Setari Cookie-uri

Regulile de bune maniere când interacționăm cu femeia însărcinată

Femeia însărcinată trece printr-o perioada de 9 luni de zile în care poate fi ajutată cu greu, iar acest ajutor prezintă destul de multe limite. Femeia gravidă are o lista limitată de tratamente pe care le poate lua pentru a-i ameliora simptomele de greață, balonarea, umflarea gingiilor și sângerarea acestora (uneori asociate cu dureri dentare), disconfort abdominal, anxietate, agitație, insomnie, peste care se poate confrunta cu hemoroizi, luarea excesivă în greutate, dureri de spate și de genunchi, dureri de cap, oboseală, nervozitate etc.

De aceea atunci când interacționăm cu o femeie însărcinată ar fi minunat dacă am avea în vedere în primul rând ideea de a-i face un bine și de a o ajuta, sau măcar de a nu-i provoca încă un disconfort în plus peste cele pe care le prezintă deja.

Citind pe forum-uri și grupuri despre părerile femeilor insacrinate, peste care am adăugat experiență proprie, am strâns mai multe practici care nu sunt deloc apreciate de către femeile însărcinate.

Nu o criticați

Ai luat cam mult în greutate”, “ești prea fricoasă”, “ești prea nervoasă” etc. Fiecare femeie are o sarcina unică, simptomele ei și percepția acestei perioade sunt unice și diferite, de exemplu o femeia care a trecut prin mai multe sarcini poate spune acestea au fost diferite. Dacă vreți fiți de ajutor, mai bine îi faceți un compliment femeii însărcinate. Îi puteți spune e binecuvântată, o puteți încuraja va fi bine, îi puteți spune e frumoasă sau are un ten luminos.

Citește și:

Nu îi oferiți sfaturi

“E burtică țuguiată, va fi băiat”, “nu mănânci sănătos, ar trebui mănânci altceva”, “trebuie dormi așa”, “superstițiile spun ...”. Cei mai în măsură ofere sfaturi unei gravide sunt medicii, medicul care îi urmărește sarcina și cei care se ocupă de cursurile pentru gravide, poate chiar și un consultant în alăptare care poate pregăti din timp femeia însărcinată pentru perioada imediat următoare nașterii.

Nu îi puneți prea multe întrebări despre sarcina

Când naști?”, “Naști natural sau prin cezariană?”, “În câte luni ești?”, “Ai avut grețuri?”, “Cum o faci cu copilul, cât stai acasă?”, “O îl dai la creșă?”, “La ce maternitate naști?” etc. Sigur este normal va interesați și de copil, dar ți gravidă spună cât simte ea nevoia, dacă vrea spună ceva. Sigur are deja toate aceste răspunsuri, probabil a primit de atâtea ori aceste întrebări încât poate răspunde și în somn. Întrebați și de ea, de femeia din spatele sarcinii, dacă are nevoie de ceva, dacă o puteți ajută se relaxeze etc.

Citește și:

Nu pipaiti burtica

Burtică gravidei este foarte sensibilă, atingerile pot declanșa contracții și chiar pot provoca nașterea, pot irită pielea gravidei sau pot stârni mișcările bebelușului. Nu toate femeile însărcinate doresc burtică le fie atinsă. În plus, chiar dacă în burtică este un copilaș, totuși această zona aparține gravidei, ține de corpul ei, este personală.

Nu contraziceți femeia însărcinată

Un sfat venit cu multă blândețe și diplomație poate fi apreciat dacă credeți știți o sursă de informare de încredere sau o carte ori un specialist. Însă o discuție în contradictoriu nu va face decât enerveze femeia însărcinată, iar stresul și nervozitatea în sarcina nu aduc niciun plus.

Citește și:

Încurajați femeia însărcinată, întrebați des de ajutor, spuneți-i e frumoasă, e puternică, veți continuă o vizitați și ajutați și după naștere, atunci când micul bebe abia de-i lasă timp respire proaspetei mămici. Și țineți-va de cuvânt!:-)

Foto: By VGstockstudio/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
25 Septembrie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.