Setari Cookie-uri

Douăsprezece adevăruri despre viață de la Goethe

A fost o vreme când lucrările scriitorilor nu erau clasificate în genuri precum romance sau horror și când acestea vorbeau direct sufletului și inimii. Acele cărți se citesc și acum și sunt la fel de actuale pentru că, în esență, nu ne-am schimbat. Goethe este unul dintre acești clasici. Iată douăsprezece adevăruri despre viață spuse marele autor.

1. Nobil să fie omul, milostiv şi bun.

2. Adevărul este o torţă, dar una uriaşă, de aceea ne strecurăm cu toţii clipind, temându-ne să nu ne pârjolească.

3. Omul care n-ar cunoaşte durerea, nu ar cunoaşte nici înduioşarea omeniei, nici gingăşia compătimirii.

4. Este de temut cel care n-are nimic de pierdut.

5. Priveşte-ţi semenii ca şi cum ar fi ceea ce ar trebui să fie şi astfel îi vei fi ajutat să devină ceea ce sunt capabili să fie.

6. Este cea mai nenorocită cale pentru un om să pretindă a obţine fericirea - şi asta se întâmplă de asemenea într-o măsură similară şi cu năzuinţele lui, acest lucru duce la a ruina totul în această lume. Un om va reuşi să înregistreze un progres doar dacă se poate elibera de toate aceste pretenţii, şi să nu-şi dorească nimic altceva decât ceea ce poate descoperi în sine.

Citește și:

7. Este recomandabil ca omul să-şi fixeze limite foarte moderate asupra aspiraţiilor, plăcerilor, rangului, onoarei, şi aşa mai departe; pentru că este doar o luptă şi o strădanie continuă pentru a fi fericit; să încerci permanent să fascinezi lumea, să cucereşti atingerea unei vieţi pline doar de plăcere şi bucurii, ceea ce implică în sine o mare nefericire.

8. Este prudent să-ţi reduci aşteptările, fie chiar şi din simplul motiv că este foarte uşor şi facil să fii foarte nefericit.

9. Caracterul celui care vorbeşte este acela care convinge, nu vorba.

10. Omul care este perfect conştient de limitele sale e cu adevărat intelligent.

11. Viaţa noastră ca şi totul în care ne aflăm, este alcătuită într-un mod neînţeles din libertate şi necesitate.

Citește și:

    12. Nu numai că fiecare vrea să fie cel dintâi, dar vrea să fie şi unicul; fiecare i-ar îndepărta bucuros pe ceilalţi şi nu îşi dă seama că ajunge la ceva decât împreună cu ceilalţi; fiecare se crede grozav de original, dar când îl scoţi din rutină, e incapabil să se descurce; în acelaşi timp e într-o agitaţie perpetuă în căutarea noutăţii.

    Featured foto by LOGVINYUK YULIIA via Shutterstock

    Vizionare placuta


    Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.