înseamnă că unghiul este mai mare sau mai mic de 90 de grade și trebuie să semnalezi asta mobilistului sau specialistului care te va ajuta cu construcția corpurilor de mobilier.
  • Pune totul pe hârtie și vei obține planul. Asta se face la o scară de 1/20. De exemplu, dacă lungimea unui perete este de trei metri, pe hârtie vei trage o linie corespondentă cu lungimea de 150 milimetri.
  • Planul este oglinda spațiului pe care vrei să-l umpli cu mobilă, așadar marchează pe el toate colțurile, nișele, deschiderile, pragurile etc., toate elementele care „sparg” continuitatea aranjamentului corpurilor de mobilier.
  • Folosește o cariocă pentru a fixa bine releveul pe foaie pentru că tot vei veni pe deasupra cu schițe ale corpurilor de mobilier și cu modificări la acestea și, evident, nu vrei să ștergi, din greșeală, cotele principale ale spațiului.
  • Proiectează corpurile de mobilier, atât cele de pe pardoseală, cât și cele suspendate. Înainte de a te hotărî la cum va arăta bucătăria ta, gândește-te la mai multe soluții pentru acest spațiu și desenează câteva schițe cu privire la poziția diferitelor elemente de mobilier și accesorii.

Cu acest releveu și cu schițele corpurilor de mobilă poți merge în magazinele MAM Bricolaj unde vei găsi nu numai inspirație pentru materiale și accesorii de mobilier și idei de aranjamente, dar și specialiști care să verifice corectitudinea releveului și a schițelor și să te ajute să-ți creezi cea mai aspectuoasă, dar și cea mai funcțională mobilă de bucătărie pentru spațiul pe care-l ai la dispoziție.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Decembrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.