Setari Cookie-uri

Săptămâna 13 de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul și ce simptome prezintă mama

Te afli în săptămâna 13 de sarcină și iată că ai ajuns deja la finalul primului trimestru de gestație. Din acest moment, când majoritatea organelor s-au format, creșterea în dimensiuni a bebelușului va fi mult accelerată. Te invităm să descoperi cum se dezvoltă bebelușul și ce simptome vei prezenta în săptămâna 13 de sarcină.

Săptămâna 13 de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul

La finalul primului trimestru de sarcină micuțul prezintă deja aspect uman, este de mărimea unei piersici, fiind lung de 7- 8 cm și cântărind aproximativ 25 g.

Dacă organogeneză a fost mult accentuată în primul trimestru de sarcină, adică perioada în care majoritatea organelor s-au format, în trimestrul II de sarcină micuțul va crește accelerat în lungime și în greutate.

Odată cu bebelușul placenta continuă să se dezvolte. Oasele își continuă întărirea, iar la nivelul capului, care acum începe să devină mai mic decât corpul, începe să se formeze ca o cască ce se întărește progresiv, calota craniana.

Degetele micuțului sunt complet dezvoltate și amprentele sunt formate. Mușchii ce asigură reflexul de supt sunt complet dezvoltați, iar bebelușul poate înghiți lichid amniotic, pe care îl excretă sub formă de urină, căci rinichii o pot produce deja.

Citește și:

Intestinele, care până acum, de-a lungul ultimelor 2 săptămâni, s-au dezvoltat foarte rapid și au ocupat ultima parte a cordonului ombilical, se retrag acum în abdomen. Cavitatea abdominală s-a mărit și este acoperită de piele, care este însă transparentă și prin care se pot observa viscerele abdominale.

Reflexele, atât cel de supt, cât și cele de mișcare devin tot mai prompte și puternice, astfel că mămica poate începe să simtă mișcările bebelușului din această perioadă. Dacă îți vei duce mâna nivelul abdomenului inferior, bebelușul va simți căldura palmei tale și va tinde să se deplaseze înspre aceasta, deschizând gura.

Ficatul poate deja să secrete suc biliar, iar pancreasul produce insulină. Ochii bebelușului a migrat suficient și se așază în această săptămână în poziția finală la nivelul feței. Tot în această perioadă se formează și corzile vocale.

Citește și:

Dacă va fi o fetiță, la nivelul ovarelor se formează deja peste 2 milioane de ovule.

Săptămâna 13 de sarcină: ce simptome prezintă gravida

Dacă până acum ai simțit foarte intens simptomele de sarcină, ei bine urmează perioada de “miere”, adică aceea în care majoritatea simptomelor dispar și va fi bine pe tot parcursul trimestrului II.

Așadar grețurile se estompează până la dispariție, refluxul gastro-intestinal diminuă, durerile de cap și stările de oboseală și amețeală dispar și ele, chiar și senzația de sâni dureroși va fi estompată.

Sânii rămân în continuare măriți, mai sensibili decât în perioada când nu erai însărcinată, cu vascularizație vizibilă sub piele, cu areole mamare mai pigmentate, însă vor fi mai puțin dureroși și pot secreta o cantitate mică de substanță alb-gălbuie, ce reprezintă colostrul.

Citește și:

Așa cum spuneam, stările de oboseală dispar și te vei simți tot mai energică pe parcursul cel de al 2-lea trimestru, începând chiar din această săptămână. Ai acum puterea să faci mai multă mișcare și este timpul să-ți programezi exercițiile de sarcină. Vei avea energia și puterea necesară pentru a le face începând cu această săptămână, chiar dacă până acum ai traversat o perioadă destul de sensibilă.

Nu neglija aceste exerciții, care trebuie să fie ușoare și special concepute pentru sarcină și nici plimbările în aer liber. Acestea te vor ajuta mult estompezi durerile care vor apărea la nivelul picioarelor și mai ales la nivelul spatelui. De asemenea, prin mișcare moderată susții buna circulație a sângelui și totodată scazi riscul unor complicații ce pot să apară în sarcină. Așadar nu uita că mișcarea ar trebui realizată zilnic.

Citește și:

Mărirea taliei devine din ce în ce mai vizibilă și poate că simți deja că ai început să iei în greutate. Deși se spune că este bine să mănânci cât pentru doi, totuși specialiștii recomandă să faci alegeri cât mai sănătoase când vine vorba de mișcare și să nu uiți să bei suficientă apă în fiecare zi.

Un aspect important în săptămâna 13 de sarcină îl reprezintă intensificarea secrețiilor vaginale. Mai mult decât atât, este posibil să te înfrunți candidoza vaginală, o situație normală de-a lungul sarcinii, dar nu obligatorie.

Încă un aspect deosebit de important: începând cu săptămâna 13 de sarcină reapare libidoul și pofta de sex. Discutați împreună cu medicul ginecolog despre posibilitatea de a întreține relații sexuale în sarcină.

Citește și:

În cele mai multe situații contactul sexual nu impune riscuri pentru bebelușul în dezvoltare, totuși există câteva contraindicații, când medicul ginecolog ar putea să aibă rețineri în ceea ce privește recomandarea sexului în sarcină:

  • deschiderea colului uterin;
  • placentă previa;
  • scurgeri de lichid amniotic (pierderi de lichid)
  • secreții vaginale anormale;
  • Antecedente de avort spontan sau naștere prematură.

Doar medicul dumneavoastră este în măsură să vă ofere cele mai bune sfaturi privind sexul în sarcină.

Este posibil să ai nevoie de haine noi. Poate că unele rochii încă te mai încap, dar foarte probabil că pantalonii nu. Optează pentru haine cât mai confortabile pentru tine și realizate din materiale naturale, care îți oferă un confort sporit.

Citește și:

Recomandări pentru femeia însărcinată

  • Recomandările privind alimentația sănătoasă și hidratarea optimă rămân valabile pe tot parcursul sarcinii, la fel ca și evitarea poluării și a substanțelor toxice, indiferent că este vorba de produse de curățenie, vapori și așa mai departe.
  • evită în continuare băile fierbinți;
  • încearcă să ai activități sigure pentru tine și să eviți ridicarea greutăților și orice altă activitate cu risc de căzătură sau lovire;
  • practică tehnici antistres, căci bebelușul tău rezonează cu emoțiile tale încă din timpul dezvoltării intrauterine;
  • încearcă să faci mișcare moderat în fiecare zi;
  • continuă să iei suplimentele prenatale.
  • Cere ajutor celor din jur sau soțului pentru lucrurile pe care nu le poți face. Pentru că încă vei prezenta sensibilitate la mirosuri, este posibil ca unele activități banale să-ți facă rău, cum ar fi să deschizi frigiderul sau să pui benzină ori să încerci să bagi rufele murdare la spălat.

Sursa foto: Natalia Deriabina/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
6 Octombrie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.