Setari Cookie-uri

Trauma se moștenește?  3 motive pentru care este important să privești către istoria ta familială

Te-ai simțit vreodată prizonierul unui comportament pe care nu îl înțelegi?

Se poate întâmpla uneori să simți că joci mereu în același scenariu fără să reușești să îl îmbunătățești, ca și cum ești programat să te întâlnești mereu cu aceleași situații.

Deseori auzim la cei din jur sau ne auzim chiar pe noi înșine spunând: “Nu înțeleg de ce nu pot avea relații fericite”, “Nu înțeleg de ce situația aceasta se repetă în viața mea”.

De cele mai multe ori, cauza pentru situațiile care se repetă în viața noastră și blocajele emoționale o reprezintă traumele moștenite și preluarea destinului unui alt membru din sistemul familial.

Atunci când venim pe lume, moștenim de la strămoși și de la părinți nu doar caracteristicile psihice, cât și bagajul lor emoțional, traumele moștenite reprezentând acele evenimente traumatice care au început cu decenii înainte de generația actuală și care au afectat modul în care indivizii din sistemul familial respectiv înțeleg și fac față unor situații. Aceste traume se vor propaga mai departe pe linia familală până când un membru din familie va decide să oprească acest ciclu.

Citește și:

Iată 3 motive pentru care este important să privești către istoria ta familială

1. Copiii poartă poverile

Uneori evocarea unui eveniment despre care în general se evită discuțiile va provoca o suferință vie. Copiii se regăsesc într-un context ale cărui elemente constitutive le sunt necunoscute și sunt supuși unor influențe împotriva cărora nu pot face nimic.

Când adevărul le este ascuns copiilor, cel mai adesea e din cauză că li se vrea binele. Părinții nu vor ca aceștia să afle despre un trecut dureros și făcând asta se comportă ca și cum unele întâmplări nu au avut loc. Dacă le-ar fi povestit copiilor, le-ar fi provocat o rană, însă ascunderea trecutului agravează și mai mult această rană care altfel ar fi putut fi mai ușor îngrijită.

Citește și:

Dacă cineva dintr-o familie pe parcursul unei generații a reprimat ceva din viața sa, nepoții, copiii și strănepoții vor prelua asta și din foarte multă iubire inconștientă vor exprima asta. Dacă privești în acest fel, vei putea să analizezi mai mult trecutul familiei tale.

Vizionare placuta


Anca Maftei – psihoterapeut integrativ și sistemic cu aproape 20 de ani de experiență, expert în lucrul cu trauma, hipnoterapeut, facilitator de constelații familiale și sistemice,...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.