Setari Cookie-uri

Săptămâna 23 de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul în burtica mamei și ce se întâmplă cu corpul gravidei

În săptămâna 23 de sarcină bebelușul tău a devenit destul de puternic încât să fii sigură că atunci când se mișcă îl vei simți și nu-l vei mai confunda cu vreo bulă de gaz. Te invităm să descoperi cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 23 de sarcină, ce achiziții noi va avea și ce se întâmplă cu corpul tău.

Săptămâna 23 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului

Micuțul tău cântărește acum aproximativ 565 g și măsoară 29 cm din creștet și până la călcâie. Ca și comparație am putea spune că micuța făptură este de dimensiunea unui fruct de mango.

În săptămâna 23 de sarcină micuțul își coordonează tot mai bine mișcările, astfel că acum va răspunde și la stimulii luminoși printr-o mișcare. De exemplu, dacă vei pune o lanternă pe burtica ta, este posibil să simți copilul cum se mișcă. Dezvoltarea vederii este foarte importantă în această săptămână, astfel că specialiștii au ajuns la concluzia că ai putea să te expui puțin și la soare, căci lumina naturală ar putea ajuta la dezvoltarea mai bună a vederii bebelușului. În plus să ieși un pic în natură îți va face bine și ție.

Citește și:

Tot în această săptămână părul de pe corpul bebelușului, lanugo, începe să devină tot mai închis la culoare și este posibil să poată fi văzut deja la ecografia de sarcină. Arată ca un pufuleț, ca o blăniță foarte fină ce acoperă pielea bebelușului, în special la nivelul spatelui.

Pentru că bebelușul devine tot mai puternic, vei simți din ce în ce mai clar și mai puternic mișcările acestuia în burtică. Dacă simți că pentru o perioadă de zeci de minute bebelușul este liniștit, probabil că doarme.

În săptămâna 23 de sarcină plămânii își continuă dezvoltarea și mimează respirația. Chiar dacă micuțul încă nu este pregătit pentru viața din afara uterului, totuși începând cu această săptămână șansele sale de a supraviețui în cazul unei nașteri premature cresc considerabil.

Citește și:

Statisticile arată că aproximativ 23 până la 25 % din bebelușii născuți atât de prematur, în săptămâna 23 de sarcină, în SUA supraviețuiesc și pleacă acasă cu părinții după îngrijirile neonatale specifice.

La vârful micuțelor degete încep să se formeze unghiile. Îi poți vorbi bebelușului tău, îi poți citi povești și poți pune muzică, pentru că la această vârstă gestațională aude suficient de bine, iar după naștere ar putea recunoaște unele sunete. Specialiștii susțin că bebelușii recunosc vocea mamei după naștere, căci și-o amintesc din perioada intrauterină.

Săptămâna 23 de sarcină: ce simptome prezintă mama

Nici nu mai încape îndoială că ești însărcinată, iar corpul tău s-a adaptat vieții pe care o porți în uter. burtica este evidentă, cantitatea de sânge din organismul tău a crescut pentru a putea hrăni și bebelușul, iar modificările hormonale îți creează tot felul de stări.

Citește și:

De exemplu, în săptămâna 23 de sarcină te poți confrunta cu tulburări de memorie, datorate variațiilor de progesteron.

Picioarele încep să se umfle din ce în ce mai des și ai tot mai multă nevoie să te plimbi în aer liber pentru a diminua caracterul unor simptome.

Și pielea ta începe să poarte amprenta sarcinii.Aastfel că este posibil să observi tot felul de modificări de culoare: pigmentări și depigmentări, dar și apariția unei linii mai negricioase ce leagă pubele de ombilic. Aceasta este linea nigra și este specifică sarcinii, urmând să dispară la câteva luni după naștere.

Astfel de modificări au loc și la nivelul feței. În special la nivelul frunții, nasului, obrajilor și în jurul ochilor pot să apară pigmentări, pete pigmentare sau pistrui sau chiar zone de decolorare ușoară a pielii, numite melasma sau masca de sarcină. Și aceste modificări la nivelul tenului dispar în cele mai multe cazuri la câteva luni după naștere.

Citește și:

Nu uita că odată ce te apropii de trimestrul 3 de sarcină, bebelușul va consuma tot mai mult calciu, dar și alți nutrienți pe care corpul tău îi furnizează. Pentru a nu suferi carențe, este important să continui să iei vitaminele prenatale.

Dacă simți stări de amețeală sau senzații de valuri de căldură, asemănătoare bufeurilor, acestea sunt normale începând cu săptămâna 23 de sarcină și nu ar trebui să-ți provoace temeri. Vorbește cu medicul tău și află ce poți face pentru a estompa aceste simptome, dacă simți că te deranjează.

Sursa foto: Natalia Deriabina/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
15 Decembrie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.