Setari Cookie-uri

Oana Calnegru, psihoterapeut: Programul Parenting Master Class este un pilon educativ de transformare a relaţiei părinte-copil

Citește interviul realizat cu Oana Calnegru despre cel mai complex program de parenting din România!

Oana Calnegru este psiholog și psihoterapeut de familie, trainer de programe de dezvoltare personală adresate atat adulților cât și copiilor, coordonator al unor programe naționale în cadrul Asociatiei Multiculturale de Psihologei si Psihoterapie, autor pe Pagina de Psihologie.ro.

Cum a apărut ideea unui program de instruire a unor specialisti in parenting?

În urmă cu câţiva ani, colegul meu Gaspar Gyorgy, şi-a propus să dezvolte un concept extraordinar: #RevoluțiaRelaționlăÎnRomânia. Acest concept a fost de-a lungul timpului diseminat în numeroase proiecte şi acţiuni menite să ne ajute să ne cultivăm inteligența relaţională, adică să ne purtăm cu o grijă aparte în interacțiunile noastre cu ceilalti, permitând emoțiilor noastre să se manifeste în moduri adecvate, astfel încât să ajungem cât mai mulţi dintre noi să trăim o viaţă cât mai plină de sens.

Citește și:

Programul de Parenting a apărut în acest context. La început a fost o idee care a pornit de la o nevoie pe care o întâlneam la tot pasul, fie că era în practica de cabinet fie că ne aflam la locul de joacă în parc, peste tot întâlneam proaspeţi părinţi care aveau nevoie să înveţe un nou limbaj pentru a-l putea descifra pe micul om din viaţa lor, părinţi care aveau nevoie să găsească un alt mod de a reacţiona, altul decât cel automat internalizat de la părinţii lor. Astfel că în 2018, am început programul cu o primă grupă pilot. Anul acesta în martie pornim într-o nouă călătorie cu cea de a treia grupă.

Parenting Master Class este astăzi un pilon educativ important al mişcării de transformare a relaţiilor noastre semnificative, cu accent pe legătura părinte-copil. Este un program pe care îl coordonez cu multă grijă, dar şi cu mândrie, tocmai pentru că am convingerea că este un program pe cât de necesar, pe atât de util, care îşi găsește rostul supraordonat în creşterea unei generaţii de copii mai sănătoşi și mai echilibrați din perspectiva emoţională şi socială.

Citește și:

Ce deosebește programul de Parenting Master Class de alte cursuri de formare ca educator parental?

Parenting Master Class este, în primul rând, un program foarte complex, de lungă durată, conceput în paradigma abordărilor validate ştiinţific care îşi propune să instruiască persoane care îşi doresc să devină traineri în această știința numită” parenting” și care doresc să disemineze către publicul larg sănătatea psihologică și emoțională a diadei părinte-copil. Eu, personal, nu ştiu să existe un program mai complex elaborat în acest moment pe piaţa din România care să formeze educatori parentali;

În al doilea rând, adresabilitatea acestui program nu se limitează doar la profesioniştii din zona de sănătatea mintală, ci ne-am deschis cu curaj porţile şi către persoane venite din diferite alte backgrounduri profesionale, dar care sunt animate de această dorinţă de a susţine şi de a-i ghida în aventura lor pe părinţii cu copii de orice vârstă.

Citește și:

În al treilea rând, programul este gândit astfel încât să nu ne limităm doar la predarea unui cumul generos de informaţie, livrabila în faţa unui auditoriu, cei drept însetat de cunoaştere (dar care ar putea foarte bine să studieze această informaţie şi din fotoliul confortabil de acasă) ci pune foarte mult accent pe partea aplicată a întregului proces, prin multe exerciţii practice cu scopul de a genera transformări profunde în fiecare dintre participanţii în program.

