Setari Cookie-uri

Sisteme de purtare pentru bebeluși: de câte feluri sunt și cum le alegem

Există sisteme de purtare care se pot folosi pentru o perioada mai lungă de timp, fiind adaptabile, dar și sisteme de purtare potrivite unui interval de vârstă mai mic. 

Atunci când alegem un sistem de purtare pentru bebeluș ne orientăm în primul rând după siguranță și confortul celui mic, dar și al mamei, precum și după alte câteva criterii importante, cum ar fi vârstă bebelușului, pozițiile de purtare și perioada pentru care sistemul de purtare poate fi folosit. Există sisteme de purtare care se pot folosi pentru o perioada mai lungă de timp, fiind adaptabile, dar și sisteme de purtare potrivite unui interval de vârstă mai mic.

În primele luni: Wrap elastic

Pentru primele luni de zile este recomandat un wrap elasit. Acesta de obicei se moteaza întâi fără bebeluș, urmând ca la final bebelușul fie pus în sistem, oferind astfel un plus de siguranță proaspeților părinți și confort în utilizare.

Citește și:

Acest sistem se poate folosi încă din prima zi, chiar și la prematuri, având o poziție pentru sprijinirea capului bebelușului și fiind suficient de elastic pentru un maxim de confort al bebelușului.

Copilul este montat cu fața către părinte, iar picioarele păstrează poziția sănătoasă și recomandată medical, acea poziție „M”.

Va recomandăm acest Wrap elasic

Cum se montează:

După primele luni de zile: sisteme de purtare cu durata mai lungă (manduca, marsupiu, wrap țesut)

Chiar și aceste sisteme de purtare pot avea o adaptare pentru nou-născut, un insert detașabil, însă prezintă alt mecanism de folosire.

Aceste sisteme de tip „rucsac” sunt foarte ușor de montat: se așează întâi centura, sprijinită pe oasele bazinului și paralelă cu solul (nu se pune pe coloana pentru a nu solicită zona lombară a acesteia), apoi se ia bebelușul în brațe, se ridică bretelele și se fac fixările ulterioare.

Citește și:

Unele dintre aceste sisteme de purtare au mai multe poziții: în față, în lateral și în spate, bebelușul putând fi astfel purtat conform necesităților și posibilităților părintelui. De obicei copilul mai mare este purtat în spate, aceasta fiind o poziție pe care o preferă mămica cu doi copii cu diferența mică de vârstă, pe cel mai mare purtându-l în spate când obosește și nu mai merge singur, iar pe cel mic în cărucior. Sigur există și cărucioare destinate copiilor cu vârstă diferită, cum ar fi acesta: CĂRUCIOR DUBLU DUETT

Din aceste sisteme, când bebelușul este așezat în fața mamei, poate fi alăptat. Unele sisteme au glugă, de obicei pentru ploaie, dar unele mămici preferă o folosească și în alăptare, pentru un plus de intimitate.

Citește și:

Important: dacă la purtarea bebelușului se simte o presiune pe umeri (bretelele de pe umeri pot fi prea largi), pe abdomen sau apare o durere de spate în zona lombară (centură nu este montată pe oasele bazinului sau nu este paralelă cu solul), este foarte posibil ca sistemul nu fie corect montat. De obicei dacă centură sistemului se sprijină pe oasele bazinului și sistemul a fost corect ajustat, nu ar trebui se simtă niciuna din presiunile sau durerea mentinonate deja.

Va recomandăm acest Marsupiu cu 3 poziții

Wrapul țesul

Acesta oferă un suport optim copilașului, întinzându-se foarte bine pe spatele micuțului, fiind confecționat din materiale confortabile și elastice. Acesta prezintă inele laterale pentru reglaj. Adesea este preferat de către părinți pentru îi oferă confort micuțului și totodată poate fi purtat la vârste diferite ale micuțului, fiind folosit pentru o perioada mai lungă de timp.

Citește și:

Va recomandăm acest Wrap țesut

Foto: By Halfpoint/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Oana a fost primul redactor sef Kudika.ro, pe vremea când era singurul angajat din redacție. Este pacifistă convinsă (când totul merge conform planului) și...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.