Setari Cookie-uri

Sfaturi despre cum și cu ce se izolează fațada casei

Fațada neizolată a casei poate contribui la creșterea facturilor pentru încălzire, dar și pentru răcirea casei, pe timp de vară.

Pereții exteriori sunt principalii vinovați de pierderea căldurii, tocmai de aceea este important să acordați atenției izolării acestora. Asigurați-vă că alegeți materiale de calitate, ce asigură un confort termic potrivit și contribuie la designul plăcut al clădirii.

Când decideți izolarea casei, o modalitate bună de a determina nevoia de izolare, este să urmăriți diferența de temperatură din interiorul și în afara casei dumneavoastră. Dacă diferența este mai mare de 5 grade, atunci puteți lua în considerare adăugarea izolației.

Acordați atenție alegerii materialelor termoizolante

Înainte de a vă apuca de izolarea fațadei, este necesar să analizați avantajele și dezavantajele fiecărui material termoizolant, astfel încât să alegeți cea mai bună opțiune.

Citește și:

Izolația creează o greutate suplimentară asupra structurii clădirii. Pentru a determina dacă structura clădirii este capabilă să reziste la o greutate suplimentară, țineți cont de densitatea materialelor utilizate pentru izolare și a finisajelor dorite ulterior.

Coeficientul de absorbție a apei indică cantitatea de umiditate ce poate fi absorbită de material. Un material termoizolant umed își poate pierde proprietățile. Cu cât coeficientul de absorbție al apei este mai mic, cu atât materialul este mai potrivit.

Materialele izolatoare protejează locuința nu numai de frig, ci și de zgomot. Cu cât capacitatea de izolare fonică este mai mare, cu atât zgomotul propagat din exterior va fi mai redus.

Dacă vă pasionează proiectele pe cont propriu, puteți opta să izolați singuri fațada. Totuși, pentru o bună izolare, apelați la o firmă specializată. Specialiștii vor ști cu exactitate tipul de izolație de care aveți nevoie, ținând cont de structura și necesitățile locuinței. Ca și costuri, prețurile variază între 1050 lei/mp și 1260 lei/mp. Rețineți că acestea sunt doar orientative, prețul final fiind decis în urma unei discuții elaborate cu firma care se va ocupa de izolarea fațadei.

Citește și:

Izolarea fațadei – utilizați materiale moderne pentru o bună izolare termică și fonică

Materialele pentru izolarea fațadei casei sunt o modalitate excelentă de a menține aerul cald în interiorul casei și aerul rece afară. Sunt folosite pentru a preveni pierderea de căldură. Este bine să știți că există două tipuri de izolație: termică și fonică. Izolarea termică menține căldura afară, în timp ce izolarea fonică împiedică zgomotul. Exemplele comune de izolație termică includ fibra de sticlă, polistirenul și vata minerală. Exemple de izolare fonică includ gips-cartonul sau plăcile de spumă.

Polistirenul expandat este un material ușor, cu costuri reduse, rezistent la temperaturi înalte. Cu toate acestea, este un material inflamabil. Polistirenul extrudat are o densitate mai mare comparativ cu cel expandat, fiind un bun izolant termic. Vata minerală bazaltică ajută la o bună izolare fonică, rezistând la temperaturi ridicate. Vata minerală de sticlă este o alegere excelentă, deoarece este durabilă, de lungă durată, fiind potrivită pentru pereții ce prezintă neregularități. Spuma poliuretanică poate fi luată și ea în considerare, deoarece este un bun izolator ce nu va putrezi în timp.

Citește și:

De asemenea, puteți lua în considerare izolarea fațadei cu materiale ecologice, precum paiele, stuful sau cânepa. Sunt ușor de aplicat, asigură o bună izolare fonică și termică, iar casa dumneavoastră va fi ecologică.

Cum se izolează fațada casei?

Indiferent dacă locuința are pereți exteriori din lemn, cărămidă sau BCA, izolarea poate fi realizată ținându-se cont de materialele utilizate. Pentru asigurarea unei izolații ca la carte, solicitați oferte pentru termoizolare fatade preturi și alegeți o firmă potrivită nevoilor dumneavoastră. Este necesar ca izolarea fațadei să fie aplicată în mod corect, pentru a preveni pierderile de căldură și apariția umezelii în interiorul izolațiilor.

Izolarea pereților exteriori cu polistiren, necesită prinderea polistirenului cu un adeziv special și fixarea cu dibluri speciale. Apoi, urmează montarea unei plase de armare și aplicarea unui strat protector peste. După uscarea mortarului, se trece la finisarea fațadei, cu vopsea decorativă, lambriuri din lemn sau piatră naturală, după preferințe. Pentru izolarea pereților cu vată minerală se urmează aceiași pași.

Citește și:

Indiferent că angajați un antreprenor sau o faceți pe cont propriu, izolarea fațadei este un pas uriaș în a face casa eficientă din punct de vedere energetic. Vă veți bucura de o casă mai confortabilă pe tot parcursul anului, iar facturile pentru încălzirea și răcirea casei, vor scădea semnificativ.

foto adobe stock

Vizionare placuta


Kudika
24 August 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.