Setari Cookie-uri

Întrebări de gravidă: Ce treburi casnice sunt interzise pentru viitoarele mămici?

Ce treburi casnice nu ar trebui să facă o gravidă? Răspunsul la această întrebare pare simplu, însă nu este chiar ușor de interpretat. De aceea vă invităm să descoperiți în acest articol ce treburi casnice nu sunt recomandate femeilor însărcinate și de ce.

Dacă te considerai o persoană ce punea mare preț pe curățenia și ordinea în casă, ei bine toate acestea vor fi la superlativ atunci când vei fi însărcinată, pentru că mai ales în această perioadă ți se va părea că orice murdărie ar putea fi nocivă pentru tine și copilul tău, unde mai pui stările de nervozitate, iritabilitate, poate chiar lipsa de răbdare ce vin la pachet cu sarcina, pe motive hormonale.

Ce treburi casnice nu ar trebui să facă o femeie însărcinată?

Este destul de greu să stai liniștită, mai ales când casa nu ți se pare niciodată destul de curată ca să primească un nou-născut. Cu toate acestea, dacă medicul nu îți aduce interdicții, unele treburi ușoare le poți face prin casă și chiar îți fac bine, pentru că mișcarea ușoară este benefică pentru femeia însărcinată.

Citește și:

Așa cum spuneam mai sus, trei tipuri de activități casnice nu sunt recomandate gravidelor: cele care implică efort fizic mare, cele care sunt deosebit de stresante și cele care implică manipularea unor substanțe chimice care ar putea fi dăunătoare.

Gravidele nu ar trebui să facă efort intens sau să se cațere

Să faci curățenie poate echivala cu o perioadă bună petrecută în sala de sport. Efortul depus este divers, mișcările sunt variate, de intensități diferite și trebuie să recunoaștem că destul de obositoare.

Totuși, din punct de vedere al efortului, femeia însărcinată poate realiza o gamă de activități casnice: poate pune rufe la spălat, poate spăla vasele, da cu aspiratorul, șters praful etc.

Ce treburi casnice NU recomandăm gravidelor:

  • Orice activitate care presupune cățărarea sau alunecare. Este lesne de înțeles de ce, pentru că într-o clipă de neatenție viitoarea mămică ar putea cădea și această căzătură ar putea produce probleme sarcinii;
  • Orice activitate care presupune efort de ridicare a unor kilograme bune. Poate că o plasă ușoară de cumpărături să zicem că ar fi limita maximă permisă. Dar nu este recomandat să ridice un copil, să monteze sau mute dulapuri sau cine știe ce alte tipuri de efort de ridicare.

Rămâne lesne de înțeles că nici spălatul geamurilor nu va fi o activitate pentru femeile însărcinate, nici ștergerea prafului pe mobilă, dacă este necesar să se urce pe un scaun.

Citește și:

Că tot vorbim de urcat pe scaun, chiar și aranjarea veselei în corpurile superioare ale dulapurilor ar trebui evitată.

Cât despre efort, nu este recomandat gravidelor să alerge sau să practice sporturi de anduranță sau care implică lovituri. Există programe de exerciții special destinate femeilor însărcinate, care, pe lângă beneficiile mișcării optime, ajută gravida să reducă unele simptome fizice ale spatelui (umflarea picioarelor, durerile de spate etc.).

Ce treburi casnice trebuie să evite gravidele? Acele activități casnice care presupun contaminare sau lucrul cu substanțe chimice dăunătoare

Sigur că, în timpul curățeniei, recomandăm femeii însărcinate câteva măsuri de protecție obligatorii: să poate mănuși menajere, mască (pentru a nu inhala particule iritante sau toxice), haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi, șosete sau papuci cu proprietăți antiderapante. Sunt măsuri simple, dar foarte importante pentru protecția viitoarei mămici.

Citește și:

Chiar și așa, unele substanțe, în special cele care se inhalează, trebuie neapărat evitate, la fel și contaminarea cu unele particule, de exemplu provenite de la animale.

Așadar, ce alte activități ar trebui să evite femeia însărcinată? Am face următoare enumerare:

  • Să nu spele vasele DECÂT cu detergent organic de vase, non-toxic. Practic orice vine în contact cu pielea ar trebui să fie natural, organic și non-toxic, indiferent că vorbim despre detergentul de vase, de rufe, crema de corp, gelul de duș și așa mai departe. Cu toate acestea, studiile nu au dovedit că produsele de igienă obișnuită din comerț dăunează femeii însărcinate sau sarcinii. Dar știm că unele produse ar putea conține siliconi (în produse cosmetice), aluminiu (de exemplu unele antiperspirante), ar putea usca pielea și în astfel de situații am putea avea în vedere produsele mai blânde cu sănătatea noastră pe termen lung.
  • Să nu folosească produse dezinfectante, anticalcar, care desfundă țevi și așa mai departe cu potențial toxic (de exemplu produsele care cintin clor, foarte volatil, ce poate fi inhalat cu ușurință). Sunt foarte multe produse toxice care pot fi inhalate. Chiar și spray-ul de țânțari sau gândaci nu ar trebui inhalat de către femeia însărcinată. Mare atenție la fumul lumânărilor și la deodorantele de cameră!
  • Să nu facă curat după animalele de comanie: în blănița acestora, dar mai ales din litieră se pot contamina, cu atât mai mult cu cât animalul nu trăiește doar în casă, ci iese și afară!

Află mai multe și despre toxoplasmoză, o infecție ce poate fi luată de la pisici: TOXOPLASMOZĂ, INFECȚIE CU URMĂRI GRAVE LA FEMEI

Citește și:

Ce activități casnice nu ar trebui să facă o gravidă? Acele activități care pot produce un stres major

În general am zice că activitățile casnice nu ar putea să genereze un stres atât de mare. Și totuși...

Să ne gândim la fobii. Dacă viitoarea mămică se teme de spații închise, poate că ar trebui să evite curățenia în subsolul casei.

De asemenea, ar trebui să evite să facă ordine printre amintiri (poze, albume, haine, orice obiect care trezește emoții intense), dacă aceste amintiri o pot întrista profund. Ba achiar acele amintiri triste ar trebui cumva scoase din jurul femeii însărcinate, astfel încât aceasta să nu aibă acces întâmplător la ele.

Sursa foto articol: LightField Studios/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
19 Mai 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.