Setari Cookie-uri

Conjugat la feminin – interviu cu Simona Musca

Conjugat la feminin este prima carte a Simonei Musca, o tanara antreprenoare cu o vasta experienta in mai multe domenii de activitate.

comunicat de presa

Simona Musca

Conjugat la feminin este prima carte a Simonei Musca, o tanara antreprenoare cu o vasta experienta in mai multe domenii de activitate: de la zona artistica pana la cea medicala/recuperatorie; activand in prezent ca Business Partener intr-un centru rezidential de geriatrie. In toti anii de business a invatat cat de valorosi sunt oamenii alaturi de care lucreaza, dar si cat de important este sa imparti si celorlalti din experienta ta. Mai multe despre cartea “Conjugat la feminin” ne povesteste chiar ea.

1. Ce te-a inspirat sa scrii aceasta carte?

Cred ca de mai mult timp purtam cu mine tot felul de subiecte care ma intrigau atat pe mine, cat si pe cei din jurul meu. Unele dintre ele iscau dezbateri, ridicau intrebari, altele aduceau inspiratie acolo unde era nevoie de asa ceva, mai erau cateva care erau prilej de amuzament din cand in cand. Apoi, mai erau si lectiile pe care le-am identificat dupa tot felul de experiente. Lucruri foarte diferite, deci, dar pe care am ajuns sa le “aranjez” foarte firesc in universul meu interior.

Citește și:

As spune deci ca ideea cartii a prins contur treptat. Poate pentru ca am fost mereu fascinata de povestile celor din jur si de lucrurile pe care putem foarte des sa ni le luam din istorii personale. Fara sa am intentia de a publica un “ghid de bune practici” sau pasi spre succes, m-am gandit ca lucrurile impartasite ar putea fi utile pentru altii – prin simplul fapt ca ar putea prezenta o alta perspectiva asupra lucrurilor pe care le traim.

2. De ce ai ales sa se numeasca asa: “Conjugat la feminin”?

Titlul cartii se refera la perspectiva feminina asupra lucrurilor despre care am scris – nu este o apologie, nici discriminare, este pur si simplu „lentila” prin care privesc lumea din jur. Pe de alta parte, recunosc ca m-am gandit si ca este posibil ca in situatiile despre care am scris sa se regaseasca si alte femei.

Citește și:

Ma gandesc ca, desi suntem atat de diferite, avem totusi puncte sau sensibilitati comune, asa ca mie una mi s-a parut important sa le iau in considerare.

3. Esti un antreprenor tanar, care a acumulat o multime de experiente pana acum pentru ca ti-ai inceput cariera la o varsta frageda. Care ar fi sfatul pe care l-ai da femeilor ce vor sa reuseasca?

Mi se pare ca, in general, indiferent de genul tau, pentru a reusi in ceea ce iti propui este nevoie de multa munca, de onestitate si de niste obiective clar definite. In acelasi timp, as spune ca la fel de importanta e si grija pe care ti-o acorzi pe parcursul acestui drum – din ce am mai observat, e unul dintre lucrurile pe care avem tendinta sa le omitem.

Aici as indrazni sa spun si ca aceasta grija nu se refera doar la noi insine, ci si la acele lucruri si persoane care aduc bucurie in viata noastra – de la hobby-uri, la legaturi cu persoanele dragi.

Citește și:

    4. In carte exista o scrisoare adresata tinerilor talentati. Ce te-a facut sa le-o adresezi?

    Uitandu-ma in jurul meu, am observat o multime de oameni care au renuntat pe parcurs la talentele lor pentru ca nu au primit sustinerea de care aveau nevoie, sau pentru ca, pur si simplu, au obosit sa mai bata la usi care se deschid pentru cu totul alte tipologii de resurse. In acelasi timp, am avut norocul sa cunosc sau sa aflu despre persoane care au facut tot ce le statea in puteri pentru a-si folosi frumos darul.

    Iar dupa toate astea, mi-am adus aminte si luptele mele (unele incheiate, altele inca in desfasurare) sau eforturile depuse pentru a face lucrurile intr-un anumit fel. Cateodata, ele ma faceau sa ma simt infranta. Sau foarte obosita. Si, cel mai adesea, singura. Asa ca m-am gandit ca pentru cei aflati la inceput ar putea fi de ajutor cateva cuvinte de incurajare si ideea ca nu sunt singurii care au parte de aceleasi framantari. Eu una simt ca as fi avut nevoie de asa ceva.

    Citește și:

      5. Cum vezi tu femeia anului 2017?

      Se discuta des, intr-adevar, despre femeia moderna si cum ar trebui sa fie, ce ar trebui sa caute si asa mai departe. Eu una trebuie sa recunosc ca nu as putea sa ii fac un portret – pana la urma, cate femei, atatea perspective. Cred insa ca femeile se poarta bine pe ele insele atunci cand se accepta si isi asuma cine sunt. Iar aici sunt si puncte forte, si vulnerabilitati.

      6. Cumva, prin volumul acesta, le indemni pe femei sa lupte pentru a reusi in viata fara sa faca niciun compromis major. E posibil?

      Cred ca exista anumite compromisuri pe care le putem face pentru a ne atinge un obiectiv – poate sa ne luam o vacanta mai scurta, de doua-trei zile, in loc de un sejur de o saptamana intr-un an in care proiectele la care lucram au nevoie de atentie si grija. Acesta ar fi un exemplu.

      Pe de alta parte, sunt intr-adevar si compromisuri care incalca valori si care in timp te pot impiedica sa iti tii capul sus sau sa privesti oamenii in ochi. Mi se pare greu de crezut ca te mai poti bucura de ceea ce ai realizat atunci cand stii ca rezultatele tale au un fundament imoral. Pana la urma, cred ca avem in jur suficiente exemple de persoane care au reusit sa faca lucruri frumoase si durabile mergand pe propriul lor drum. Trebuie doar sa le cautam si sa vorbim mai des despre ele.

      Citește și:

        7. Ce nu ai sacrifica niciodata pentru cariera?

        Cred ca in niciun caz nu as renunta la valorile mele. Nu mi-as putea inchipui cum ar arata viata mea fara ele si nici nu cred ca as mai gasi un sens in ceea ce fac. Practic, nu as mai avea niciun pic de stabilitate.

        8. De ce crezi ca ar trebui fetele sa caute cartea ta in librarii?

        Mi-am dorit foarte mult ca volumul sa fie inceputul unui dialog cu ceilalti oameni care vor sa construiasca ceva sau care vor sa afle mai multe despre povestile celor de langa noi. Poate ca multe din povestile pe care le-am adunat ar putea rezona cu cititoarele si poate ca discutiile pe care le-am incepe ar putea sa devina, in timp, solutii la unele din situatiile dificile cu care ne confruntam. Sau macar alternative acolo unde este nevoie de ele.

        Vizionare placuta


        Kudika
        10 Iulie 2017
        Echipa Kudika
        Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

        Ti-a placut acest articol?

        Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.