Săptămâna 22 de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul în burtică

Cu fiecare săptămâna ce trece, micuța făptură se dezvoltă tot mai mult, capătă noi achiziții, noi elemente ce aparțin vieții, într-o evoluție absolut fascinantă.

În săptămâna 22 de sarcină simțurile bebelușului tău sunt atât de bine dezvoltate, încât percepe lumina mult mai bine decât până acum, tocmai de aceea ritmul somn-veghe sau zi-noapte începe să se dezvolte tot mai bine.

De asemenea, auzul micuțului bebeluș este atât de bine dezvoltat, încât nu doar că aude bătăile inimii tale, sunetele intestinale, respirația, dar îți poate auzi și vocea, la fel cum aude și sunete din afara burticii. De aceea spunem că este momentul să îi vorbești, să te plimbi prin natură și locuri relaxante, să asculți la boxe muzică, să citești povești cu voce tare.

Oasele bebelușului devin tot mai puternice, iar mișcările lui sunt tot mai coordonate și mai ferme. De exemplu își poate atinge mâinile, își atinge corpul, fața etc.

Tot în săptămâna 22 de sarcină se dezvoltă și canalele lacrimale ale bebelușului.

Bătăile inimii bebelușului pot fi auzite punând un stetoscop pe burtică. Medicul poate face diferența între bătăile inimii micuței făpturi și cele ale mamei. În plus, inima bebelușului bate mult mai repede, de aproximativ 110 până la 160 de bătăi pe minut.

Foto: Natalia Deriabina/ shutterstock.com

Săptămâna 22 de sarcină: ce simptome prezintă gravida

Simptomele din săptămânile precedente persistă, iar durerile de spate s-ar putea accentua. Tocmai de aceea este indicat să faci plimbări mai lungi și să nu renunți la ideea exercițiilor de sarcină. Înotul poate, de asemenea, să ajute.

Crampele la nivelul mușchilor picioarelor pot să persiste, de aceea este recomandat să iei în continuare suplimentele de sarcină, care conțin magneziu.

Pentru că în corpul tău există acum o cantiate mai mare de sânge, este posibil să te confrunți cu edeme, picioare umflate și vene dilatate. Riscul de varice și hemoroizi crește pe măsură ce sarcina înaintează, de aceea este recomandat să dormi cu picioarele ușor ridicate, ca pe timpul nopții vasele sanguine și limfa să „dreneze” corespunzător.

Că tot am vorbit de somn, încerca să dormi pe partea stânga, e mai confortabil. Nu dormi pe spate, pentru că uterul gravid, mai mare și mai greu, va apăsa pe vasele de sânge principale din abdomen. Alege să dormi și pe câteva perne, ca refluxul gastroesofagian să nu-ți creeze probleme. Da, este dificil să dormi noaptea atunci când ești însărcinată. Ca să mai punem la socoteală și vizitele la toaletă pentru urinarile nocturne, dese, specifice perioadei de gestație.

Tot în săptămâna 22 mucoasele încep să devină umflate. Așadar poți constata că noaptea începi să sforăi sau că te confrunți cu ușoare probleme de respirație, tocmai pentru că apare congestia nazală. Poți folosi apă de mare, te ajută.

Și gingiile se umflă, devin sensibile și sângerează. Începând cu această săptămâna crește riscul de gingivită specifică sarcinii. Încerca să faci măcar o vizită la stomatolog în trimestrul 2 și 3 de sarcină.

Uterul începe să se pregătească de naștere, așa că va avea mici și ușoare contracții, numite Braxton Hicks (fase contracții), pe care cele mai multe gravide nici nu le simt. Acestea nu prezintă un pericol de naștere prematură, dar este bine să știi că nu sunt cele de travaliu, în caz că le vei simți.

Nu uita să te relaxezi și să nu pui nimic la suflet pe timpul sarcinii. Starea ta de bine este pe primul loc.

Sursa foto articol: kryzhov/ shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: