Setari Cookie-uri

5 jocuri recomandate pentru dezvoltarea inteligenței emoționale la copii

Iată cum poți încuraja dezvoltarea inteligenței emoționale a micuțului tău prin intermediul jocurilor și jucăriilor!

Chiar dacă societatea accentuează și pune preț întotdeauna pe inteligența cognitivă, există și alte tipuri de inteligență la fel de importante pentru un adult dezvoltat multilateral.

De exemplu, chiar dacă IQ-ul, numărul care definește cât de inteligentă este o persoană din punct de vedere cognitiv, este o noțiune faimoasă, EQ-ul vine din urmă.

Termenul de EQ măsoară inteligența emoțională, un factor primordial pentru o viață trăită în armonie cu sinele și cu ceilalți. De aceea, dacă vrei să-i oferi copilului tău o educație completă, nu trebuie să ignori acest aspect.

Iată cum poți încuraja dezvoltarea inteligenței emoționale a micuțului tău prin intermediul jocurilor și jucăriilor!

1. Carduri pentru identificarea emoțiilor

Identificarea sentimentelor este un aspect de bază pentru a construi o inteligență emoțională solidă. Pentru a-l ajuta pe prichindel, puteți folosi jocuri care au imagini cu persoane care exprimă diferite emoții. Priviți împreună expresiile diverse ale feței și dezbateți ce sentimente puteți identifica. Apoi, faceți asocieri între cele asemănătoare sau care fac parte din aceeași sferă.

Citește și:

2. Joaca de-a expresiile faciale

Dacă vrei să te implici mai mult și să construiești momente de calitate alături de cel mic, puteți aborda jocul de mai sus și în varianta „homemade”.

Începe prin a afișa tu o expresie facială și roagă-l pe cel mic să o identifice. Apoi, schimbați rolurile. Astfel, copilul nu numai că va recunoaște emoțiile în ceilalți, dar va învăța să și le exprime el însuși.

3. Jocuri tip „pune-te în locul meu”

Un alt mod prin care-l poți încuraja pe cel mic să aibă o inteligență emoțională crescută este jocul care implică în mod subtil cultivarea empatiei. De exemplu, poți găsi online acest tip de joc de inteligență emoțională, sub forma unor scenarii ușor accesibile pentru copii, care implică animăluțe și personaje îndrăgite de către aceștia. Acestea sunt exerciții extrem de utile pentru cei mici. Ei vor învăța să se pună în situațiile altor oameni, să privească lucrurile cu empatie și cu îngăduință.

Citește și:

3. Jocuri descriptive despre emoții

Pentru ca micuțul să înțeleagă cât mai bine universul emoțiilor, este necesar ca acesta să înțeleagă, în primul rând, cum se simt emoțiile respective. Luați emoțiile pe rând, folosind planșe sau carduri, apoi descrieți senzațiile asociate și câteva contexte în care apar acestea.

De exemplu, puteți asocia teama cu fluturi în stomac, fiori reci, puls accelerat și palme transpirate, iar apoi cel mic poate verbaliza un context în care a simțit teama ultima oară.

4. Jocul „cum m-am simțit astăzi?”

Când micuțul tău se întoarce de la grădiniță, cel mai probabil îi pui întrebări de tipul „cum a fost azi?”, „ce ai făcut?” sau „ce teme ai primit?”.

Citește și:

Schimbă puțin lucrurile și începe să îl întrebi, în fiecare zi, cum s-a simțit. Ce emoții a avut când s-a jucat cu unii dintre colegii de grupă? Dar când a primit o sarcină de îndeplinit? Dar atunci când educatoarea i-a făcut o observație?

Acest gen de discuție se poate transforma cu ușurință într-un joc distractiv și o cale de a-l face pe micuț să fie atent la propriile sentimente în viața de zi cu zi.

5. Jocurile online de identificare a emoțiilor

În cazul în care copilul tău petrece zeci de minute pe tabletă sau pe telefonul mobil, îl poți îndruma spre jocuri care dezvoltă inteligența emoțională în timp ce rămân o sursă de entertainment.

Caută jocuri precum „Touch and Learn”, „EmoFace” sau alte versiuni care îmbină interactivitatea și personajele simpatice cu elementul educativ.

Citește și:

Fiind expus la acest gen de activități, micuțul tău va deveni familiar cu sfera emoțiilor și va învăța atât să identifice, cât și să exprime și să înțeleagă sentimentele proprii și ale celor din jur – abilități esențiale pentru o inteligență emoțională dezvoltată!

Vizionare placuta


Kudika
11 Februarie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.