Setari Cookie-uri

Asociația Medicilor Independenți: Care sunt concluziile  despre vaccinarea anti COVID-19

A trecut un an de când primul caz de COVID-19 a fost raportat în Wuhan-China. De atunci,  peste 107 milioane de cazuri de îmbolnăviri s-au înregistrat în lume și peste 2.360.000 de oameni și-au pierdut viața în lupta cu această boală. 

Asociația Medicilor Independenți (AMI) a organizat dezbaterea online „Vaccinarea anti COVID-19 prin ochii specialiștilor”, eveniment moderat de Dr. Mihaela Leventer, care i-a avut invitați pe Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Dr. Vlad Mixich și Prof. Dr. Răzvan Cherecheș.

A trecut un an de când primul caz de COVID-19 a fost raportat în Wuhan-China. De atunci, peste 107 milioane de cazuri de îmbolnăviri s-au înregistrat în lume și peste 2.360.000 de oameni și-au pierdut viața în lupta cu această boală.

A început între timp campania de vaccinare și, până în data de 12 februarie, peste 159 de milioane de vaccinuri au fost deja administrate la nivel global. În medie, în fiecare zi se administrează aproximativ 5,8 milioane de vaccinuri. Trei tulpini noi de SARS-CoV-2 apărute în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud, produc îngrijorare. Populația, confruntată o lungă perioadă de timp cu îngrădirea libertătii de mișcare și cu lipsa socializării, este tot mai frustrată și confuză. E nevoie de o comunicare clară și constantă din partea specialiștilor din zona medicală și tocmai din acest motiv am decis să realizăm această dezbatere online,” a declarat Dr. Mihaela Leventer.

Citește și:

De ce este necesară purtarea măștii, chiar și după administrarea vaccinului?

Un subiect care a generat dezbateri puternice în rândul populației a fost reprezentat de necesitatea purtării măștii de protecție chiar și după administrarea vaccinului anti COVID-19. În acest sens, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel a explicat care sunt motivele din spatele acestei măsuri:

Vaccinul ne protejează să nu facem forme grave de SARS-CoV-2. Ei bine, această protecție este asigurată pe dinăuntru, nu și la nivelul mucoasei. Altfel spus, anticorpii sunt prezenți cu precădere în sânge, foarte puțini dintre aceștia ajungând la nivelul mucoasei, în așa fel încât să fim protejați de eventuala pătrundere a virusului din atmosferă în corp. Ori de câte ori un virus se transmite de la o persoană la alta apar erori de copiere.

Citește și:

Aceste erori de copiere se traduc în mutații. Majoritatea mutațiilor nu supraviețuiesc, nu se transmit în număr mare mai departe, însă se mai întâmplă ca unele dintre ele să ajungă să capete alte calități decât cele ale virusului sălbatic, precum o agresivitate mai mare sau o putere de răspândire mai mare. Tocmai de aceea, este vital să continuăm să purtăm masca de protecție, până când o mare parte a populației va fi vaccinată,” afirmă Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel.

În ceea ce privește pilonii pe care autoritățile de la București ar trebui să-și sprijine campania de promovare a vaccinării anti COVID-19, Dr. Vlad Mixich susține că aceștia sunt reprezentați pe de-o parte de medicii de familie, iar pe de altă parte de cercul zero al rudelor, iar eforturile de comunicare ar trebui să se concentreze nu atât pe anti-vacciniștii convinși cât pe segmentul celor nehotărâți.

Citește și:

Conform datelor publice existente, medicii de familie sunt cei mai importanți formatori de opinie pe subiectul vaccinării. Pe locul doi în topul influencerilor importanți în această campanie de vaccinare sunt rudele apropiate.

În România, numărul fanaticilor care militează împotriva vaccinării este foarte limitat, aceștia fiind undeva sub 10% din populație. Nu cred că există, în momentul de față, strategii care să funcționeze pentru aceștia. În schimb, ar trebui să ne direcționăm atenția spre cei nehorătâți. Comunicarea cu nehotărâții nu doar că ar trebui să fie una respectuoasă, ci ar trebui chiar să-i înțelegem, pentru că e firesc să apară întrebări cu privire la riscurile unui vaccin sau ale unui virus. Pe măsură ce vom vedea mai multe categorii profesionale vaccinându-se în număr mare, așa cum s-a întâmplat cu medicii, va crește și mai mult încrederea în campania de vaccinare,” afirmă Dr. Vlad Mixich.

Citește și:

Care sunt diferențele între vaccinurile folosite în România împotriva COVID-19?

Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel a analizat cele trei vaccinuri folosite în România în campania de vaccinare anti COVID-19, scoțând în evidență deosebirile dintre acestea:

„Atunci când comparăm mai multe vaccinuri trebuie să le analizăm din punct de vedere al toxicității și al eficacității. Vaccinurile împotriva COVID-19, mai ales cele pe bază de ARN mesager (vaccinurile produse de Pfizer și Moderna), sunt foarte deștepte. Ele pur și simplu învață sistemul imunitar cum să sintetizeze anticorpii specifici împotriva acestui virus, neutralizând virusul. Există și alte tehnologii folosite, cum este cazul vaccinului AstraZeneca, un vaacin creat pe baza unui virus de cimpanzeu. Mecanismul cu ajutorul căruia funcționează acest vaccin este cunoscut de multă vreme, deci nu avem de ce să ne facem griji,” afirmă Prof. Univ.Dr. Adrian Streinu-Cercel.

