Setari Cookie-uri

Cum și când trebuie să îi învățăm pe copii să se încalțe singuri

Orice părinte trece prin etapa în care copiii încep să le pună întrebări, urmată de momentul în care vor să se descurce singuri în ceea ce privește unele activități. De pildă, prichindeii iau inițiativa de a se încălța singuri, chiar dacă nu tot timpul reușesc.

Acest impuls este esențial pentru a le oferi celor mici încredere în ei, cu ajutorul unor metode utile de a-i ajuta în acest demers. Astfel, nu trebuie să începi conversația cu “lasă-mă să te încalț eu”, ci să-l încurajezi constat. În următorul articol, îți prezentăm informații utile cu privire la învățarea celor mici să se încalțe singuri. Iată care sunt acestea!

De la ce vârstă poți să-i înveți pe cei mici să se încalțe?

În jurul vârstei de 2 ani, copiii încep să aibă personalitate și să nu mai accepte ajutor atunci când vine vorba de încălțat. Totodată, aceasta este vârsta prielnică pentru a începe învățarea, deși majoritatea copiilor învață să se încalțe singuri abia după vârsta de 3-4 ani.

Citește și:

Atunci când cei mici încep să spună că vor să se încalțe singuri, oferă-i că antrenament papuceii de cameră, în care să-și strecoare piciorușele. Ulterior, îi poți învăța cum să deosebească stânga de dreapta. Nu te enerva atunci când tropăie prin casă în pantofii tăi, ci apreciază această inițiativă, pentru a-i încuraja să practice mai des.

Inițial, este indicat să eviți pantofii cu șireturi și să optezi pentru încălțămintea cu scai. Abia după ce copiii se împacă bine cu tehnica incaltarii cu scai, poți trece la sistemul de închidere pe bază de fermoar sau șiret.

Cum îți ajuți copiii să se încalțe singuri?

Pentru ca cei mici să nu renunțe ușor la dorința de a se încălța singuri, apelează la câteva joculețe, care îi vor distra. De pildă, poți să te încalți o dată cu prichindeii, pentru a-i inspira.

Citește și:

Le poți propune copiilor să își imagineze și că piciorușele lor sunt mașinile, iar pantofii pe care îi încalță sunt garajul. Nu ezita să reproduci sunetele pe care le face o mașină, pentru un plus de amuzament alături de copii.

În momentul în care prichindeii învață să se încalțe, trebuie să ai răbdare. Dacă ești iritată sau pe grabă, cei mici vor simți presiunea și vor renunța. Chiar dacă ți se pare că micuții sunt mai înceți, nu te grăbi să-i critici, ci ajută-i și îndrumă-i să se încalțe corect. Pentru început, copiii au nevoie de încurajări și de confirmări că se încalță bine. Găsești numeroase perechi de adidași Nike copii, confortabile pentru cei mici în procesul de învățare. Acesta poate dura câteva luni, așa că înarmează-te cu răbdare!

Citește și:

De ce este important ca cei mici să se încalțe singuri?

Deși este mult mai simplu și mai rapid să-i încalți pe copii, aceștia trebuie să învețe cum să facă acest lucru singuri. Vei vedea că cei mici vor căpăta mai multă încredere în ei și își dezvoltă capacitățile motorii, prin legarea șireturilor și închiderea fermoarelor sau a nasturilor.

Nu în ultimul rând, copiii reușesc să îmbunătățească și atenția și capacitatea de concentrare depuse pentru îndeplinirea sarcinii de a se încălța. Vei fi mândră de copii atunci când îi vezi că reușesc să își dezvolte limbajul, prin învățarea unor piese vestimentare sau de încălțăminte.

Bucură-te de momentele de curiozitate ale copiilor și susține-i pentru a se încălța singuri. Vei fi mândră de succesul lor!

Citește și:

Photo by Leo Rivas on Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
15 Februarie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.