Setari Cookie-uri

Advertorial Universul ciocolatei: de ce ne face ciocolata fericiți și cum să o alegem corect

Majoritatea cunoaște ciocolata și se bucură de ea în momente dulci de răsfăț, însă puțini știu că această tentație delicioasă pentru papilele noastre gustative, nu este doar o plăcere dulce de moment pentru corpul nostru, ci și pentru mintea noastră.

În spatele unui moment de răsfăț, se află o lume fascinantă de efecte psihologice și științifice care au captivat interesul cercetătorilor. În acest articol, vom explora impactul pe care îl are ciocolata asupra corpului nostru, evidențiind beneficiile pe care le aduce asupra consumatorilor, dar și sfaturi despre cum să alegem ciocolata de cea mai bună calitate pentru a ne bucura la maxim de această experiență dulce.
Deși poate fi o simplă coincidență, un studiu din 2012 sugerează că țările cu cel mai mare consum de ciocolată au și cel mai mare număr de laureați ai Premiului Nobel. În ceea ce privește substanțele pe care le găsim în aceste delicii, se susține faptul că flavonoidele din ciocolata neagră și cacao, pot avea beneficii pe termen scurt și lung asupra funcției creierului. Flavonoidele sunt compuși care se regăsesc în fructe, legume și anumite tipuri de băuturi care au efecte antiinflamatorii și antioxidante asupra organismului. Este important de menționat că nu toate tipurile de ciocolată sunt la fel, ciocolata neagră având cele mai mari niveluri de flavonoide.
Conform Research Outreach Blog, substanțele chimice eliberate de creier atunci când mâncăm ciocolată sunt: endorfine, serotonină, dopamine și oxitocină. Cele patru substanțe sunt cunoscute ca substanțe chimice care ajută la îmbunătățirea stării de bine, deoarece acționează ca un calmant al durerii și ca un stimulent al fericirii, fiind cunoscute și sub denumirea de „hormonul fericirii” sau al recompensării.
Totodată, ciocolata poate ajuta la alinarea stresului datorită conținutului său de magneziu. Magneziul este cunoscut pentru proprietățile sale de relaxare, iar consumul de ciocolată poate ajuta la furnizarea acestuia în cantități semnificative. Consumul de ciocolată și, implicit, de magneziu, poate îmbunătăți starea de spirit, memoria și concentrarea.
Un alt beneficiu este reprezentat de impactul pozitiv asupra creierului prin îmbunătățirea fluxului sanguin, având beneficii precum îmbunătățirea memoriei, a capacității de concentrare și a abilităților de rezolvare a problemelor. Ciocolata conține, de asemenea, o cantitate mică de cafeină, care poate îmbunătăți concentrarea, memoria și starea de spirit.
Touși, pentru a ne bucura la maxim de dulcele secret al fericirii și bunăstării noastre, există câteva îndrumări atunci când dorim să achiziționăm o ciocolată de calitate. Astfel, ciocolata de calitate are unt de cacao și masă de cacao în primele două poziții de pe etichetă și conține mai puțin zahăr și grăsimi vegetale. Cu cât procentul de cacao este mai mare, cu atât ciocolata este de mai bună calitate. Aspectul trebuie să fie unul uniform colorat, neted, lucios și fără fisuri sau bule de aer, cu o textură mătăsoasă, nu lipicioasă. Aroma unei ciocolate de calitate este una bogată în cacao, cu nuanțe pământene, florare sau fructate, fără mirosuri puternice. Ciocolata neagră se va sparge mai ușor decât cea cu lapte, fără să se sfărâme. În ceea ce privește textura, ciocolata de calitate se va topi rapid în gură, însă ciocolata din grăsimi vegetale, tinde să aibă o textură lipicioasă sau să formeze granule.

Vizionare placuta


Kudika
19 Octombrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.