Citește și:

Când se recomandă vaccinarea unei persoane care a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2?

„Nu există un protocol în România în acest sens însă, dacă mă întrebați pe mine, v-aș spune că această persoană se poate vaccina imediat ce a trecut peste infectarea cu SARS-CoV-2, deoarece aceste mecanisme nu sunt competitive. Vaccinarea nu face altceva decât să amplifice răspunsul celular. Anticorpii pe care corpul îi capătă în mod natural după ce a trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 nu sunt anticorpi stabili. Acești anticorpi pot rezista o săptămână, o lună, două sau trei, după care protecția lor începe să scadă iar memoria celulară pe care o induce infecția nativă nu este una foarte consolidată. Tocmai de aceea, am avut colegi medici care s-au infectat chiar și de trei ori cu virusul SARS-CoV-2. Or, vaccinarea tocmai asta aduce în plus: o calitate a răspunsurilor anticorpilor mult mai îndelungată,” adaugă Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel.

Citește și:

Vaccinarea copiilor, din ce în ce mai aproape de realitate

Potrivit Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel, în momentul de față există mai multe teste care analizează efectele vacinului anti COVID-19 asupra copiilor.

Există în momentul de față teste care se realizează chiar și asupra copiilor de 12 ani. Teoretic, nu ar trebui să fie diferențe mari asupra efectelor pe care vaccinul le are asupra adulților și a copiilor, ținând cont de designul acestor vaccinuri. Vaccinurile din ziua de azi sunt extrem de sigure și aproape că nu mai au nicio legătură cu vaccinurile care se produceau în anii ’60,” adaugă Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel.

În ceea ce-i privește pe medicii români din zona medicinei alternative care se pronunță împotriva vaccinării anti COVID-19, Dr. Vald Mixich afirmă că la mijloc ar fi simple interese financiare:

Toate suplimentele care provin din zona medicinei alternative reprezintă o afacere extrem de mare. Evident că aceste personaje își promovează produsul, nu este nimic altceva decât de o promovare a propriului produs. Dacă ei nu-și mai promovează produsele, acestea nu se mai vând și ar trebui să-și caute o altă meserie. Toate aceste produse și suplimente se bazează pe manifestarea efectului placebo, efect care devine din ce în ce mai puternic cu cât emițătorul mesajului este mai credibil. Este, deci, o industrie mare, cu un interes punctual în a promova aceste produse,” susține Dr. Vlad Mixich.

Schimbări sistemice în educație și sănătate, pentru un viitor mai sigur

În educație, o primă măsură ar fi introducerea cursurilor de educație pentru sănătate. Suntem aproape analfabeți când vine vorba de educația pentru sănătate. Ea ar trebui să fie obligatorie, de la clasa I la clasa a XII-a.

În ceea ce privește sănătatea, noi nu avem un Institut Național de Sănătate Publică funcțional. INSP-ul în România este o fantomă. Un institut care nu există, cu 460 de angajați. Nu am văzut rapoarte, campanii sau statistici generate de ei. Nu am văzut nimic și asta deși au mai mulți angajați ca Ministerul Sănătății. Ce fac oamenii ăia acolo, ce generează? Acest institut ar trebui desființat cu totul și refăcut pe o altă fundație,” adaugă Prof. Dr. Răzvan Cherecheș.

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost scoate în evidență bunele practici generate la nivel internațional în lupta contra COVID-19, o atenție sporită fiind acordată campaniei de vaccinare din Israel.

Israelul a stabilit ca prioritate națională vaccinarea. Autoritățile israeliene s-au luptat pe piața internațională pentru achiziția de vaccinuri și chiar au fost dispuși să plătească mai multe decât alte țări. De asemenea, procesul de vaccinare a fost gândit prin mai multe măsuri complementare. Spre exemplu, campania de vaccinare s-a organizat inclusiv în regim drive-thru, unde reușeai să te vaccinezi fără să fii nevoit să te dai jos din mașină. Ei bine, acest exemplu ne demonstrează că dacă faci o prioritate națională din campania de vaccinare, poți aplica strategii complementare pentru ca acest proces să se realizeze cât mai bine,” a declarat Dr. Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică.

Înregistrarea integrală a evenimentului, realizat în parteneriat cu MPR Agency, High-Tech Systems&Software și MedicHub, poate fi urmărită AICI.

Asociația Medicilor Independenți este o comunitate de clinici și cabinete medicale private, conduse de medici independenți, ce are ca scop îngrijirea integrată a pacienților.

Din această comunitate fac parte: Artrosport Clinic, Bellanima, Clario, Clinica Urechii, Clinica Zetta, Dr.Leventer Centre, Donna Medical Center, Concierge Medical by Intermedicas, BB Care, DigestMed, Evomed, Clinica Oana Nicolau, Green-Onco Medical, ElginMed, Kinetobebe, MediPlus, Neuroaxis, Mondoped Pediatrix, Otomed, Clinica Sala Palatului, Superfit, IlroMedical, Personal Genetics, Osteodensys, Somnolog, Superdiet, Prof. Dr. Craiu, Prof. Dr. Sidenco, Prof. Dr. Penescu, Conf. Dr. Bogdan Geavlete, Provita, Rosana Medical, Coloana Medicala, Wellborn, Medicentrum.

Photo by Ivan Diaz on Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
22 Martie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.