Setari Cookie-uri

Cele trei vârste de aur ale omului

Viața este o călătorie, are un început și un final, dar ceea ce contează este drumul. Un om fericit este cel care găsește căile prin care transformările fizice și psihice se armonizează și se echilibrează reciproc.

Din momentul în care ne naștem începem o evoluție care ne aduce plusuri și minusuri cu fiecare etapă pe care o parcurgem. Această evoluție are unele caracteristici personale, dar este mereu definită prin stări general valabile, prin care am trecut sau vom trece fiecare dintre noi. Pentru a le înțelege mai bine, o să le analizăm în sens invers, pentru că doar în felul acesta vor fi cu adevărat percepute ca momentele de aur ale vieții.

Etapa înțelepciunii absolute

După vârsta de 70-75 de ani, viața capătă sensuri noi, care nu au mai fost experimentate până în acest moment. Este vorba despre detașare completă în fața lucrurilor mărunte, o liniște sufletească deplină și acceptarea destinului și a vieții trăite.

Abia după acest moment omul înțelege cu adevărat rostul vieții lui, gustă bucuria de a trăi și înțelege cu adevărat că cel mai prețios dar este acela de a da valoare fiecărei zile și tuturor orelor dintr-o zi.

Citește și:

Celor tineri, o astfel de atitudine poate părea ca fiind resemnare în fața unor neputințe în bună măsură inevitabile. De fapt, este un sentiment complet care vine din înțelepciune și mulțumirea unei vieți care și-a atins scopul.

În această etapă a vieții, nevoile sunt altele și sunt adaptate unui alt ritm. Confortul fizic este cea mai importantă necesitate, urmată de cel psihic. Suportul de care persoanele ce au depășit pragul de 70 de ani poate fi oferit prin serviciile de ingrijire batrani la domiciliu in Bucuresti sau în alte localități din țară. El poate fi adaptat, în mod specific, după nevoile individuale, și aduce și un plus de confort psihic, astfel încât cei care au trecut pragul de 70 de ani să se simtă iubiți, prețuiți și parte a familiei active.

Citește și:

Etapa mulțumirii de sine

În decada 50-60, oamenii experimentează mulțumirea de sine. După perioada de iureș a tinereții, sentimentul împlinirii este unul dintre cele mai intense. Eliberarea de obligații, stabilitatea vieții, satifacția munci împlinite, a succesului profesional și personal aduc o stare de confort psihic excepțională. Pentru mulți, intervalul de la 50 la 70, de multe ori chiar și după, este una dintre cele mai frumoase perioade din viață.

Probabil că nu întâmplător, acesta este și intervalul cel mai prolific pentru manifestarea acumulărilor din prima parte a vieții, este perioada de apogeu a carierei, care aduce glorie personală. Recunoașterea meritelor muncii depuse nu înseamnă nici pe departe doar aprecierea publică, deși și aceasta este importantă.

Citește și:

Mulțumirea de sine este un rezultat al stabilității, inclusiv a celei financiare, dar și un efect al reducerii semnificative a obligațiilor față de societate și familie (este perioada în care oamenii se retrag din activitate, iar copiii sunt pe picioarele lor), ceea ce permite orientarea către propriile dorințe, care se pot împlini mai simplu și ușor, de la a călători, până la activități care nu au fost încă experimentate.

Etapa dezvoltării personale

După vârsta de 30 de ani are loc o reașezare a raportului dintre dorințele și planurile din perioada 20-30 de ani. Tumultul tinereții nu dispare, dar se domolește și lasă loc maturității faptelor atât pe plan personal, cât și profesional. Statistic vorbind, în intervalul de vârstă 30-40 de ani, oamenii se căsătoresc și aduc pe lume copii. Totodată, este perioada în care cariera profesională prinde contur și evoluează.

Citește și:

Din multe puncte de vedere, aceasta este perioada cea mai densă și mai intensă a vieții, iar în compensație vin evoluția personală, autonomia financiară și decizională. Toate acestea accelerează dezvoltarea individului în forma lui maximă. Cele mai importante decizii sunt luate în această perioadă a vieții, multe dintre ele urmând a avea efecte de lungă durată.

Perioada este densă în momente de intensitate maximă (căsătoria, nașterea copiilor, dar și eșecurile profesionale, divorțul). Unele dintre ele vor avea impact pozitiv și ajută la reevaluarea carierei sau la schimbări radicale din viața personală, în timp ce altele pot genera insatisfacții și regrete. Indiferent de tipul lor, ele contribuie la dezvoltarea omului ca individ unic.

Citește și:

Evoluția umană este una continuă și combină mereu transformările fizice cu cele psihice. Un om fericit este acela care găsește căile prin care cele două componente (cele fizice și psihice) se armonizează și se echilibrează reciproc. Viața este o călătorie. Și ca în orice călătorie, ea implică un început și un final, dar ceea ce contează în cea mai mare măsură este drumul.

Sursa foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
30 Iunie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.