Setari Cookie-uri

145 de ani de bine

Crucea Roșie Română a împlinit 145 de ani de activitate umanitară în luna iulie 2021.

145 de ani în care voluntarii acestei asociații sinonime cu viața și cu speranța aduc alinare oriunde îi poartă pașii. Doar în anul 2020, peste 1,500,000 de suflete au beneficiat, într-un fel sau altul, de intervențiile salvatoare ale Crucii Roșii Române.

Înființată în 1876, Societatea Națională de Cruce Roșie din România este o organizație umanitară cu o menire pe cât de valoroasă, pe atât de dificilă, aceea de a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile ori de câte ori este necesar, mai ales în cazuri grave - dezastre naturale ori alte calamități care aduc oamenii în situații disperate. Serviciile sunt gratuite și imparțiale, ceea ce înseamnă că oricine poate beneficia de ele, indiferent de sex, vârstă, naționalitate sau religie. Organizația contribuie la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare. Așa cum ar trebui, de altfel, să facem cu toții, în orice moment.

Citește și:

Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Roșie Română se bazează în acțiunile sale.

O misiune fără sfârșit

În aproape un secol și jumătate de activitate, Crucea Roșie Română a adus alinare și a oferit oamenilor servicii vitale în momentele cele mai dificile: primul și al doilea Război Mondial, în timpul epidemiilor de malarie, holeră, tifos și tuberculoză, în caz de foamete, inundații, cutremure, caniculă, frig extrem. An de an, fiecare generație de voluntari s-a adaptat provocărilor și nevoilor cărora a trebuit să le facă față țara noastră. Și continuă să facă acest lucru. Chiar dacă în ultimii ani am fost feriți aici, în România, de războaie și dezastre naturale majore, asta nu înseamnă că activitatea Crucii Roșii a fost vreodată pusă pe hold. Întotdeauna este ceva de făcut pentru binele semenilor aflați în situații disperate sau nedemne.

Citește și:

Programe în desfășurare

Crucea Roșie Română se implică permanent în parteneriate și proiecte care susțin lupta pentru drepturile fundamentale ale omului. Sute de mii de copii români sunt nevoiți să ignore foamea și neajunsurile. Nu au lumină sau apă curentă, la toaletă pot merge doar în curte și suportă frigul crunt în fiecare iarnă. Pentru ei, o masă, o casă sau o baie caldă sunt lucruri la care pot doar să viseze. Crucea Roșie Română a pus bazele unor centre speciale în cele mai sărace zone din țară, unde copiii și părinții lor învață cum arată normalitatea: primesc de mâncare, ajutor la teme și, cel mai important, o altă perspectivă asupra vieții.

Un alt proiect menit să combată sărăcia extremă este Banca de Alimente, prin intermediul căruia persoanele dezavantajate, care nu dispun de resurse pentru a-și procura hrana de zi cu zi, pot beneficia, prin donații, de alimentele de care au nevoie pentru a supraviețui.

Citește și:

    Există și programe ale Crucii Roșii destinate să ajute copiii din centrele de plasament sau bătrânii din căminele-spital, persoanele fără venituri și nu numai. La începutul anului școlar, copii din familii nevoiașe din diferite județe au primit ghiozdane complet echipate, pentru un start cu dreptul pe acest nou drum care îi poate scoate la lumină.

    Iar în timpul pandemiei de COVID-19, s-au desfășurat campanii de strângere de fonduri pentru susținerea persoanelor afectate și pentru achiziții de echipamente medicale vitale.

    Și tu poți face bine

    Te poți alătura inițiativelor Crucii Roșii Române în diverse moduri. Poți face voluntariat – în momentul de față există 5984 de voluntari la nivel național și oricând un nou soldat dispus să lupte pentru viață este primit cu brațele deschise pe frontul binelui. Nimic nu se compară cu satisfacția de a aduce un zâmbet pe chipul cuiva care are nevoie de un strop de speranță. Apoi, poți să alegi să urmezi un curs de prim-ajutor, deprinzând astfel abilități de salvare a vieții – poate chiar viața cuiva drag va depinde într-un moment de tine, astfel că e indicat să știi cum să acționezi. Nu în ultimul rând, poți face donații, în bani sau alimente, pentru persoanele defavorizate. Un gest pe care ți-l permiți fără un mare efort și care pentru altcineva, mai puțin norocos, face diferența între disperare și speranță.

    Citește și:

      Vizionare placuta


      Kudika
      4 Octombrie 2021
      Echipa Kudika
      Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.