Setari Cookie-uri

Săptămâna 15 de sarcină: cum crește bebelușul și ce se întâmplă cu corpul mamei

Săptămâna 15 de sarcină sau săptămâna 13 de la concepție este considerată a fi a 2-a săptămână din trimestrul 2 și deja se observă caracteristicile specifice acestei perioade gestaționale. Mai exact, corpul copilului începe să crească accelerat și să capete din ce în ce mai mult proporțiile ca la naștere ale diverselor elemente ale corpului. Cu alte cuvinte, începând din această perioadă corpul va deveni mai mare decât capul, membrele se lungesc, iar copilul va crește foarte rapid în greutate și lungime. Vă invităm să descoperiți cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 15 de sarcină și cum se simte mama în această perioadă.

Săptămâna 15 de sarcină: cum crește bebelușul

În primul trimestru de sarcină a avut loc organogeneza, iar acum ne aflăm chiar la începutul celui de al 2-lea trimestru, când organele deja formate încep să crească în dimensiuni și să își perfecționeze funcțiile.

În săptămâna 15 de sarcină plămânii bebelușului continuă să se dezvolte, la fel și traheea, chiar dacă aparatul respirator este plin cu lichid amniotic. Apare sughițul, un reflex foarte important în dezvoltarea copilului și care se va menține câteva săptămâni sau luni după naștere, fiind normal ca micul bebeluș să sughită.

În această săptămână micuțului îi cresc sprâncene și deja prezintă unghii la degetele de la mâini și de la picioare. Articulațiile capătă o mobilitate mai mare, astfel că micuțul începe să se miște mai mult.

Citește și:

Oasele cresc în lungime, iar picioarele se măresc și încep să devină mai lungi decât corpul.

Un alt element important apare în dezvoltarea intrauterină în săptămâna 15 de sarcină: bebelușul devine sensibil la stimulii luminoși. Astfel că, dacă mămica expune burtica la lumină puternică, bebelușul va avea tendința să se ferească, să se întoarcă în burtică.

Sexul copilului este deja dezvoltat și dacă nu l-ai vizualizat încă și nu ai aflat dacă este băiat sau fată, o ecografie de sarcină realizată în această săptămână ar putea să-ți aducă răspunsul.

În săptămâna 15 de sarcină scheletul copilului se dezvoltă accelerat, micuțul devine tot mai activ, iar aparatul respirator începe să dezvolte reflexele pentru respirație. Mușchii continuă și ei să se dezvolte, la fel și toate organele. Rinichii excretă în continuare urină, inima bate cu rapiditate, iar funcțiile pulmonare sunt în plină dezvoltare.

Citește și:

În săptămâna 15 de sarcină bebelușul măsoară între 10 și 12 cm și cântărește între 50 și 70 g, având dimensiunile unui măr.

Săptămâna 15 de sarcină: ce se întâmplă cu corpul mamei

În trimestrul 2 de sarcina nu vom avea foarte multe de spus în ceea ce privește simptomele pe care mama le resimte. Ce a fost mai greu a trecut, astfel că mămica se simte destul de bine în această perioadă și are foarte multă energie.

Sânii continuă să crească și să se pregătească pentru perioada alăptării, iar burtica se mărește în dimensiuni. Dacă încă nu ai schimbat garderoba, probabil că simți deja că este cazul să o faci. Îți recomandăm să alegi haine cât mai lejere, care să nu-ți îngreuneze circulația sângelui și care să nu te incomodeze.

Citește și:

Câteva sfaturi sunt deosebit de importante în această perioadă și anume să nu te expui căldurii excesive sau băilor fierbinți, să nu faci plajă, să încerci să consumi alimente cât mai sănătoase în mese ușoare și dese, astfel încât să eviți refluxul gastroesofagian și posibilele simptome digestive care apar în mod normal în timpul sarcinii.

Alege să faci plimbări în fiecare zi, pentru că mișcarea te ajută să te menții în formă și scade riscul de apariție a unor complicații specifice sarcinii, cum ar fi edemele, varicele, constipația, senzația de oboseală a picioarelor.

Nu este obligatoriu, dar este recomandat să încerci să eviți să faci baie în piscinele publice, pentru a scădea riscul în fața anumitor infecții. Nu uita că organismul tău își scade capacitatea imunitară în sarcină, tocmai pentru ca sistemul tău imunitar să permită dezvoltarea copilului, însă te sensibilizează pe tine.

Citește și:

Continuă să iei vitaminele prenatale, să citești despre naștere și alăptare, să cauți cât mai multe metode care să te relaxeze și să alunge stresul cotidian, iar orice întrebare ai avea noteaz-o pe o listă pe care să o prezinți medicului tău.

Sursa foto articol: Vivvi Smak/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
20 Octombrie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.