Setari Cookie-uri

Cum și de ce să te implici pentru a schimba în bine viața comunității

Fiecare faptă bună pe care o faci pentru comunitate contează. Află cum te poți implica pentru a-i ajuta pe ceilalți și ce schimbări pot aduce actele de bunătate în viața ta.

„Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.” Cei mai mulți dintre noi au auzit acest citat al lui Mahatma Gandhi și poate au fost inspirați de el. Este o încurajare ce ne amintește că fiecare dintre noi avem puterea de a face lumea un loc mai bun. Fie că este vorba de voluntariat, de înființarea unei organizații preocupate de protejarea mediului sau de grija pentru cei nevoiași, implicarea poate genera schimbări în lume.

Află în continuare cum poți contribui, prin schimbări mici, la rezolvarea problemelor comunității și cum îți pot influența faptele bune starea de sănătate.

Fiecare faptă bună contează

Dorința de a face lumea un loc mai bun face parte din natura umană. Aceasta îi determină pe oameni să demareze proiecte sociale prin care reușesc să lase o amprentă semnificativă asupra comunității.

Citește și:

Însă, de multe ori, amploarea problemelor comunității poate fi descurajantă. Ai putea ajunge să crezi că o singură persoană nu poate schimba prea mult soarta membrilor unei comunități.

Dar schimbarea nu trebuie să se întâmple instantaneu. Acțiunile tale pot avea un impact semnificativ, pe termen lung. Chiar dacă nu încerci să rezolvi problema foametei sau a încălzirii globale, inițierea unor acțiuni punctuale prin care ajuți comunitatea poate face o mare diferență, pentru că atunci când îi ajutăm pe alții, binele nu se oprește la noi.

Oferind din timpul sau din resursele noastre pentru a ne implica în rezolvarea problemelor comunității oferim un exemplu celor din jur. Astfel, și alții ne-ar putea urma modelul.

Cum te poți implica pentru a ajuta

Altruismul face parte din natura umană. Este ceea ce ne determină să ne implicăm în activități de voluntariat sau donatii, dedicându-ne timpul liber sau resursele unei cauze umanitare.

Citește și:

Însă, a contribui semnificativ sau eficient la rezolvarea unei probleme a comunității nu este întotdeauna un proces ale cărui rezultate se văd instantaneu. A face bine poate însemna să oferi din timpul, din cunoștințe tale sau să oferi sprijin material pentru a-ți ajuta semenii.

Te poți implica pentru îmbunătățirea vieții unui copil cu posibilități reduse, susținându-l în demersul educațional. Astfel, declanșezi un efect de bulgăre ce poate duce la îmbunătățirea vieții pentru generațiile următoare.

Sau poate că ești profesor și ai observat că un copil din clasă are dificultăți de învățare. Te poți oferi să îl ajuți în afara programului să înțeleagă conceptele pe care nu le stăpânește. Ori poate ești părinte și dorești să ajuți comunitățile de părinți cu sfaturi și o vorbă bună. Important este să susții cauzele în care crezi și să dai curs actelor de bunătate atunci când ai ocazia să le faci.

Citește și:

De asemenea, interesează-te despre grupurile de caritate și organizațiile non-profit din zona ta și oferă-te să faci voluntariat de câteva ori pe lună.

Mai mult, dacă te preocupă protejarea mediului înconjurător, implică-te în demersurile de a salva o specie pe cale de dispariție sau organizează un eveniment de conștientizare a publicului de Ziua Planetei.

Beneficiile faptelor bune asupra sănătății

Când îi ajutăm pe ceilalți, motivațiile noastre sunt, de obicei, altruiste. Cu toate acestea, beneficiile voluntariatului și ajutorului oferit membrilor comunității se extind și asupra organismului nostru. Implicarea în acțiuni sociale de ajutorare aduce beneficii sănătății fizice, mintale și emoționale.

Așadar, suntem mai fericiți atunci când ne facem timp pentru ceilalți. Ajutându-i pe alții primim impulsuri neurologice și ne întărim legăturile sociale, ambele fiind ingrediente esențiale pentru fericirea pe termen lung.

Citește și:

În ceea ce privește beneficiile fizice, a face bine ne poate crește durata de viață. Se pare că acest lucru se datorează faptului că persoanele care fac voluntariat resimt adesea niveluri mai scăzute de stres și depresie. Mai mult decât atât, a-i ajuta pe ceilalți poate scădea tensiunea arterială, datorită stării de relaxare pe care corpul o resimte atunci când ajutăm.

De asemenea, a te implica în viața comunității te poate ajuta să dezvolți un sentiment de apartenență. De aceea, persoanele care fac voluntariat au mai multe șanse să simtă că viețile lor au un scop și reușesc să clădească relații sociale solide.

Așadar, chiar dacă atunci când te implici pentru rezolvarea problemelor comunității nu vezi întotdeauna imediat rezultatele, tot ceea ce faci pentru a promova schimbarea vieții comunității contează, iar ajutându-i pe alții, te poți ajuta și pe tine.

Citește și:

Sursa foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
6 Februarie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.