Setari Cookie-uri

Stilul industrial în amenajarea unei locuințe

Iată ce trebuie să știi dacă dorești să abordezi acest stil în locuința ta

Stilul industrial abordat în designul interior a apărut odată cu industrializarea, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, până la începutul anilor 1950. În anii 1970, multe fabrici și clădiri industriale dezafectate au fost transformate în mansarde, lofturi și studiouri de artiști. Este momentul când stilul industrial a luat naștere cu adevărat, mai întâi în Statele Unite și apoi în Europa, ani mai târziu. Dacă îți dorești să îți amenajezi locuința în acest stil, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre el.

Ce este stilul industrial?

Pereții din cărămidă, țevile sanitare vizibile și podelele din beton sunt elemente tipice ale acestui stil de design interior. O adevărată amintire a erei industrializării și a fabricilor, stilul industrial este definit de mobilier robust, cu linii curate, fără ornamente inutile. Funcționalitatea și durabilitatea mobilierului sunt în prim plan, acesta având un aspect vintage, uneori uzat, semn al vremurilor trecute. Materialele cel mai des întâlnite sunt lemnul recuperat, cu patină, cărămida, metalul, pielea, regăsită în fotolii sau scaune, și betonul, atât pentru podele, cât și pentru diverse blaturi. Adăugarea de perne și covoare cu designuri interesante oferă căldură încăperilor în stil industrial, a căror atmosferă este uneori mai rece datorită caracterului brut al mobilierului.

Citește și:

Variații ale stilului industrial

Mobilierul și obiectele de tip industrial coexistă foarte bine cu diferite stiluri de decorare:

  • Pentru un stil rustic-industrial: adaugă lemn recondiționat, grinzi sau obiecte recuperate;

  • Pentru un aspect vintage-industrial, este suficient să alegi mobilier retro sau vintage;

  • Pentru un stil scandinav-industrial, specifice sunt nuanțele mai deschise de lemn, dar și adăugarea unor blănuri artificiale, în loc de covor, de exemplu.

Accesorii

Accesoriile sunt adesea robuste și impunătoare. De exemplu, o mașină de scris veche, un ceas de perete masiv, obiecte cu scripeți, semne comerciale vintage, dulapuri metalice etc. Lumina este, de asemenea, esențială. Emblematice sunt spoturile pe tavan, dar și lămpi cu aspect industrial sau, pur și simplu, becuri suspendate, de diferite mărimi.

Citește și:

Pentru a separa camerele, un perete din sticlă cu ramă și cercevele metalice este adesea cea mai bună soluție. Nu doar că oferă luminozitate, dar este și o reamintire a configurației biroului dintr-o fabrică de altădată.

Textilele, precum covoare și perne, și podelele din lemn aduc o notă de căldură încăperilor.

Culori

Culorile în stilul industrial sunt de obicei destul de închise: negru, nuanțe de gri, kaki, ruginiu, roșu cărămiziu, diverse nuanțe de maro, cu foarte puțin alb sau bej pe ici-colo, pentru o notă mai veselă. Într-un stil mai modern, se pot folosi tușe de culoare puțin mai vii pentru a încălzi atmosfera, precum roșu vibrant, galben, portocaliu sau muștar.

Obiecte de mobilier

De obicei din lemn și metal, mobilierul în stil industrial se caracterizează prin latura sa masivă, ce amintește de lumea clasei muncitoare. Sunt piese cu linii curate și solide, făcute să reziste. Sunt populare și obiectele uzate sau vintage, cu vopsea scorojită și metal ușor ruginit, precum mese joase cu roți scripete sau scaune din piele cu bază din metal. De asemenea, sunt frecvent întâlnite piese de mobilier realizate din obiecte mai puțin tradiționale, precum o scară din metal transformată într-un raft sau un cufăr din lemn ce poate servi drept masă de cafea.

Citește și:

Nu trebuie să locuiești într-un loft din New York sau într-un studio de artist pentru a aborda un stil de decor industrial. Chiar dacă datează din perioada Revoluției Industriale, acum se află în topul primelor zece tendințe de design interior și rămâne atemporal, așadar nu ezita să îl alegi pentru locuința ta.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
20 Decembrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.