Setari Cookie-uri

Săptămâna 36 de sarcină: dezvoltarea bebelușului și simptomele mamei

Felicitări! Ai ajuns în săptămâna 36 de sarcină, iar începând cu această perioadă copilul va lua foarte rapid în greutate până la termen, cu aproximativ 30g pe zi. Te invităm să descoperi cum se dezvoltă bebelușul în burtică și ce simptome vei avea în săptămâna 36 de sarcină.

Săptămâna 36 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului

La această vârstă gestațională micuțul cântărește aproximativ 2750 g și măsoară 47 cm de la creștet până la călcâie. Ca și comparație, este de mărimea unei salate crețe.

Începând cu această săptămână de sarcină bebelușul va lua foarte rapid în greutate până la naștere. Majoritatea organelor sunt dezvoltate, iar stratul adipos devine tot mai gros.

Oasele craniului rămân încă nesudate și își vor păstra această caracteristică până la naștere, permițând astfel capului bebelușului să treacă prin canalul vaginal atunci când se va naște.

Mișcările bebelușului rămân la fel de intense, chiar dacă spațiul intrauterin devine tot mai mic pentru el, iar medicul îți va recomanda în continuare să numeri mișcările bebelușului.

Citește și:

Începând cu această perioadă micuțul începe să se pregătească pentru naștere și să se așeze în poziția de naștere. Medicii o numesc angajare, dar până a ajunge cu capul în jos bebelușul parcurge mai multe etape. Poți simți în continuare presiune la nivelul abdomenului și mișcări de răsucire ale bebelușului, care încearcă să-și facă loc și să se poziționeze, așa cum am zis mai sus, în prezentația perviană.

Se întâmplă uneori ca micuțul să nu aibă prezentația corespunzătoare și să rămână poziționat transversal de exemplu sau în alte poziții, însă medicina a evoluat suficient și medicii vor face față tuturor acestor provocări. Așadar nu este cazul să îți faci griji, iar dacă ai anumite întrebări care te macină, discută le pe îndelete cu medicul tău.

Citește și:

Descoperă întregul Calendar al sarcinii

saptamana 36 de sarcina Foto: Olena Chukhil/ shutterstock.com

Săptămâna 36 de sarcină: ce se întâmplă cu corpul mamei

Pe măsură ce bebelușul încearcă să ajungă în prezentația pelviană, cu capul în jos, vei începe să simți că presiunea abdominală și senzația de respirație dificilă vor scădea tot mai mult. Totuși te vei confrunta cu posibile crampe sau senzația de presiune în pelvis, dar și cu o senzație mai accentuată de urinare.

Poți chiar să simți că te dezechilibrezi, pentru că se va schimba din nou centrul de greutate al corpului odată cu mișcările bebelușului.

Burtica devine tot mai mare într-un ritm destul de alert, căci bebelușul crește acum cu aproximativ 30 g pe zi. Prin urmare este posibil să te confrunți tot mai des cu picioare umflate și obosite, dar și cu dureri de spate.

Citește și:

Dacă nu ai încă bagajul de naștere pregătit, este timpul să organizezi mai în detaliu nașterea, căci copilul poate veni uneori mai devreme decât termenul propus pentru naștere. Ai grijă să informezi cum se cuvine și partenerul de viață și familia, ca să te ajute și totul să fie mai ușor pentru tine și pentru bebeluș.

Nu uita să iei vitaminele prenatale. În această perioadă medicul poate să îți recomande și piridoxină sau vitamina B6, care ajută în creșterea sintezei de proteine și la formarea de noi celule.

Cel mai sănătos ar fi să încerci să consumi această vitamina din alimente, iar cele mai bogate în vitamina B6 sunt ovăzul și fulgii de ovăz, germenii de grâu, cartofii, roșiile, pepenele roșu, carnea, spanacul, avocado și bananele.

Citește și:

Informează-te împreună cu medicul tău despre semnele travaliului adevărat și ce ar trebui să faci, pas cu pas, atunci când ai suspiciunea că ai intrat în travaliu. Toate aceste detalii te vor ajuta să te liniștești și să simți că ai situația sub control.

Sursa foto articol: Roman Chazov/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
16 Martie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.