Setari Cookie-uri

Săptămâna 42 de sarcină – de la griji la fericire

Dacă ai ajuns în săptămâna 42 de sarcină, te numeri printre 10% dintre gravide. Chiar dacă ai intrat în așa-numita sarcină prelungită, nu ai de ce să îți faci griji. Iată la ce să te aștepți în săptămâna 42 de sarcina și ce se întâmplă cu bebelușul tău.

Săptămâna 42 de sarcină: vine bebe?

Încă din ultimele săptămâni ai observat că medicul tău dorește să te vadă foarte des și să monitorizeze bebelușul. În unele situații este posibil să fi primit deja un aparat care se atașează pe burtică și monitorizează bătăile inimii bebelușului.

Se pare că mai degrabă bebelușii băieți ajung în aceste săptămâni târzii de sarcină, însă în statistici se strecoară și fetițele. Vestea bună este că, spre deosebire de situația unei nașteri premature, în cazul sarcinii pelungite „leneșii” sunt complet dezvoltați și adesea în perfectă stare de sănătate.

Medicul tău va evalua atent care sunt riscurile sarcinii la această vârstă gestațională. Uneori medicul poate decide să nu mai așteptați și îți sugerează fie intervenția cezariană, fie inducerea travaliului.

Citește și:

Pentru a induce travaliul se folosește oxitocina, o substanță sigură atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. În mod normal, odată început travaliul, acesta este lăsat să decurgă natural, dacă nu apar situații neprevăzute.

Săptămâna 42 de sarcină – ce știm despre bebeluș?

Micuțul este deja așezat în poziție de naștere și travaliul poate începe oricând. Acesta este complet dezvoltat, însă continuă să crească, așadar la această vârstă gestațională va fi destul de mare, măsurând între 48 și 56 de centimetri și cântărind între 3,2 și 4,1 kg.

Ca și comparație, putem spune că bebe este acum de mărimea unui pepene verde.

Se poate întâmpla ca vernix caseosa, acel strat albicios gras care proteja piele micuțului, să se fi desprins. Din această pricină, la naștere, pielea micuțului ar putea fi ridată, uscată, cu zone albicioase care se descuamează.

Citește și:

De asemenea, unghiile sale pot fi mai lungi. Pentru că există riscul să se zgârie, îți recomandăm să adaugi în bagajul de naștere mănuși pentru nou-născuți.

Săptămâna 42 de sarcină - cum te vei simți

Sarcina devine greu de dus din punct de vedere al simptomelor, însă entuziasmul și nerăbdarea sunt foarte mari. Abia aștepți să îți ții bebelușul în brațe, iar uneori te poți confrunta chiar cu temeri. Încerca să diminuezi puseele de anxietate prin diverse tehnici de relaxare. Poate te ajută vizionarea unei comedii, plimbările scurte în jurul casei, muzica, o carte bună care îți face gândurile să zboare în altă parte etc. Încerca să ai tot felul de activități care te binedispun. Odihnește-te când te simți obosită, chiar și în timpul zilei.

Citește și:

Nu îți face griji că sarcina este prelungită, statisticile arată că în peste 50% din sarcinile prelungite, data probabilă a nașterii nu a fost calculată corect. Fie ovulația a avut loc în altă săptămâna, fie, poate, ai aproximat data ultimei menstruații. Cauzele sunt diverse.

Dacă te deranjează telefoanele în care toți te întreabă dacă ai născut, roagă-l pe partenerul tău să comunice cu familia și ceilalți sau încearcă să te detașezi de telefon. Ori pur și simplu stabilești niște limite în favoarea ta.

Adesea săptămâna 42 de sarcină este considerată ultima, deși sunt situații mai rar întâlnite în care mămica poate ajunge și în săptămâna 43 de sarcină, care chiar este ultima. Dacă nașterea nu are loc, așa cum am spus mai sus, medicul poate recomanda operația de cezariană sau inducerea travaliului.

Citește și:

Ce ar trebui să conțină bagajul de naștere?

Bagajul de naștere ar trebui să conțină elemente esențiale pentru mama și bebelușul care vor fi folosite în timpul și după naștere. Iată o listă generală de lucruri de care ai putea avea nevoie, rămânând să personalizezi această listă:

Pentru mamă:

  • Documentele personale, precum actul de identitate, cardul de sănătate, biletul de internare și asigurarea de sănătate (dacă este necesar)
  • Haine confortabile pentru a le purta în timpul spitalizării și după naștere (papuci confortabili, halat, pijamale, lenjerie intimă)
  • Produse de igienă personală (periuța de dinți, pastă de dinți, șampon, gel de duș, perie de păr, deodorant, absorbante pentru lăuze)
  • Accesorii pentru păr (elastic de păr, agrafe)
  • Batoane nutritive sau gustări sănătoase pentru a-ți menține nivelul de energie
  • Lista de numere de telefon importante (partener, familie, medicul de familie)
  • O cameră foto sau telefonul mobil pentru a putea face fotografii cu bebelușul
  • Pernă pentru alăptare și sutiene pentru alăptare (dacă dorești să alăptezi)

Pentru bebeluș:

Citește și:
  • haine în diferite dimensiuni (este posibil ca bebelușul să fie mai mic sau mai mare decât se așteaptă)
  • Scutece pentru nou-născuți
  • Prosop moale
  • Produse pentru îngrijirea bebelușilor (șampon, săpun, cremă de protecție pentru scutec, cremă hidratantă sau ulei de corp etc.)
  • Pătură sau prosop pentru a ține bebelușul
  • Sistem de transport pentru a duce bebelușul acasă (scaun auto sau pătuț moale de mână pentru scoaterea din maternitate)

Sursa foto articol: KonstantinChristian/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
27 Aprilie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.