Setari Cookie-uri

Cum prepari barista coffee la tine acasa

Cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi din întreaga lume, având o istorie veche de sute de ani. Chiar dacă începuturile consumului de cafea sunt învăluite în mister, conform unor date istorice, primii oameni care au gustat și preparat similar această băutură au fost călugării Sufi din Yemen, ca energizant în timpul ritualurilor religioase.

Fie că este consumată dimineața, la o ieșire în oraș sau la serviciu, consumul cafelei reprezintă o activitate plăcută, plină de zâmbete, povești, amintiri și experiențe. Așadar, simpla activitate de a servi o cafea înseamnă mult mai mult de atât. Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae care au două varietăți mai importante: Coffea arabica și Coffea robusta sau Coffea canephora. Coffea arabica furnizează aromele cele mai fine, având o concentrație de zahăr de 2 ori mai mare. Coffea robusta este mai amară și mai puțin aromată, însă nivelul de cafeină este mult mai mare. Calitatea cafelei este influențată foarte mult de locul cultivării, depozitării, dar și a procesul de torefiere a boabelor de cafea, respectiv încălzirea plantei la foc direct, scopul acestei operațiuni fiind fie distrugerea unor elemente dăunătoare, fie aromatizarea.

Iubitorii de cafea știu exact care dintre aceste 2 sortimente preferă mai mult și apreciază proveniența boabelor, cele mai populare locații fiind Etiopia, Columbia, Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua, Uganda, Burundi sau Kenya.

Odată cu creșterea popularității acestei băuturi, dar și a posibilităților de călătorie, au apărut diverse tehnici care duc prepararea cafelei la rang de artă, acest lucru fiind puternic influențat de cultura și istoria locului. Astfel, au apărut și artiștii cafelei, denumiți barista, care au multiple cunoștințe despre cafea și prepararea ei, dar și decorarea băuturii și servirea unei experiențe unice către clienți. Pentru a deveni un astfel de artist există nenumărate de cursuri prin care poți dezvolta această pasiune pentru cafea.

Dacă îți dorești să experimentezi diverse rețete sau moduri de preparare a cafelei poți încerca fie să vizitezi cele mai autentice cafenele din orașul tău, fie să o prepari chiar tu, acasă. În acest caz, asigură-te că ai o cafea pe placul tău, o cafetiera performantă sau ustensilele necesare și câteva cunoștințe de bază. În acest articol îți vom prezenta câțiva pași de bași de bază și ce ustensile sunt obligatorii pentru a prepara o cafea la fel ca un barista. Astfel, în diminețile în care timpul parcă stă pe loc, te vei putea bucura de aroma unei cafele deosebite.

Pentru a prepara o băutură excepțională asigură-te că ai cumpărat o cafea de specialitate proaspăt prăjită. De asemenea, câteva ustensile simple, dar indispensabile sunt foarte importante în procesul de preparare. Ustensilele de care vei avea nevoie sunt un cântar electronic, o râșniță manuală, un borcan sau server, un picurător, un filtru și opțional un fierbător pentru turnarea apei uniform și constant. Cântarul este necesar pentru a cântări cu exactitate cantitatea de cafea, râșnița reprezintă cea mai importantă piesă din puzzle-ul preparării cafelei iar picurătorul joacă un rol foarte important, fiind responsabil de infuzia cafelei proaspăt măcinate.

Ce reguli trebuie să respecți pentru a obține barista coffee?

  1. Măsoară totul cu exactitate - Câte boabe de cafea trebuie să folosești? / Câtă cafea măcinată rezultă după măcinare? / Câtă apă trebuie să adaugi? / Care este timpul de infuzare al cafelei?

  2. Raportul cafea / apă - Câte grame de cafea măcinată trebuie să folosești la o anumită cantitate de apă? Asociația Cafelei de Specialitate recomandă un raport de 60g cafea / 1 L de apă, deci pentru o ceașcă de 200 ml de cafea trebuie să folosești aproximativ 12 g de cafea măcinată.

  3. Timpul de infuzie al cafelei - În cât timp trece cantitatea de apă folosită prin cantitatea de cafea? Dacă cafeaua este măcinată prea grosier, apa va trece prea repede prin cafea și nu va extrage toate substanțele solubile care îi dau gustul deosebit. Dacă cafeaua este măcinată prea fin, apa va trece prea greu prin cafea, iar rezultatul va fi reprezentat de o cafea foarte amară. Poți targeta 2:30 minute/3 minute ca timp de infuzie, însă ține cont și de gradul de râșnire al cafelei. De asemenea, temperatura apei poate influența modul de infuzare al cafelei, astfel încât poți încerca prepararea la o temperatură cuprinsă între 85°C - 95°C.

Ține cont de informațiile prezentate în acest articol și sigur vei realiza o cafea excepțională, chiar la tine acasă!


Kudika
21 Noiembrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.