Setari Cookie-uri

Săptămâna 16 de sarcină: cum crește bebelușul și ce se întâmplă cu corpul mamei

Ai ajuns în săptămâna 16 de sarcină, adică tocmai ai intrat în luna a 4-a. Mai ai doar 5 luni până la termen, iar în aceste 7 zile pe care le vom descrie te anunțăm că vei avea multe momente minunate. Descoperă cum se dezvoltă bebelușul în burtică și ce simptome vei avea în săptămâna 16 de sarcină.

Săptămâna 16 de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul intrauterin

În această săptămână bebelușul tău măsoară aproximativ 18 cm, cântărește cam 100 g și este de mărimea unui avocado.

Săptămâna aceasta este însă specială în ceea ce privește noile achiziții pe care bebelușul le dobândește în burtică. Inima micuțului funcționează ca un adevărat motoraș, bătând cu până la 160 sau 180 de pulsații pe minut. Este un ritm extraordinar pentru o făptură atât de mică.

Pielea rămâne transparentă, grăsimea subcutană încă nu s-a format, însă micuțul devine tot mai activ și pentru prima oară îi poți simți mișcările în burtică.

Un aspect important și corelat cu poftele tale îl reprezintă faptul că papilele gustative ale bebelușului sunt dezvoltate în această săptămână și micuțul simte pentru prima dată gustul lichidului amniotic. Interesant este faptul că gustul lichidului amniotic variază în funcție de alimentele pe care tu le consumi. Există o speculație și anume că e bine ca gravida să mănânce variat și sănătos ca bebelușul să se acomodeze cu gusturile. Vestea bună este că grețurile au dispărut deja și chiar din această săptămână poți simți poftele specifice sarcinii.

Citește și:

Mușchii globului ocular s-au dezvoltate iar bebelușul poate face mișcări de lateralitate, iar oasele urechii sunt și ele complet dezvoltate, astfel că bebelușul începe să audă. Îi poți citi povești începând cu aceasta săptămână, îi poți vorbi și îi poți pune muzică. Și da, micuțul îți poate auzi vocea și ți-o va recunoaște după naștere.

În săptămânile precedente simțurile bebelușului au început să se dezvolte, astfel că în continuare ramane sensibil la stimulii luminoși puternici și poate simți atingerile pe burtică. Reflexul de a se îndrepta către atingere sau sursă de căldură la nivelul burticii rămâne activ până la naștere, tocmai de aceea unele mămici spun că simt răspunsul bebelușului atunci când pun mâna pe burtică.

Citește și:

Dacă tot am adus vorba, este recomandat să lași cu prudență alte persoane să atingă burtica gravidă.

Săptămâna 16 de sarcină: ce se întâmplă cu corpul mamei

Așa cum spuneam mai sus, grețurile și multe din simptomele sarcinii au dispărut și, aflându-te în al 2-lea trimestru de sarcină, putem spune că traversezi perioada cea mai ușoară din punct de vedere simptomatic. Ai mai multă energie decât de obicei și poți experimenta poftele specifice sarcinii.

De asemenea, începând cu această săptămână, poți simți mișcările bebelușului. Gravidele care nu se află la prima sarcină vor avea o sensibilitate mai mare față de mișcările micuțului. Așadar, dacă te afli la prima sarcină și încă nu simți mișcările bebelușului în uter, nu-ți face griji, este normal să se întâmple astfel și le vei simți în săptămânile ce urmează.

Citește și:

Pentru că uterul începe să crească tot mai accelerat în dimensiuni, tendoanele ce suspendă acest organ vor fi puse tot mai mult în tensiune. De aceea la unele mișcări de ridicare, de coborâre din pat sau după plimbări lungi sau perioade de timp mai îndelungate de stat în picioare este posibil să simți un disconfort abdominal sau chiar mici junghiuri trecătoare.

Dacă totuși te îngrijorează această dureri, vorbește cu medicul tău și află mai multe detalii despre ceea ce ai de făcut. Tot din această perioadă încep să apară și edemele, picioarele se pot umfla de-a lungul zilei și le pot simți obosite, tocmai de aceea foarte mulți specialiști recomandă exercițiile pentru gravide începând cu al 2-lea trimestru de sarcină.

Foarte important să te hidratezi, chiar dacă ai impresia că reții apă. Efectul hidratării este chiar invers, te ajută să elimini surplusul de apă, funcționând pe principiul cui pe cui se scoate.

Citește și:

Alimentația este foarte importantă și acest semnal de alarmă îl vom menține pe tot parcursul sarcinii. Dar pentru că din trimestrul 2 vorbim despre o creștere accelerată a bebelușului, este recomandat să consumi un număr mai mare de calorii pe zi. Încearcă să te cântărești de fiecare dată când mergi la medic sau acasă. Este important pentru a ști numărul de kilograme pe care îl iei de la lună la lună și pe care trebuie să i-l comunici medicului pentru a te asigura că dezvoltarea ta și a bebelușului este în parametri.

Dacă consideri că nu ai luat suficient în greutate ori te temi să nu iei prea mult în sarcină, discută cu medicul tău despre alimentația corectă pe care ar trebui să o ai în această perioadă.

Pentru că burtica devine din ce în ce mai mare, este posibil să întâmpin probleme de confort în timpul somnului. Îți recomandăm să achiziționezi o pernă mare de alăptare sau să folosești pernele disponibile pentru a găsi cele mai bune poziții confortabile pentru tine. Nu uita că este ideal să folosești o pernă între genunchi atunci când dormi într-o parte și sa urci tălpile picioarelor pe o pernă pentru a facilita întoarcerea venoasă și-a descărca edemele, respectiv a reduce riscul de formare a varicelor în timpul sarcinii.

Citește și:

Sursa foto: Africa Studio/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
27 Octombrie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.