Setari Cookie-uri

Wargha Enayati: 'Nimic nu are rost fără credință'

Am stat de vorba cu medicul, antreprenorul si filantropul Wargha Enayati, despre iubire, credinta si Romania.

Nu întâmplător, în cadrul evenimentului a fost lansată reeditarea Caietului de Amintiri al Reginei Maria de când avea 7 ani. "O poveste cu lipici" este primul document atestat istoric ca aparţinând Majestăţii Sale. Albumul va ajunge cât de curând și în librării, la Gala fiind lansate primele 100 de exemplare într-o ediție princeps remarcabilă. Am stat de vorbă cu domnul Wargha Enayati despre iubire, credință și România.

Wargha Enayati

În cuvântul introductiv pe care l-ați scris pentru Albumul Reginei - O poveste cu lipici, spuneți că cei care prin credință au primit de la viață, au datoria de a da mai departe. De ce este așa de importantă credința pentru fiecare dintre noi?

Eu cred că nimic nu are rost fără credință. Fără credință riscul e mare să devenim egoiști. Să credem că doar noi sau ceea ce contează pentru noi este important iar omul se denaturează. Devine un animal mai inteligent. De aceea, nu uitați să vă gândiți și la sufletul vostru. Omul este o ființă spirituală și are nevoie de hrană spirituală.

Citește și:

Ce anume vă place cel mai mult la sufletul românesc?

Sunt multe lucruri însă, cu toată smereniea, trebuie să atrag atenția asupra faptului că românii ar trebui să învețe să se auto-aprecieze mai mult. Asta nu înseamnă îngâmfare sau un naționlism prost înțeles precum în Ungaria sau Polonia ci pur și simplu să își conștientizeze capacitatea spirituală deosebită și inteligența spirituașă ascuțită. Indemnul meu ar fi să nu se uite atât de mult la Vest ci să își valorifice inventivitatea. Vestul este într-o stare de capitulare și faliment.

Ce anume vă place din bucătăria românească?

Mămăliga îmi place foarte mult. Orice ocazie în care o pot mânca este binevenită.

România ese recunoscută pentru frumusețea peisajelor sale. Care sunt locurile dumneavoastră preferate?

Citește și:

Pentru mine România e Ardealul. Mă bucur de fiecare clipă pe care o pot rupe pentru a ajunge acolo.

V-ați născut în Germania, sunteți de origine persană iar acum sunteț și cetățean român. O dovadă vie că suntem cetățeni ai planetei. Cum reușim să ajungem la starea de unime și să transcedem ceea ce ne dezbină pentru a ne conecta unii cu ceilalți?

Trebuie să renunțăm la prejudecățile legate de rasă, clasă, religie. Suntem ca frunzele aceluiași copac, ca florile aceleiași grădini. Egalitatea dintre bărbați și femei este importantă. Dar cred că cea mai importantă este căutarea individuală a adevărului. Dacă am face toți asta, am ajunge la aceeași concluzie.

Dumneavoastră puneți iubire în tot ceea ce faceți. Cum definiți iubirea?

Majoritatea iubirilor sunt iubiri condiționate. Iubirea adevărată este necondiționată și vine de la Dumnezeu.

Citește și:

Credinta

sursa foto: shutterstock/by w. scott mcgill

Ce poate să facă fiecare dintre noi pentru România?

Munca, atunci când o faci cu iubire și pentru a-i sluji pe semenii tăi are aceeași valoare ca o rugăciune. Fiecare dintre noi are responsabilitatea de a încerca să facă bine în această țară. Totul pornește de la ideea lui Baha'u'llah care spune că numai acela care își consacră întreaga viață slujirii întregii rase umane este într-adevăr om.

sursa foto front page: shutterstock/jacob09

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.