În al patrulea rând şi poate din perspectiva mea, cel mai preţios aspect se referă la faptul că formatorii acestui program sunt dintre cei mai buni profesioniști, cu toţii psihologi şi psihiatri cu o vastă experienţă în lucrul direct cu părinţii sau copiii. O spun adesea, şi o spun cu toată modestia, eu cred că programul nostru de Parenting este ca o ”poartă de acces” prin care putem învăţa ”meserie” direct de la unii dintre cei mai buni practicieni în acest domeniu.

Citește și:

Cui se adresează programul?

Parenting MasterClass se adresează pe de o parte persoanelor care activează în zona de sănătate mentală sau educaţionala şi au specializări precum psihologi, psihiatri, asistenţi sociali sau educatori, profesori şi care aleg să îşi îmbogăţească practica lor terapeutica sau la clasă, fie în lucrul direct cu părinţii fie cu copiii. Pe de alta, programul este deschis şi persoanele care provin din orice alt background profesional şi care doresc să îşi dezvolte o nouă specializare în dezvoltarea şi organizarea de workshopuri adresate părinţilor.

Majoritate a cursanţilor noştri sunt ei la rândul lor părinţi. Mulţi dintre ei au fost atraşi iniţial de ideea programului cu obiectivul principal de a deveni ei înşişi părinţi mai buni pentru copiii lor de acasă. Ulterior însă am observat cum aceştia ajung să îşi construiască şi să îşi dezvolte şi abilităţi de a împărtăși celorlalți informaţiile acumulate, căpătând astfel încredere în calităţile lor de mentori.

Citește și:

Programul poate fi urmat și de părinții fără un background de specialitate care vor să afle mai multe despre psihologia copilului? Dacă nu, ce materiale informative le poate oferi paginadepsihologie.ro?

Sigur, aşa cum spuneam mai devreme, avem în rândul nostru cursanţi, care aleg să urmeze acest program cu scopul de a afla mai multe despre etapele şi nevoile de dezvoltare ale celor mai importante fiinţe din viaţa lor, vor să înţeleagă mai bine cum să gestioneze diferite situaţii pe care le întâlnesc în călătoria prin viață alături de copiii lor, să înveţe să reacţioneze altfel decât au văzut că au făcut-o părinţii lor, să înveţe să fie receptivi şi să îşi cultive prezenta conştientă, pe scurt să devină părinţi mai buni.

Citește și:

Platforma paginadepsihologie.ro este un mediu online extrem de generos de informaţii transmise publicului prin articolele scrise de contributorii site-ului, cei mai mulţi dintre ei psihologi cu o foarte bună pregătire şi o voce pertinentă inclusiv pe subiecte de parenting. Există, la secţiunea Articole a site-ului un buton care chiar aşa se numeşte, Parenting şi este una dintre secţiunile site-ului care adună cele mai multe articole, fiind şi printre cele mai citite. Pe aceeaşi platforma online sunt anunţate toate evenimentele, programele şi workshopurile pe care noi le organizăm sau pe care le susţinem. De asemenea, tot aici avem un shop online cu cele mai alese ”pe sprânceana” cărţi, o colecţie foarte bună de titluri din aria parentingului sau a cărţilor pentru copii.

De curând, îi auzeam pe colegii mei de la programul de Parenting vorbind chiar despre una din cărţile-etalon ale parentingului actual, ”Inteligenţa parentală” scrisă de D. Siegel şi T. Payne Bryson ca despre ”cartea de căpătâi a oricărui părinte”, o carte apărută chiar la editura Pagina de Psihologie și care se regăsește și în shop-ul platformei online.

Care este mecanismul de înscriere la Parenting MasterClass?

Înscrierea în program se realizează în baza unui dosar care cuprinde copii după ultimele diplome de studiu, CV-ul, un formular standard de completat, o scrisoare de intenţie şi una de recomandare. După procesarea dosarului urmează o etapă eliminatorie care constă într-o sesiune de interviu de aproximativ 30 de minute, în care eu ajung să îi cunosc un pic mai bine pe viitorii participanţi în program, o întâlnire în care discutăm despre obiectivele şi năzuințele lor, despre viaţa lor de părinte sau cea profesională şi, desigur eu la rândul meu le răspund eventualelor întrebări legate de program.

