Ce sunt vilozitățile coriale?

La nivelul placentei există niște formațiuni de țesut care au aspectul de „deget de mănușă”, motiv pentru care se numesc vilozități coriale. Țesutul acestora este practic identic cu al fătului, iar analiza genetică poate spune cu certitudine dacă există sau nu o boală genetică la făt (dintre cele pe care testul le depistează), tocmai de aceea spunem că nu este un test de screening, ci chiar de diagnostic.

Cum se realizează biopsia de vilozitati coriale?

Cu ajutorul unui ac special, sub anestezie locală și ghidaj ecografic, medicul specialist aspiră o cantitate foarte mică de țesut din aceste vilozități coriale direct în recipientul steril care urmează apoi a fi trimis la laborator pentru analiză. Recoltarea se poate realiza transvaginal sau transabdominal.

Rezultatul acestui test urmează a fi primit în aproximativ 3 sapatamani.

Biopsia de vilozități coriale se realizează în primul trimestru de sarcină, de obicei între săptămâna 10 și 12 de sarcină, uneori și mai târziu, până la săptămâna 13 și 6 zile.

Avantajul acestui test constă în cazul diagnosticului pozitiv pentru o anomalie prin posibilitatea de a realiza avort terapeutic devreme în sarcină.

Care sunt limitele acestei investigații?

Spre deosebire de amniocenteza, biopsia de vilozitati coriale nu poate detecta anomaliile de tub neural sau cele structurale. Dacă medicul care urmărește sarcina sau geneticianul la care s-a realizat sfatul genetic consideră că există risc de anomalii de tub neural, atunci se poate recomanda amniocenteza în locul biopsiei de vilozități coriale.

Care sunt avantajele biopsiei de vilozități coriale?

Principalele avantaje ale acestui test comparativ cu alte teste prenatale invazive, cum ar fi amniocenteza, sunt:

    Obținerea unui rezultat mult mai devreme în timpul sarcinii Posibilitatea efectuării unui avort terapeutic la o vârstă de sarcina mai mică Avortul efectuat în primul trimestru de sarcina este mai sigur pentru femeie Deoarece sarcina încă nu este vizibilă în această perioadă femeia poate să țină discret acest eveniment Procedura dă foarte rar rezultate fals pozitive pentru trisomii. Citște continuarea articolului in pagina 2 >>
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: