Setari Cookie-uri

Săptămâna 38 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului și simptomele gravidei

Deja putem spune că numărătoarea inversă a început, iar tu te gândești atât cu nerăbdare, cât și cu teamă la ziua în care îți vei ține în brațe bebelușul și care nu este departe. Îți recomandăm să descoperi în acest articol ce se întâmplă în corpul tău și cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 38 de sarcină.

Săptămâna 38 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului

A mai rămas foarte puțin timp până ce micuțul va ieșit din uter și va cunoaște lumea înconjurătoare. Deși copilul este aproape complet dezvoltat și poate supraviețui în cazul în care se va naște în această săptămână, totuși specialiștii consideră că nașterea la termen începe cu săptămâna 39. Însă nu îți face griji, în aceste ultime zile ale sarcinii foarte puține achiziții se mai dezvoltă la micuți.

În general, până la naștere, bebelușul pierde acel păr de pe spate și brațe care avea scopul de a ține cald și care se numește lanugo. Cu toate acestea sunt și bebeluși care încă mai păstrează puțin din acest perișor la naștere, unii pe umeri, alții pe spate sau chiar pe brațe.

Citește și:

Organele sunt destul de bine dezvoltate, iar în aceste zile bebelușul mai degrabă ia în greutate și își crește țesutul gras astfel încât să facă față cerințelor energetice și termice pe care le va avea imediat după naștere.

În acest moment bebelușul este de dimensiunile unui pepene galben mai mare, măsoară aproximativ 50 cm de la creștet la călcâie și cântărește 3100-3200 g. Acești parametri reprezintă media dezvoltării, însă unii bebeluși pot fi mai mari, iar alții mai mici.

saptamana 38 de sarcina Foto: Natalia Deriabina/ shutterstock.com

Săptămâna 38 de sarcină: ce se întâmplă cu corpul tău

Trimestrul 3 de sarcină poate fi epuizant, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Pentru că momentul nașterii este tot mai aproape, te poți confrunta atât cu sentimente de anxietate, cât și cu nerăbdare. Încearcă să ai câteva planuri bine făcute și să îi organizezi pe cei din jurul tău astfel încât și ei să fie pregătiți să te ajute.

Citește și:

Mișcarea devine din ce în ce mai dificilă - recomandate în această perioadă fiind exercițiile yoga special concepute pentru gravide și plimbările. Pentru că poți simți dureri la nivelul spatelui și abdomenului, îți va fi de ajutor să încerci să te odihnești cât mai des, iar în acest timp poți profita să organizez ultimele detalii cu privire la naștere și perioada imediat următoare.

Dacă nu le-ai aflat încă, ar trebui să știi care sunt semnele timpurii ale travaliului adevărat:

eliminarea dopului gelatinos, care poate să apară ca o pată sângerie la nivelul slipului;

ruperea membranelor, situație cunoscută și cu numele de “ruperea apei”, când simți că o cantitate de lichid cald și transparent se scurge, uneori putând fi confundat cu urina, însă fără a avea miros de niciun fel și fără a exista senzația de urinare. Acesta este, de fapt, lichidul amniotic;

Citește și:

debutul contracțiilor specifice travaliului, care se resimt ca și durerile menstruale, ce se extind ca o centură în jurul bazinului. Acestea devin din ce în ce mai puternice și ritmice și nu cedează la antispastice ușoare, medicamente despre care medicul tău ar fi trebuit să te informeze deja.

Trebuie să știi că ordinea acestor simptome este aleatorie, astfel că uneori întâi se rup membranele și apoi încep contracțiile uterine, alteori încep întâi contracțiile, ca apoi să se rupă membranele.

Dacă simți că ai intrat deja în procesul nașterii, sună medicul și anunțul despre simptomele pe care le ai și prezintă-te la unitatea unde ai hotărât să naști.

Nu uita să te hidratezi corespunzător și să te încarci cu voie bună și liniște interioară, căci totul va fi bine.

Citește și:

Sursa foto articol: Ruslan Iefremov/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
30 Martie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.