Setari Cookie-uri

Sindromul The poker player în business, carieră și în viață

Oricine uită că businessul sau cariera reprezintă doar unul dintre rolurile propriei vieți și nu trebuie să acapareze toate celelalte roluri importante. Cazul celor obsedați de jocuri de noroc ce nu înțeleg să folosească doar resurse financiare și de timp, pe care și le pot permite, fără să le afecteze restul vieții.

“Tatal meu m-a invatat sa fac business. Ce nu m-a invatat este cand este cazul sa ma opresc” J.R. Ewing

Text de Psihoterapeut & Coach Constantin Cornea
www.psievolution.ro
www.psihologconstantincornea.ro

Sindromul ‘the poker player” se refera la toti cei care devin obsedati de ceea ce fac, uitand de: familie, prieteni, sau de alte activitati.

In acest sens putem vorbi despre jucatorii de poker care isi propun sa joace anumite sume, ce nu le afecteaza viata si cei care sunt in stare sa isi joace toate resursele pe care le detin dar sa se si imprumute fara sa se gandeasca cum si cand pot returna imprumutul.

Vedem acest sindrom la: patroni, manageri, carieristi din orice domeniu (avocatura, magistratura, medicina, inginerie, finante-contabilitate, etc), jucatorii de jocuri de noroc, pariuri…

Citește și:

Cum se manifesta acest sindrom:

  • pasiunea devine obsesie
  • obsesia acapareaza toata celelalte roluri ale individului: copil, parinte, prieten, amic. Astfel nu mai este interesat de nimeni si de nimic, in afara propriei obsesii.
  • isi creaza relatii bazate doar pe propria obsesie
  • se descotoroseste rapid de oricine nu ii impartaseste obsesia sau doreste sa ii arate ca mai sunt si alte lucruri importante pe aceasta lume, cum ar fi: famiie, prieteni, alte pasiuni sau hobby-uri
  • oriunde se afla impune propriile conceptii avand o atitudine dictatoriala

Cine poate suferi de acest sindrom?

Oricine uita ca businessul sau cariera reprezinta doar unul dintre rolurile propriei vieti si nu trebuie sa acapareze toate celelalte roluri importante. Cazul celor obsedati de jocuri de noroc ce nu inteleg sa foloseasca doar resurse financiare si de timp, pe care si le pot permite, fara sa le afecteze restul vietii.

Citește și:

Pot fi si victime colaterale ale celor care sufera de acest sindrom?

Din pacate da. Si acestea pot fi foarte multe:

  • familia. Toti cei care sufera de acest sindrom aduc rolul de patron sau sef acasa unde se comporta totalmente dictatorial. Nu are niciodata timp pentru familie, sotie, copiii, parinti. Tot ce conteaza este business-ul sau cariera care ii mananca toate resursele de energie si de timp. Daca cineva din familie sau apropiati ii atrage atentia ca exagereza, devine agresiv, considerandu-se neinteles si victima unor persoane care nu ii inteleg eroismul si dedicatia pentru ceea ce face.
  • prietenii care sunt alesi doar pe baza propriei obsesii. Cine nu tine pasul este eliminat fara nici un proces de constiinta
  • daca detine un business sau are un post de conducere, se comporta dictatorial. Doar el si numai el stie cel mai bine ce este de facut. Daca lucrurile ies bine este meritul lui. Daca ies prost,e ste vina celorlalti. Fura ideile oricui si si le insuseste considerandu-le proprii.

Ce se poate intampla cu o persoana care sufera de acest sindrom?

De cele mai multe ori, are o perioada de inceput buna. Cand familia si apropiatii spera ca, odata cu acumularile financiare sau de titluri sociale, acesta se v-a opri. Insa, dupa aceea, comportamentul acestuia de dictator ii va face pe toti cei din jur sa plece. Astfel apar despartirile sau divortul. Sau prietenii care nu mai raspund la telefon. Deci, toti cei care tin la cel suferind se indeparteaza. Raman in schimb, toti care au ceva de castigat si ii accepta acestuia meandrele de dragul castigului.

Citește și:

Daca continua sa aiba succes, va avea in jur doar profitori sau alte persoane asemenea lui. In fond, “cine se aseamana se aduna”. Dar, cu siguranta ii vor lipsi din preajma cei alaturi de care sa simta iubire adevarata fara urma de interes financiar sau social.

Photo by Michał Parzuchowski on Unsplash

Vizionare placuta


Oferă consultaţii pentru:

  • Psihoterapie şi consiliere pentru copii
  • Psihoterapie şi consiliere pentru adulţi
  • Psihoterapie şi consiliere de grup
  • ...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.