Setari Cookie-uri

Săptămâna 21 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului și simptomele mamei

Începând cu săptămâna 21 de sarcină, burtica devine evidentă, iar destinderea abdominală va avea loc destul de accelerat. Tocmai de aceea, începând de acum, este posibil să apară vergeturile, iar riscul de apariție a varicelor crește. Te invităm să descoperi cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 21 de sarcină, care sunt simptomele gravidei și cum le poate ameliora.

Săptămâna 21 de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul în burtica mamei

Micuța făptură măsoară acum aproximativ 18 cm de la creștet la șezut și până la 26 cm de la creștet la călcâie, cântărind aproximativ 200 g.

Începând cu această săptămână legăturile dintre sistemul nervos central și musculatură devin mai fine, oasele copilului sunt mai dezvoltate, multe zone cartilaginoase se osifică, iar spațiul din uter încă este permisiv, astfel încât bebelușul va începe să facă mișcări tot mai complexe și mai ample de întindere, de răsucire, de rostogolire, de împingere a mâinilor și picioarelor.

Ritmul de somn al bebelușului nu este încă foarte bine pus la punct, astfel că aceste mișcări vor avea loc și pe timpul nopții, trezindu-te sau oferindu-ți o stare de neliniște, care nu te lasă să ai un somn profund și odihnitor.

Citește și:

Dacă bebelușul este băiat, în această săptămână testiculele vor coborî în scrot. Dacă este fetiță, continuă să se dezvolte vaginul.

Tot în această săptămână pleoapele și sprâncenele sunt dezvoltate complet, iar bebelușul poate clipi. Sistemul digestiv se dezvoltă tot mai mult, iar pancreasul poate secreta deja enzime ce urmează să ajute digestia bebelușului după naștere.

Se spune că începând cu această săptămână bebelușul începe să-și definească tot mai bine ritmul somn -eghe și ar putea să își stabilească poziția preferată de somn, care ar putea fi observată ecografic, în mod întâmplător, dacă se întâmplă ca atunci când mergi la ecografie bebelușul tău să doarmă.

Citește și:

Săptămâna 21 de sarcină: ce simptome și modificări corporale prezintă mama

Pentru că burtica se mărește tot mai mult, crește și riscul de apariție a vergeturilor. O alimentație bogată în fructe și legume, bogată deci în vitamine și minerale, dar și utilizarea unor creme locale și hidratarea suficientă pot fi de ajutor în reducerea riscului de apariție a vergeturilor. Chiar și așa sunt puține femei care nu rămân cu această marcă a sarcinii. Vergeturile pot să apară în special la nivelul burticii și al sânilor, dar pot fi observate și pe alte zone ale corpului.

Odată cu mărirea în dimensiuni a uterului crește și riscul de formare a varicelor și hemoroizilor. Mișcarea devine destul de importantă în prevenirea acestora, astfel că se recomandă să faci mișcare și plimbări lungi în fiecare zi. Plimbările te vor ajuta să diminuez și durerile de spate sau pe cele abdominale joase, specifice sarcinii și numite dureri de ligament rotund.

Citește și:

Arsurile gastrice pot fi din ce în ce mai evidente și mai dese, dar mesele mici și dese, cu preparate care se digeră ușor și care nu sunt prăjite ori care să conțină carne tocată îți pot fi de mare ajutor. Dacă, totuși, refluxul gastroesofagian devine destul de supărător poți cere medicului tău să îți recomande pastile calmante.

Poți experimenta perioade de pofte alimentare și tot în această perioadă este posibil să începi să te confrunți cu anemia. Respectă programul de analize de sânge pe care ți-l recomandă medicul tău, pentru a decela la timp posibile carențe.

Te mai poți confrunta cu tulburări de dispoziție și pierderi de memorie, care sunt normale acestei perioade de sarcină. Încearcă să dormi suficient și să te odihnești ori de câte ori simți nevoia.

Citește și:

Continuă să iei vitaminele prenatale și mergi regulat la ecografiile de sarcină.

Sursa foto articol: Ground Picture/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
1 Decembrie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.