Setari Cookie-uri

Puterea cuvintelor: ce au nevoie copiii să audă?

Te-ai gândit vreodată că vorbele adresate la întâmplare și într-o manieră agresivă îi pot declanșa copilului tău o rană emoțională?

Articol de Doina Enache, Holistic Development Coach Upperself

www.upperself.ro

Știm cu toții că o comunicare eficientă este cheia relaționării armonioase cu cei din jur și a succesului atât pe plan personal, cât și profesional. Totuși, uneori se întâmplă să acordăm mai multă atenție modului în care comunicăm cu șefii, colegii sau cu prietenii noștri, în timp ce comunicarea cu familia… “vine de la sine”. Din păcate, însă, cu greu conștientizăm că relația de cuplu, și, mai ales, copiii pot avea de suferit de pe urma unei comunicări “la întâmplare”.

Te-ai gândit vreodată că vorbele adresate la întâmplare și într-o manieră agresivă îi pot declanșa copilului tău o rană emoțională? Că cel mic poate dezvolta temeri sau limitări care vor deveni piedici în împlinirea lui ca adult? Că fiecare cuvânt, mai ales dacă este rostit la nervi, are impact asupra viitorului adult? Pentru a înțelege mai bine poziția copilului, îți propun un exercițiu: imaginează-ți cum te simți tu atunci când șeful îți spune, pe un ton ridicat, că nu ești suficient de bun în munca pe care o faci, deși tu depui toate eforturile. Sau când ești forțat să faci ceva cu care nu rezonezi, doar pentru că așa spune altcineva. Sau când ceilalți nu cred în capacitățile tale și te subestimează.

Citește și:

Ei bine, exact așa se simte și copilul tău când aude “De ce nu ești la fel de bun precum ceilalți?”, “Nu ești bun de nimic!”, “Nu vei reuși niciodată nimic!”,“Faci așa fiindcă așa spun eu!”, “Să-ți fie rușine!”… Deși nu ne dăm seama, odată verbalizate, cuvintele nu se pierd în neant, ci au, realmente, puterea de a ne influența parcursul vieții ca urmare a convingerilor și credințelor care iau naștere odată cu folosirea lor repetată. Cuvintele pe care le rostim sunt purtătoare de emoții, iar în funcție de mesajul emoțional pe care îl transmit ne pot influența în bine sau în mai puțin bine.

Dacă îți dorești ca cel mic să se dezvolte armonios și să devină un adult împlinit, acordă atenție cuvintelor pe care i le adresezi atunci când comunici cu el. Nu îți imagina că e ceva complicat! Din contră, sunt adresări atât de simple și comune, încât uneori uităm că sunt atât de necesare. Iată doar câteva dintre cuvintele și încurajările pe care copiii au nevoie să le audă:

Citește și:
  • Suntem mândri de tine!

Ca părinte, probabil ți s-a întâmplat de multe ori să fii mândru de copilul tău, dar de câte ori ai verbalizat acest lucru? În schimb, atunci când ceva te nemulțumește, imediat îi aduci la cunoștință, nu-i așa? “Colegul tău a luat notă mai bună, tu de ce nu ai fost în stare?!”. Îți sună cunoscut? Caută să înlocuiești această adresare cu “Suntem mândri de tine! Avem încredere că data viitoare te vei descurca și mai bine!”.

  • Este în regulă să greșești.

Copilul are nevoie să știe că atât copiilor, cât și adulților le este permis să greșească. În acest fel, cel mic va păstra o comunicare deschisă cu tine și nu îi va fi teamă sau rușine să își recunoască greșelile sau deciziile neinspirate. Totodată, îl înveți să îi accepte pe cei din jur în ciuda imperfecțiunilor lor, să îi ierte și să nu îi judece.

Citește și:
  • Am greșit, îmi pare rău!

Deși este încă o confirmare a faptului că și aduții pot să greșească, mulți părinți evită să rostească aceste cuvinte din teama de a nu-și arăta vulnerabilitatea în fața copiilor. În realitate, să îți ceri iertare este o dovadă de sinceritate, de asumare și o lecție valoroasă pentru copilul tău, pe care o va aplica, la rândul său, în viață.

  • Tu ce părere ai?

Un copil are nevoie să se simtă important în ochii părinților. Cerându-i părerea, îi demonstrezi că îți pasă de ceea ce crede, simte și își dorește. În plus, ascultarea este un prilej să îl cunoști în profunzime, să afli cum și ceea ce gândește. Abordările de tipul “Faci așa pentru că așa spun eu!” nu pot aduce decât crize personale și conflicte între părinți și copii.

Citește și:

  • Este responsabilitatea ta.

Pentru o dezvoltare armonioasă, copilul are nevoie să își dezvolte propriul sistem experențial. Oferindu-i libertatea de a experimenta, de a alege și de a-și asuma responsabilitatea propriilor decizii și a efectelor lor, îi cultivi încrederea în forțele proprii și spiritul autonom. Probabil că unele decizii nu vor conduce la situații prea fericite, însă ai încredere că aceasta este o bună ocazie de a-l pregăti pentru viitor.

Citește și:
  • Sunt alături de tine!

Faptul că îl îndemni să își asume responsabilitatea nu înseamnă nu are nevoie de tine. În viața copilului, părinții au rolul de ghizi și susținători loiali, iar cel mic are nevoie să știe că orice s-ar întâmpla, oricând, indiferent de situație, nu va fi abandonat sau respins. De altfel, teama de abandon este una dintre cele mai profunde răni emoționale dezvoltate pe parcursul copilăriei, cu consecințe adânci în viața adultului. În schimb, dacă îi dovedești acceptarea și iubirea ta necondiționată, copilul va fi deschis să experimenteze și să își asume responsabilități.

  • Te iubesc!

Așa cum tu, ca adult, îți dorești să auzi asta de la partenerul de cuplu, așa și copilul tânjește după “Te iubesc!”. El are nevoie să știe cât de important este în viața ta, să știe că este apreciat și ocrotit. Spunându-i și arătându-i că îl iubești, îl vei învăța să se iubească pe sine, dar și pe cei din jur, fără să îi fie teamă sau rușine să o arate. Repetă-i aceste două cuvinte și dă-i voie să se scufunde în brațele tale ori de câte ori simte nevoia!

Citește și:

Părinte fiind, ca urmare a acestei atitudini de acceptare și iubire necondiționată, de încurajare și susținere în relația cu copilul tău, îl încurajezi pe cel mic să își pună în valoare potențialul cu care s-a născut și să își asume individualitatea. Folosește-te cu înțelepciune de puterea cuvintelor pentru a crește un copil fericit și un viitor adult încrezător, valoros, liber și împlinit! Ajută-l să înflorească și să împrăștie în lume parfum de bunătate!

Featured foto by Yuganov Konstantin via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
13 Mai 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.