Setari Cookie-uri

Animale de companie și copii? 7 beneficii pe care să le știe părinții

Când vine vorba despre animale de companie și copii, lucrurile sunt mai simple dacă animalul de companie era deja prezent în casă înainte de venirea copilului, dar se complică dacă situația stă invers și se pune problema de a achiziționa sau nu un animal de companie. În tot cazul, experții ne spun că necuvântătoarele ne aduc multe beneficii pentru sănătatea fizică și psihică, atât pentru noi, adulții, cât și pentru copii.

Este în regulă să existe animale de companie în familiile cu copii?

Sigur că da, ne spun experții. Iată câteva motive bune pentru a ne bucura împreună cu copiii de dragostea unui animal de companie.

Copiii care cresc în case și curți cu animale de companie au un risc mai mic de a dezvolta alergii și astm

În lumea modernă, mai ales în țările civilizate, cazurile de alergii în rândul copiilor și adulților par să fi explodat. Se pare că există o legătură între relația noastră cu natura și riscul de a dezvolta alergii.

Iar această legătură este reprezentată în special de „antrenarea” sistemului imunitar prin expunerea la alergeni pe care îi întâlnim într-un mediu natural.

Știm deja că părul de animale poate provoca alergii la unele persoane atopice. Dar expunerea timpurie la alergeni reduce riscul de a dezvolta acele alergii.

Citește și:

Specialiștii susțin că un animal de comapnie poate întări sistemul imunitar al unui copil.

Animalele de companie îi ajută pe copii să învețe mai ușor responsabilitatea și empatia

Un animal de companie are anumite nevoi pentru a supraviețui și anumite nevoi pentru a fi fericit.

Copiii învață că acestea, ca și ei, au nevoie de îngrijire și atenție, de iubire și joacă. Așadar observă că trebuie să mănânce, să facă baie, să fie mangaiate și așa mai departe, dar trebuie și supravegheate, căci uneori animăluțele pot face și pozne.

De asemenea, joaca împreună cu animalul de companie dezvoltă mult empatia copilului, care înțelege că unele gesturi pot face rău.

Mersul la veterinar are un corespondent privind vizitele copilului la medic, care este bine să fie privit ca prieten.

Citește și:

Animalele de companie îi învață pe copii ce înseamnă iubirea necondiționată

Un animal de companie este vesel, optimist și iubește necondiționat. Indiferent cât ești de supărat, indiferent dacă îl cerți sau nu, acesta tot te iubește, te întâmpină fără excepție cu aceeași dragoste sinceră, vine de fiecare dată când îl chemi, este lângă tine în permanență, îți stă alături, te așteaptă, este loial.

beneficiile animalelor de companie pentru copii Foto: pexels.com

Animalele de companie îi ajută pe copii să învețe lecțiile răbdării și autocontrolului

Lângă animalele de companie copiii învață să aibă răbdare cu acestea, să împartă scaunul, patul, jucăriile, dulapul chiar și totodată învață să își controleze furia și supărarea când animalul le distruge o jucărie sau pantofii.

Citește și:

Animalele de companie joacă un rol terapeutic în viața noastră, reducând stresul și anxietatea

Prezența animalelor de companie ajută copiii cu autism, cu boli alergice, cu deficite de atenție, cu tulburări anxioase sau depresive. De asemenea, animalele de companie ajută în scurtarea perioadelor de suferință, de exemplu după o ceartă cu cineva drag sau pierderea unei persoane iubite. În cazul adulților, animalele de companie mai pot ajuta și în scăderea tensiunii arteriale.

Animalele de companie alungă sentimentul de singurătate

Cu acest sentiment ne întâlnim fiecare dintre noi, încă de la vârste fragede. Acest sentimen ascunde, ca o umbrelă, mai multe variante de emoții, de la neînțelegere, neacceptare, lipsa atenției așa cum dorim, până la singurătatea propriu-zisă, de exemplu când copilul rămâne singur acasă.

Citește și:

Animalul de companie oferă atenție și acceptare necondiționate și este prezent atunci când părinții sunt plecați.

Animalele de companie sporesc capacitatea de învățare a copiilor

Există deja studii care demonstrează creșterea capacității de învățare și îmbunătățirea rezultatelor școlare la copii cu probleme de dezvoltare în școlile unde au fost aduși câini pentru terapie.

Animalele de companie îi ajută pe copii să rămână motivați, le creează o atmosferă armonioasă și plină de confort, de siguranță și acceptare, de iubire copiilor.

Mulți copii citesc mai cu spor cu un cățel sau o pisică ghemuiți la picioarele lor în pat sau își fac temele mai rapid atunci când se ridică din când în când pentru a-și mângâia animăluțul, demonstrează studiile.

Citește și:

Foto: pexels.com

Vizionare placuta


Kudika
10 Februarie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.