Setari Cookie-uri

Cum ajungi să fii independentă financiar: patru sfaturi practice

Iată patru sfaturi care te vor ajuta să faci primii paşi spre independenţa economică

Visezi să nu mai ai grija banilor? Există două modalităţi de a-ţi împlini acest vis: să joci şi să câştigi la loto sau să faci alegerile corecte. Dacă primul caz este rezultatul hazardului, al doilea este complet sub controlul tău. Desigur, trebuie să muncești mult, să faci unele sacrificii şi să dobândeşti unele cunoștințe. Independenţa financiară este un obiectiv important şi nu înseamnă neapărat să devii milionară, ci să poţi să-ţi asiguri un trai decent, în fiecare lună, să-ţi permiţi anumite plăceri ocazionale şi să te descurci în cazuri de urgenţă, fără să îţi faci datorii. Dacă asta îţi doreşti şi tu, iată patru sfaturi care te vor ajuta şi pe tine să-ţi asiguri independenţa financiară.

  1. Cheltuie mai puţin decât câştigi

Pentru a-ţi obține independenţa financiară, este nevoie să dezvolți o anumită disciplină în legătură cu banii tăi. Pentru a putea deveni mai organizată în ceea ce priveşte cheltuielile, în primul rând, este obligatoriu să faci diferența între nevoile tale și dorințele tale. Nevoile se referă la toate acele produse şi servicii care îţi asigură o calitate decentă a vieţii. Chiria la apartamentul în care locuieşti sau rata la bancă, alimentele, produsele de igienă, abonamentul la serviciile de telefonie se numără printre nevoile de bază. O altă pereche de balerini, pe lângă cele trei achiziționate anul trecut, încă un fond de ten sau încă un abonament la o platformă de filme şi seriale intră la categoria dorinţe. În momentul în care limitezi cheltuielile la ceea ce ai nevoie, o să observi că rămâi cu destul de mulţi bani în portofel la finalul lunii.

Citește și:
  1. Fă economii

Odată ce ai pus în aplicare sfatul nostru de la punctul anterior, putem vorbi şi despre economii. Banii care îţi rămân la fiecare salariu pot fi puşi într-un cont pentru situaţii de urgenţă, de exemplu. Sunt banii pe care îi poţi folosi în cazul unei situaţii medicale sau dacă îţi pierzi locul de muncă inopinat. Pe de altă parte, ar fi bine să-ţi deschizi şi un cont de economii, dedicat proiectelor mai mari. Poate vrei să-ţi cumperi un apartament, să-ţi schimbi maşina sau chiar să-ţi împlineşti visul de a călători în Ţara de Foc. Ca să poţi alimenta aceste două conturi, ar trebui să poţi pune deoparte între 15 şi 20% din veniturile tale lunare. Dacă procentul ţi se pare mare, începe de la 10%.

  1. Investeşte inteligent

Dacă ţi-ai pus deja nişte bani deoparte şi ai vrea ca ei să genereze şi alte venituri în afară de dobânda modică de la bancă, te poţi orienta spre diferite tipuri de investiţii. Investiţiile la bursă sunt destul de populare, dar riscante, mai ales dacă nu ai un broker cu experienţă în preajmă. O asigurare de viaţă poate fi o investiție. Unii asiguratori folosesc o parte din sumele depuse pentru investiţii cu risc mic, deci, la final, poţi ieşi în câştig. De asemenea, o investiţie sigură o reprezintă aurul. Preţul aurului nu are fluctuaţii semnificative, ceea ce îl face mai stabil decât orice valută. Aşadar, poţi investi liniştită în lingouri aur, care pot fi vândute destul de repede în cazul în care se întâmplă să ai nevoie de bani.

Citește și:
  1. Diversifică-ţi veniturile

Pentru a te bucura cu adevărat de independență financiară, trebuie să fii pregătită şi în cazul unor situaţii neprevăzute. Este minunat să ai un loc de muncă și un venit lunar stabil. Totuşi, ce se întâmplă dacă ești disponibilizată sau compania pentru care lucrezi se închide în contextul unei crize economice? Pentru a evita panica creată de astfel de situaţii, este important să ai acel cont pentru urgenţe despre care discutam anterior, dar şi alte surse de venituri. Poate fi vorba despre un al doilea job, în sistem de colaborare, sau de o mică afacere proprie bazată pe un hobby (fotografia, croşetatul, de exemplu) care îţi poate aduce şi un venit, chiar dacă nu foarte consistent. De asemenea, e bine să iei în considerare şi veniturile pasive, pe care le poţi obţine din închirierea unor proprietăți, de exemplu.

Citește și:

Aşadar, independenţa financiară nu trebuie să fie un vis. Ţinând cont de sfaturile de mai sus, poate fi un obiectiv pe care să-l atingi şi tu!

Sursa foto: Pexels.com

Vizionare placuta


Kudika
5 Mai 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.