Setari Cookie-uri

Importanța sterilizării la pisici

Sterilizarea pisicilor are o serie de beneficii atât pentru felina în cauză, cât și pentru populația generală de pisici. Iată care sunt acestea.

Familia ta s-a îmbogățit cu un nou membru: o felină jucăușă, care știe când să te înveselească cu giumbușlucurile sale și când să te cucerească iremediabil cu alinturi languroase. Bucuria și fascinația pe care o pisică le poate aduce în viața unei persoane sunt neprețuite, totuși există și unele aspecte practice pe care trebuie să le iei în calcul în ceea ce privește îngrijirea acesteia, iar sterilizarea este unul dintre ele.

Ce este sterilizarea?

Sterilizarea la pisici este un procedeu medical care constă în îndepărtarea organelor de reproducere, cum ar fi ovarele și uterul la femele și testiculele la masculi. Această procedură este realizată în mod chirurgical, sub anestezie generală.

Deși este dificil pentru un proprietar să decidă să ducă un animal perfect sănătos la medic pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale, sterilizarea este cea mai bună alegere pentru pisica sau motanul tău, iar despre avantajele acesteia vom detalia în continuare.

Citește și:

De ce este sterilizarea atât de importantă?

Există mai multe motive pentru care sterilizarea este importantă la pisici. În primul rând, prevenirea suprapopulării. În medie, perioada de gestatie pisici durează aproximativ 60 zile, iar pisicile pot avea până la trei rânduri de pisoiași pe an. Acest lucru poate întreține o populație foarte mare de pisici fără adăpost și o creștere a numărului de animale abandonate sau eutanasiate din cauza lipsei de resurse. Viața pe străzi este plină de pericole, iar fiecare pui născut în casa unui proprietar de pisici răpește șansa unei pisici de pe stradă de a-și găsi o căsuță a ei.

De asemenea, sterilizarea poate ajuta la reducerea riscului de boli la pisici. Femelele care nu sunt sterilizate sunt predispuse la afecțiuni cum ar fi infecțiile uterine și cancerul ovarian, iar masculii pot dezvolta cancer testicular și probleme de prostată. În plus, pisicile care nu sunt sterilizate sunt mai predispuse să fugă de acasă, să iasă din curți și să călătorească pe distanțe mari și să se expună riscului de accidente sau lupte cu alte animale, ceea ce poate duce la răni și boli.

Citește și:

Sterilizarea poate avea și beneficii comportamentale. Masculii care nu sunt sterilizați sunt adesea agresivi și teritoriali, marcând cu un miros puternic de urină teritoriul care le aparține. Femelele nesterilizate pot fi foarte vocale și agitate în timpul ciclului de călduri, fapt care poate fi deranjant pentru proprietari, mai ales că aceste cicluri se repetă la fiecare trei săptămâni.

Trebuie menționat faptul că atât pisicile, cât și motanii, pot fi sterilizați devreme, înaintea primului ciclu de călduri, riscul de apariție a cancerului mamar fiind semnificativ mai mic la pisicile care trec prin această procedură mai devreme de vârsta de 6 luni.

Care sunt riscurile sterilizării?

Ca orice intervenție chirurgicală, sterilizarea pisicilor are și o serie de riscuri. Cu o îngrijire adecvată acordată postoperator, cel mai mare risc este cel asociat anesteziei. În prezent, există opțiunea anesteziei inhalatorii, mult mai sigură decât orice alt tip de anestezie. În plus, medicul veterinar îți va recomanda efectuarea unui set de analize preoperatorii, pentru a evalua funcțiile hepatică și renală și pentru a se asigura că lucrurile vor decurge în siguranță.

Citește și:

Este important să menționăm că sterilizarea la pisici nu este doar pentru animalele fără stăpân sau pentru cele care trăiesc în adăposturi. Proprietarii de pisici trebuie să ia în considerare sterilizarea animalelor lor de companie, chiar dacă nu intenționează să le reproducă, pentru a preveni problemele de sănătate și comportamentale menționate mai sus.

În concluzie, sterilizarea la pisici este importantă pentru a preveni suprapopularea, a reduce riscul de boli și a îmbunătăți comportamentul. De asemenea, este important să consulți medicul veterinar pentru a afla mai multe despre procedură și pentru a decide când este cel mai potrivit moment pentru sterilizarea pisicii.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
28 Mai 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.