Setari Cookie-uri

Dublu Test sau screening prenatal în trimestrul 1 de sarcină: ce reprezintă și de ce este recomandat

Dublu Test sau screeningu-ul din primul trimestru de sarcină reprezintă o recomandare de rutină pentru femeia însărcinată și are scopul de a identifica precoce posibile anomalii ale sarcinii. Aflați în acest articol ce este Dulblu Test, recomandările și modul de realizare, precum și interpretarea rezultatelor acestuia.

Dublu Test: ce este acesta?

Așa cum îi spune și numele acesta este un test dublu, utilizând atât teste de sânge, cât și investigații ecografice, cu scopul de a evalua riscul unei femei gravide de a purta un copil cu sindrom Down (trisomia 21), sindrom Patau (trisomie 13)sau sindrom Edwards (trisomia 18).

Efectuarea și evaluarea celor două testări (sanguine și imagistice) se realizează împreună, la mai puțin de 24 de ore între ele (practic în aceeași zi), iar rezultatele sunt interpretate statistic (detalii mai jos).

Cum se realizează dublu test de sarcină?

Acesta necesită parcurgerea a două etape:

  • Realizarea analizelor de sânge: markerilor serici PAPP-A şi free beta-HCG;
  • Vizualizarea ecografică a fătului și efectuarea unor măsurători specifice;

Toate aceste rezultate sunt calculate conform unor parametrii care țin pe de o parte de sarcină, pe de altă parte de mamă, evaluându-se în final riscul ca fătul să aibă o anomalie cromozomială.

Citește și:

Dublu test: când este recomandat?

Acest test este reomandat femeii însărcinate în primul trimestru de sarcină, între săptămânile 11 și 14, iar uneori poate identifica și sexul copilului.

Ce anomalii poate detecta Dublu test de sarcină?

Acest test permite depistarea riscului crescut pentru anomalii genetice la făt, precum:

  • sindrom Down (trisomie 21);
  • sindrom Edwards (trisomie 18);
  • sindrom Patau (trisomie 13).

Dublu test: cum interpretăm rezultatele?

Este foarte important de știut încă de la început că un rezultat pozitiv al testului de screening fetal din primul trimestru de sarcină nu confirmă existența anomaliilor respective, ci doar ridică riscul ca acestea să existe. Astfel că, dacă rezultatele la Dublu Test ies pozitive, mai departe sunt recomandate investigații specifice femeii însărcinate, cum ar fi teste fetale genetice, amniocenteza, eșantionarea villusului corionic etc.

Citește și:

Dublu Test este un algoritm matematic ce evaluează riscul de a dezvolta malformații congenitale ale fătului. Foarte important, Dublu Test nu este o metodă de diagnostic de certitudine, așadar, atunci când rezultatele sunt modificate, medicul specialist va recomanda mai departe teste cu specificitate mare femeii însărcinate.

Testul de screening din primul trimestru de sarcină poate depista corect aproximativ 85% dintre femeile care au un făt cu sindrom Down și până la 75% dintre femeile al căror copil are sindrom Edwards.

Foto: By Blue Planet Studio/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
27 Septembrie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.