Setari Cookie-uri

Cum să le explici copiilor situația actuală, pandemia și la ce schimbări trebuie să se adapteze

Pentru a evita stările de neliniște, trebuie să fii deschisă cu cel mic și să-i explici cum stau lucrurile de fiecare dată când pune o întrebare.

Chiar dacă România iese din starea de urgență, schimbările din societate sunt încă prezente la nivel mondial, iar situația rămâne incertă. Viitorul se anunță a fi marcat de măsuri fără precedent, menite să protejeze sănătatea oamenilor, dar copilul tău poate deveni confuz în legătură cu distanțarea socială, suspendarea cursurilor sau a școlii de vară. Pentru a evita stările de neliniște, trebuie să fii deschisă cu cel mic și să-i explici cum stau lucrurile de fiecare dată când pune o întrebare. Mai ușor de zis decât de făcut, în special în cazul copiilor mici. Iată câteva feluri în care poți să le explici celor mici cum stă treaba:

Fă-i să se simtă în control

Regulile de igienă trebuie să fie cunoscute de copii chiar și în afara contextului actual. Copiii trebuie învățați de mici despre importanța spălatului pe mâini cu săpun și despre cum se expun îmbolnăvirii dacă nu își curăță mâinile când se întorc de la joacă, de exemplu. În perioada aceasta, copiii trebuie încurajați să continue obiceiurile sănătoase pentru a evita o posibilă infectare. Dacă înțeleg că această rutină îi va face puternici și sănătoși, se vor strădui să se protejeze cât mai bine. Include-i și în activități precum spălatul hainelor. Dacă ai un bebeluș în casă, explică-le că protejarea acestuia vine pe primul loc, iar pentru a avea grijă de el, trebuie să se protejeze în primul rând pe ei. Când folosești detergenti speciali pentru hainele bebelușului, încearcă să pui accent pe nevoile celui mic și să compari schimbarea apărută în rutina zilnică cu nevoia de adaptare la diferite situații speciale. Cu cât copiii acceptă mai repede situația, cu atât îți va fi mai ușor să gestionezi această perioadă.

Citește și:

Răspunde întrebărilor pe care le pun

Copiii au o imaginație bogată, iar știrile și discuțiile de acasă îi pot pune în dificultate. Răspunde întrebărilor pe care ți le adresează, însă evită explicațiile pe care nu ți le cer în mod direct. Un flux prea mare de informații îi va induce și mai tare în eroare. Ei trebuie să știe că igiena și distanțarea socială sunt principalele metode prin care pot rămâne în siguranță, iar asta poate însemna o perioada petrecută departe de prietenii lor cei mai buni. Școlile și grădinițele au fost închise tocmai pentru ca nimeni să nu se îmbolnăvească, iar pe viitor ar putea exista diferite măsuri care vor urmări limitarea contactului dintre oameni. Pentru copii poate fi greu de înțeles de ce brusc nu mai pot socializa la fel, deoarece au fost mereu încurajați să-și facă prieteni și să petreacă timp în aer liber. Adu-le aminte de felul în care colegii de școală, grădiniță sau chiar ei erau nevoiți să stea acasă când erau bolnavi și că virusul acesta implică aceleași măsuri, doar că la o scară mai largă. Copiii tăi vor avea multe întrebări de-a lungul timpului, așa că nu-ți pierde răbdarea și fii mereu alături de ei.

Citește și:

Oferă compasiune și sinceritate

Evită momentele de panică în fața copilului. Dacă ești calmă și îi asiguri că totul este sub control, nu va fi stresat. Cei mici sunt foarte atenți la felul în care reacționează părinții lor și ceilalți adulți, iar când vine vorba de situații de criză, știi prea bine că o atitudine calmă poate salva un dezastru. De asemenea, dacă cei mici pun întrebări la care nu cunoști răspunsurile, nu-i minți. Cel mai bine ar fi să te documentezi pe moment sau să anticipezi ce și-ar dori să afle. Nu uita că răspunsurile sunt la un search distanță și nu va fi complicat să-i lămurești. Copiii mai mari pot fi învățați deja să facă diferența între știrile reale și cele false. În această perioadă există o grămadă de teorii ale conspirației în care cei vulnerabili pot începe să creadă înainte să aibă timp să investigheze. Întreabă-i mereu pe copii despre ceea ce simt și despre lucrurile pe care le-au mai aflat în acea zi, încercând să construiești acasă un mediu în care fiecare își poate împărtăși temerile și nedumeririle.

Citește și:

Nu ascunde adevărul copiilor, ci încearcă să le prezinți informațiile relevante, care îi vor ajuta să-și poarte de grijă în viața de zi cu zi. Aceștia trebuie să înțeleagă seriozitatea situației și să cunoască toate regulile impuse de specialiști și autorități, dacă au vârsta potrivită pentru aceste concepte.

Sursa foto: pexels.com

Vizionare placuta


Kudika
25 Mai 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.