Cum este structurat programul?

Programul este modular, fiecare întâlnire de lucru pe care noi o numim modul, se desfăşoară pe durata a două zile pline, de weekend, a câte 8 ore de curs în fiecare zi. În total, întregul program are 15 module, structurate în două nivele: nivelul de bază cuprinde 10 module, iar nivelul avansat cuprinde încă 5 module.

Modulele au loc la aproximativ o lună distanţă. Aşadar, întregul programul se întinde pe durata a mai bine de 1 an şi jumătate, incluzând aici şi perioadele de vacanţă.

La finalul celor 15 module avem o sesiune de evaluare şi ca urmare a rezultatelor obţinute cursanţii vor primi un certificat de absolvire a programului, parafat de Asociaţia Multiculturală de Psihologie şi Psihoterapie şi Pagina de Psihologie.

Există anumite modele de parenting pe care se bazează acest curs? Dacă da, care sunt acestea?

Parenting Master Class este structurat în tematici esenţiale în parenting precum: etapele şi nevoile de dezvoltare ale copilului, dezvoltarea tipică şi atipica în copilărie şi adolescenţa, armonizarea relaţiei de cuplu atunci când avem copii, gestionarea situaţiilor dificile cu potenţial traumatic pentru copii cum sunt cele de pierderea unei fiinţe dragi sau de separarea părinţilor, aspecte ce ţin educaţie şi sănătate sexuală, dar şi discuţii specifice ce ţin de identitatea de gen sau gestionarea relaţiilor atunci când în familie avem un membru LGBT, riscuri de adicţii în adolescenţă, etc.

De asemenea, modulele explorează şi cele mai relevante abordări în parenting din perspectiva dovezilor ştiinţifice precum: abordarea” Imago” dezvoltată de Harville Hendrix, abordarea” Mindsight” dezvoltată de Daniel Siegel, abordarea” Positive Discipline” elaborată de Joan Durant, abordarea” Emoţional coaching” a soţilor Gottman, şi abordarea” Parenting Conştient” a lui Jon Kabat Zin.

Urmărim ca prin toate aceste tematici şi abordări pe care le studiem să construim un tablou din mai multe piese de puzzle care puse cap la cap vor aduce o înţelegere superioară, integrată a universului vieții de părinte.

Dar, dincolo de aspectele teoretice pe care le studiem, programul are şi un potenţial de transformare la nivel personal, iar acest lucru este datorat atât numeroaselor exerciţii practice cu rezonanţa în plan personal, cât şi acelei energii specifice a grupului în care oamenii, deşi diferiţi au un ţel comun, și care împreună reuşesc să formeze un spaţiu al siguranţei în care se pot exprima fără ruşine, în care îşi dau voie să fie vulnerabili fără teama de a fi judecaţi, totul sub atentă ghidare a unor formatori-terapeuţi.

Cine sunt specialiștii care vor susține modulele?

Modulele teoretice şi aplicaţiile practice sunt susţinute de o echipă de psihologi foarte bine pregătiţi, cu o vastă experienţă de practică în cabinet dar şi în workshopuri de lucru sau în prezentări. Am imensa onoare că alături de cei mai apreciaţi şi îndrăgiţi psihologi relaţionali ai momentului precum Gaspar Gyorgy, Diana Stanculeanu, Oana Niculae, Cristina Petrescu Ghenea, Cornelia Paraipan, Nora Neghină și să ne unim cu toții cunoştinţele şi priceperea pentru a le oferi participanţilor din Parenting Master Class o experienţă cât mai completă de cunoaştere şi mai ales de transformare.

foto prima pagina Evgeny Atamanenko / Shutterstock

Vizionare placuta


Carmen este redactor-șef Kudika.ro și scrie de când își aduce aminte. A început cu integrame sustrase pe furiș de la tatăl ei și 30 de ani mai târziu se relaxează...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.