Setari Cookie-uri

Ce detalii administrative trebuie să știi când te pregătești să devii mamă

Viața de mămică îți va aduce surprize de tot soiul și este recomandat să ai cât mai multe informații despre ce înseamnă primele luni de după naștere din punct de vedere administrativ. Află mai multe din articolul nostru și pregătește-te pentru acest nou capitol

Când te pregătești pentru venirea pe lume a unui copil, este important să ții cont de toate felurile în care acest eveniment îți va schimba viața. Inclusiv detaliile administrative sunt esențiale pentru orice proaspătă mămică, iar odată cu nașterea, va trebui să te ocupi și de acestea. Indemnizațiile, concediile și stimulentele sunt modalitățile prin care statul sprijină familiile, dar totul reprezintă un proces prin care vei fi nevoită să treci pentru a te bucura de toate beneficiile. Iată ce este important să cunoști în primele luni de după naștere:

Cine și cum beneficiază de concediu de creștere a copilului

Concediul de creștere a copilului poate fi acordat mamei sau tatălui copilului pe o perioadă de maximum doi ani de la nașterea acestuia. Un detaliu important de ținut minte este că documentația necesară trebuie depusă la maximum 60 de zile de la nașterea celui mic. Discuțiile cu partenerul despre detaliile administrative trebuie să fie la ordinea zilei, pentru a te putea organiza în primele luni de la naștere și pentru a nu fi luată prin surprindere de birocrația necesară. Află mai multe despre toate condițiile necesare pentru acordarea concediului de creștere a copilului, dar și despre indemnizatia de crestere a copilului.

Citește și:

Când te poți întoarce la serviciu

Revenirea la serviciu rămâne la latitudinea ta, dar depinde și de tipul de concediu pe care îl alegi. Proaspetele mămici se pot întoarce la serviciu mai repede, iar dacă vrei să faci asta în primele 6 luni din viața copilului tău vei beneficia de un stimulent de inserție, care a fost majorat la 1.500 de lei chiar în acest an. Estimările Guvernului subliniază că 20% dintre părinții care se află momentan în concediu de creștere a copilului sau beneficiază de indemnizație, vor opta pentru întoarcerea la muncă. Numărul acestora poate crește, astfel, la 105.687 persoane. În cazul în care alegi să rămâi în concediu, te vei întoarce la muncă odată ce copilul tău împlinește vârsta de doi ani.

Citește și:

Ce drepturi ai când te întorci la muncă

Este necesar să-ți cunoști drepturile pe tot parcursul sarcinii și mai ales după naștere. În special, dacă îți dorești să te întorci mai devreme la muncă. OUG nr. 96/2003 și Codul Muncii protejează proaspetele mame când vine vorba de locul de muncă. Articolul 21 stipulează faptul că angajatorul nu are dreptul de a concedia:

  • salariata însărcinată, care a născut sau care alăptează, din motive care au legătură directă cu starea sa;

  • salariata care se află în concediu de risc maternal;

  • salariata care se află în concediu de maternitate;

  • salariata/salariatul care se află în concediu pentru creșterea copilului;

  • salariata/salariatul care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau 18 ani în cazul celui cu handicap.

    Citește și:

De notat este faptul că aceste reguli nu se aplică în cazuri excepționale precum reorganizarea companiei, probleme de ordin economic etc. De exemplu, situațiile pe care le-a creat pandemia sunt câteva exemple potrivite pentru ceea ce poate obliga angajatorul să schimbe regulile.

Când te întorci la serviciu poți beneficia și de condiții speciale, dacă starea ta specifică cere acest lucru. Va trebui să notifici în scris angajatorul cu privire la starea ta de sănătate, pentru ca acesta să poată implementa anumite măsuri speciale. Printre acestea se numără programul redus, dreptul la pauze mai dese și repaus sau repartizarea pe o poziție care implică mai puține riscuri.

Primele luni de după naștere îți vor oferi oportunitatea să te refaci, să începi să-ți cunoști bebelușul și să revii la stilul tău de viață obișnuit. Privește această perioadă cu optimism și organizează-ți prioritățile, în funcție de ceea ce este important pentru tine și partenerul tău.

Citește și:

Sursa foto: pexels.com

Vizionare placuta


Kudika
10 Iunie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.