Setari Cookie-uri

Când vizităm grădinița: lista de întrebări-cheie pe care să le pună părinții

Alegerea grădiniței reprezintă un pas important în dezvoltarea copilului, iar părinții au nevoie să lămurească unele aspecte pentru a ști că acest mediu educațional și nu numai este potrivit pentru copilul lor.

Indiferent dacă se află la primul copil sau au trecut deja, ca părinți, prin experiența grădiniței, tot rămân anumite întrebări care sunt esențiale și fac diferența în alegerea grădiniței.

Ce program are grădinița?

Sunt părinți care au posibilitatea (fie au program de muncă flexibil, fie sunt ajutați de bunici sau alte persoane) să înscrie copilul la grădiniță cu program gradual, astfel că mai întâi copilul rămâne o oră, apoi două și tot așa până se ajunge la un program potrivit pentru micuț. Mai mutl decât atât, sunt grădinițe care permit, în faza de acomodare, ca părintele să rămână la grădiniță împreună cu copilul.

Tot în privința programului poate fi important dacă grădinița funcționează și pe timp de vară.

Citește și:

Taxele și alte costuri

Bugetul poate reprezenta încă de la început o limitare, aflarea taxelor și costurilor adiacente poate reprezenta un factor de orientare.

Locația grădiniței

Vă este ușor să ajungeți cu copilul la grădiniță în fiecare zi? Majoritatea părinților aleg o grădiniță fie aproape de casă, fi ușor de accesat în drumul spre serviciu.

Autorizările și acreditarile grădiniței, precum și programele

Sunt părinți care doresc să se orienteze către o grădiniță cu un anumit program educational pentru copii, cum ar fi Montessori. De asemenea, este foarte important ca părintele să verifice în baza căror autorizări/acreditări funcționează grădinița.

Există supraveghere video în unitate?

În zilele noastre foarte multe grădinițe prezintă înregistrare video. Puteți întreba și în ce condiții puteți urmări înregistrările sau aveți acces la ce se întâmplă în grădiniță.

Citește și:

Supravegherea medicală

Există supraveghere medicală care acoperă tot timpul petrecut de copil în grădiniță?

Și tot aici: există triaj dimineața pentru copii, când ajung la grădiniță? În ce condiții ii este recomandat părintelui să meargă acasă cu copilul?

Cum se face comunicarea între grădiniță și părinte?

Este foarte important ca părintele să fie periodic informat despre activitățile copilului la grădiniță. În general comunicarea este realizată printr-un raport săptămânal trimis prin e-mail. De asemenea, există situații în care părintele poate comunica direct cu educatorul.

De la ce vârstă primesc copiii?

Părinții care doresc să inscrie copiii mai mici vor avea nevoie de o astfel de informație.

Care este programul desfășurat și meniul la grădiniță?

Pentru copiii care prezintă alergii sau au o dietă specială, este important ca părintele să știe dacă va fi susținută dietă respectivă a copilului în cadrul grădiniței.

Citește și:

De asemenea, programul desfășurat poate fi important pentru alegerea programului (părinții se ghidează între programul scurt și mediu după mai multe criterii, de obicei programul de somn face diferența).

Transportul către grădiniță

Pentru unii părinți, această informație poate fi foarte importantă. Există grădinițe care oferă transport inclus al copiilor către unitate.

Organizarea grupelor

Care este numărul de copii într-o grupa și câți adulti se ocupă de aceștia?

Alte întrebări:

  • Cum arată curtea, ce jucării prezintă și cât timp petrec copiii în aer liber în fiecare zi?
  • Ce cărți sunt în sala de clasă? Mesajele transmise de aceste cărți vorbesc de la sine despre direcțile grădiniței.
  • Cum alină copilul când plânge?
  • În ce situații este contactat părintele?
  • Cum este aplanată cearta dintre 2 copii?
  • Ce părere au despre pedepse sau recompense?
  • Ce se întâmplă când un copil nu dorește să participe la o activitate (masă, joc, somn)?
  • Ce se întâmplă dacă copilul are un tantrum? S-a mai întâmplat? Ca notă: copiii fac tantrumuri în general în spațiile în care se simt în siguranță. Grădinițele în care copiii nu au astfel de manifestări sunt, de multe ori, acele spații în care copilul nu se simte în largul lui. Sfatul nostru este să întrebați dacă copiii au tantrumuri la grădinița respectivă.
  • Ce opționale prezintă grădinița (dacă nu sunt deja afișate pe site-ul de prezentare)?
  • Câte excursii se realizează cu copiii?
  • Ce se întâmplă când copilul lipsește o zi sau o perioadă mai lungă de timp, din punct de verede al recuperării materialelor, dar și al costurilor?

Foto articol: De la Kzenon/shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Martie 2021
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.