Setari Cookie-uri

Alimente de evitat în sarcină, dar pe care le consumai înainte de a fi gravidă

Dacă până să rămâi însărcinată consumai alimente după pofta inimii, ei bine acum trebuie să ai mult mai multă grijă. O parte dintre alimentele obișnuite nu mai sunt recomandate pentru tine sau necesită câteva mențiuni privind prepararea acestora.

Ce alimente ar trebui să eviți în sarcină?

Privind în ansamblu, am putea spune că toate alimentele care ar putea fi infectate cu microorganisme periculoase sau care ar putea conține o cantitate mare de substanțe toxice (de exemplu mercur, alcool etc.) trebuie evitate în sarcină.

Carnea preparată „în sânge”

Pentru că orice animal poate fi infectat cu un microb care să afecteze și omul sau cu un posibil parazit care s-ar putea transmite și la om, este indicat ca întotdeauna să consumăm carnea bine preparată termic.

Sunt însă unele preparate care se demarcă tocmai prin încălcarea acestui protocol și care folosesc carne gătită „în sânge”. Ca și gravidă, va trebui să te asiguri că vei consuma doar carne foarte bine preparată termic.

Citește și:

Peștii care ar putea conține mercur

Sunt câteva specii de pește cunoscute ca având un conținut mai ridicat în mercur, precum macroul, rechinul, peștele-spadă, bibanul. Poți consuma însă pește o dată sau de două ori pe săptămână în timpul sarcinii, dar alege merluciu, somon sălbatic, cod, tilapia.

alimente interzise in sarcina Foto: Flaviya/ shutterstokc.com

Lactate nepasteurizate

Lactatele nepasteurizate pot conține bacterii periculoase, cum ar fi E. Coli. Dar ce înseamnă lactate nepasteurizate? Înseamnă orice produs pe baza de lapte în pregătirea căruia nu s-a urcat la temperaturi de minim 60-70 de grade Celsius. Cu alte cuvinte un iaurt din lapte de țară crud, un lapte bătut din lapte de țară crud, lapte proaspăt de la vacă și nefiert, brânzeturi din lapte proaspăt nefiert/nepasterizat, smântână de la produsele obținute prin fermentarea laptelui nepasteurizat etc.

Citește și:

Ca și diferența între pasteurizare și fierbere, atunci când fierbem laptele urcăm la temperaturi mai mari, de minim 100 grade Celsius (ceea ce nu este rău deloc, doar că schimbă ușor gustul).

Ouă crude, miere

Și ouăle pot conține substanțe bacteriene toxice sau bacterii dăunătoare, la fel și mierea. Este indicat să gătești oul până ce se întărește și gălbenușul, iar mierea ar fi de evitat în sarcină.

Atenție la ficat

Ficatul prezintă o cantitate foarte mare de vitamina A, care, peste limitele corpului fiecărei gravide, poate avea efecte asupra fătului, producând malformații. Consumă ficat rar în sarcină.

Produsele bogate în cafeină sau alcool

Cafeina consumată în timpul sarcinii a fost asociată cu greutate mică la naștere a bebelușului. Produsele care conțin cafeină sunt numeroase, de la celebra cafea, până la băuturi carbogazoase, energizante, ceai negru, ceai roșu, unele dulciuri.

Citește și:

Alcoolul nu a primit undă verde în sarcină nici măcar pentru o gură. Un pahar de vin roșu când și când sau o bere ocazional nu sunt permise gravidelor.

De ce? Pentru că nu s-a dovedit a fi sigură pentru făt nicio doză de alcool ingerată de gravidă, nici măcar o gură. Alcoolul, odată băut, circulă prin sânge și deci și prin placentă, cordon ombilical și corpul bebelușului, până a fi metabolizat în ficatul gravidei. Așadar ZERO alcool în timpul sarcinii. Nu, nici bomboane cu vișine în alcool. Dar poți încerca, rar, o băutură fără alcool, cum ar fi berea fără alcool. Sau o cafea decafeinizată, ideal fără zahăr.

Vizionare placuta


Kudika
6 Iulie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.