Săptămâna 33 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului

În săptămâna 33 de sarcină, bebelușul este în ultimele etape ale dezvoltării intrauterine și se pregătește să cunoască lumea exterioară. Iată câteva dintre evenimentele cheie care au loc în această perioadă:

În această săptămâna, bebelușul are în jur de 43 de centimetri și cântărește aproximativ 1.9 kilograme. El continuă să crească și să se dezvolte, în special în ceea ce privește sistemul nervos și plămânii.

Creierul bebelușului continuă să se dezvolte rapid în această săptămâna, cu noi conexiuni care sunt formate în mod constant.

Plămânii bebelușului sunt complet dezvoltați în această săptămâna, iar el este capabil să respire singur, dacă se întâmplă să se nască prematur. Alveolele din plămâni se dezvoltă, ceea ce îi permite să schimbe gazele în mod eficient.

Sistemul digestiv al bebelușului este complet format, iar el este capabil să proceseze laptele matern sau formula după naștere.

Mușchii și oasele bebelușului continuă să se dezvolte în această săptămână, iar mișcarea este mai ușoară pentru el.

Tot acum, bebelușul are reflexe de supt și de deglutit, care îl ajută să primească alimente după naștere. De asemenea, el poate să își deschidă ochii, să clipească și să se uite în stânga și dreapta, în sus și în jos.

Foto: Natalia Deriabina/ shutterstock.com

Săptămâna 33 de sarcină: simptomele gravidei

În această săptămâna ai putea experimenta senzația de respirație dificilă, pentru că uterul devine tot mai mare și ridică diafragmul – mușchiul ce delimitează cavitatea abdominală de cea toractica.

Cu siguranță somnul va fi tot mai dificil, de aceea este recomandat să dormi în poziție semișezândă, cu corpul ridicat pe câteva perne. Această poziție va diminua și refluxul gastroesofagian, care pare să se accentueze pe măsură ce sarcina înaintează.

Ai grijă să previi formarea varicelor. Este recomandat să faci plimbări zilnice, acestea ajutând circulația sanguină și totodată reprezentând un antrenament pentru diminuarea durerilor de spate.

Din pricina somnului dificil, dar și a hormonilor, te poți simți tot mai obosită, mai ales dacă ai și alte treburi de făcut. Ca să îți fie mai ușor, îți recomandat să încerci să tragi un pui de somn și pe timpul zilei.

Constipația poate reprezenta o problemă, însă dacă adopți o dietă sănătoasă, vei avea tot mai puține probleme în acest sens.

Hidratează-te suficient și continuă să iei vitaminele prenatale. Pentru că în această perioadă micuțul consumă mult calciu și fier, asigură-te că vei avea în dieta zilnică alimente bogate în aceste două minerale.

Fii sigură că bagajul de naștere este gata pregătit și păstrează contactul cu medicul tău, pentru orice nelămurire pe care o ai.

Sursa foto: Natalia Deriabina/ shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: