Setari Cookie-uri

Adolescent în trecut— tema care marchează jumătatea proiectului Adolescent în ficțiune

Proiectul de podcast și articole culturale „Adolescent în ficțiune” anunță un nou subiect de discuție inspirat din literatură, care se va lansa joi, 18 august: literatura pentru adolescenți din trecut.

Ascultători și cititori deopotrivă sunt invitați să privească în urmă, atât în istoria personală, cât și în cea a literaturii, echipați cu căști pentru podcast și un browser pentru un text scris de un adolescent.

„Cărțile scrise pentru adolescenți, deși mult mai bine reprezentate azi, existau și erau apreciate și înainte. Curioși să aflăm care era oferta în alte vremuri, am coborât pe timp în jos și ne-am oprit la un bestseller al generației sale: «Cișmigiu & Comp.» de Grigore Băjenaru. Invitatul pentru această temă, Dragoș Irimescu, pune trecutul și prezentul alături și ne sesizează asemănări și deosebiri cu toată seriozitatea – mai puțin când vine vorba de năzbâtii de prin școală. Radu Băieșu, muzeograf al Muzeului Național al Literaturii din București, și Irina Borțoi, fostă lăzăristă, împărtășesc din reperele diferitor generații. Inspirat de lectură, Dragoș se hotărăște să discute direct cu lăzăriștii interbelici într-un text plin de suspans: «Douăzeci și patru de ore»”, ne dezvăluie realizatorii podcastului din culisele subiectului ce urmează a fi lansat săptămâna viitoare.

Citește și:

Dragoș Irimescu are 15 ani și tocmai a încheiat clasa a VIII-a la Școala „Varlaam Mitropolitul” din Iași.

„Adolescent în trecut” este cea de-a cincea temă abordată în cadrul proiectului „Adolescent în ficțiune” și marchează jumătatea acestui demers, alături de subiectele lansate începând cu luna iunie a acestui an: istorie, jocuri video, fantasy și filosofie, discutate cu adolescenți și profesioniști din domeniul cultural și educațional.

Toate cele cinci episoade de podcast, precum și textele literare scrise de adolescenți în urma lecturilor din proiect, sunt disponibile pe www.fata-verso.ro. Dacă vă plac cele găsite acolo, nu uitați să dați un refresh site-ului din două în două săptămâni, pentru a urmări temele ce urmează a fi dezbătute în perioada următoare.

Citește și:

Echipa proiectului „Adolescent în ficțiune”:

Simina Popa și Claudiu Sfirschi-Lăudat – gazde și realizatori

Tudorița Șoldănescu – manager de proiect

Paula Varga – responsabil de promovare și comunicare

Andrei Nechifor – editor de sunet

Adina Popescu – îndrumătoarea textelor scrise de adolescenți

Website: fata-verso.ro

Facebook: facebook.com/fatza.verso

Organizator: FAȚĂ/VERSO, prin ZETO PROJECT SRL

„Adolescent în ficțiune” este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)

Parteneri: Librăriile Cărturești, Institutul Polonez din București, Muzeul Național al Literaturii Române

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 August 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.