Setari Cookie-uri

Primul trimestru de sarcină: Cronologia analizelor și investigațiilor medicale

Primul trimestru de sarcină, plin de emoții și griji uneori, poate fi totodată un maraton al programărilor, testelor și investigațiilor medicale care trebuie încadrate în anumite săptămâni de sarcina, ceea ce poate duce la neliniște și haos, mai ales când încă nu este destul de clar care sunt pașii monitorizării în acest trimestru. Vă invităm să descoperiți care este cronologia testelor și investigațiilor necesare în primul trimestru de sarcină.

Deși am putea spune că totul începe cu un test de sarcină pozitiv, ei bine nu întotdeauna se întâmplă astfel. Uneori o ecografie pentru disconfortul abdominal poate fi prima care confirmă sarcina.

În tot cazul, această ecografie de confirmare a sarcinii chiar este necesară și se realizează, de obicei, între săptămâna 5 și 10 de sarcină. De ce este importantă? Pentru că pot exista tot felul de situații, de exemplu poate fi prezent un cheag, iar în România medicii prescriu progesteron pentru a scădea riscul de pierdere a sarcinii. De asemenea, sunt unele situații mai dificile când sarcina este extrauterină și, dacă se intervine la timp, poate fi evitată operația, iar femeia își păstrează fertilitatea fără a fi afectată în vreun fel. Așadar ecografia de confirmare a sarcinii, chiar dacă o realizați la un specialist care nu vă mai urmărește sarcina, rămâne totuși necesară.

Citește și:

Mai departe vor fi recomandate analize de sânge și de urină.

Principalele analize de sânge recomandate în primul trimestru de sarcină pot fi:

Hemoleucograma uzuală, care oferă foarte multe informații despre statusul imunitar al organismului, alergii, anemii etc.

Analize de biochimie: transaminazele hepatice, ureea, acidul uric, glicemia, calciul, uneori chiar și feritina și sideremia dacă s-a evidențiat recent o anemie;

Analize pentru glanda tiroidă: deși nu există un screening în acest sens, totuși când există simptome sugestive, medicul poate recomanda analize pentru a investiga funcția tiroidei, cum ar fi anticorpii ATPO și Anti-TG, dar și TSH, Free-T4. Disfuncția tiroidiană poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului.

analize primul trimestru de sarcina Foto: Natalia Deriabina/ shutterstock.com

Citește și:

Serologie: TORCH este cel mai des recomandat test în perioada prenatală și în primul trimestru de sarcină care evaluează posibile infecții vechi (IgG) sau recente (IgM). Iată ce investighează profilul TORCH:

  • (T) Toxoplasmoza;
  • (O) vine de la “Other” care cuprinde alte infecții, cum ar fi sifilisul, hepatită B, infecțiile provocate de virusul Epstein-Barr, virusul varicelo-zosterian, enterovirus, parvovirusul B19;
  • (R) Rubeolă;
  • (C) Citomegalovirus;
  • (H) infecția cu virusul Herpes Simplex (HSV).

În cadrul serologiei se mai pot cere analize pentru hepatite, HIV sau orice altă suspiciune poate avea medicul.

Urocultura și sumarul de urină sunt, de asemenea, foarte importante. Urocultura se va recomanda periodic în sarcină chiar și în absența simptomelor de infecție urinară, la fel și sumarul de urină.

Citește și:

Analiza secretiilor vaginale poate fi recomandată când există simptome.

Dacă gravida susține că în trecut a mai trecut prin perioade de anemie, medicul poate recomanda și electroforeza hemoglobinei, pentru a exclude talasemia. Dacă totuși talasemia se confirmă, va fi necesar să fie investigat și tatăl, pentru a calcula riscul ca bebelușul să sufere de o formă ușoară sau severă a acestei boli.

Desigur, mai sunt recomandate testele de depistare a grupului sanguin si rH, atât pentru mamă, cât și pentru tată.

Bi-Testul, Dublul Test, screeningul de trimestru 1 sau ecografia materno-fetală de prim trimestru

Vorbim despre aceeași investigație, însă dublul test este de mai multe feluri, iar medicul va decide pe care ți-l recomandă, cel care este cel mai potrivit pentru tine. Cu puțin noroc, ai putea afla sexul copilului în cadrul ecografiei.

Citește și:

Testul cuprinde 2 componente, de unde și numele de Bi-Test: o analiză din sânge a hormonilor și ecolgrafia materno-fetală. Ordinea poate fi inversă, în funcție de tipul de test. Pentru interpretarea acestuia se folosesc softuri speciale care calculează posibilul risc pentru anumite anomalii genetice. Când se realizează acest test? Întreabă medicul tâu, pentru ca exista diferențe între tipurile de teste.

În unele situații, când mama are peste 35 de ani sau în antecendente au fost avorturi recurente sau în cadrul anumitor boli, medicul poate cere investigații mai sensibile cu privire la sănătatea bebelușului. De exemplu poate recomanda analiza de vilozități coriale. Astăzi avem al dispoziție și teste prenatale non-invazive, acestea sunt însă recomandate când medicul consideră risc crescut pentru anomalii sau când rezultatul Bi-Testului ridică semne de întrebare.

Citește și:

Sursa foto articol: Photoroyalty/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
29 Iunie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.