Privind în ansamblu, am putea spune că toate alimentele care ar putea fi infectate cu microorganisme periculoase sau care ar putea conține o cantitate mare de substanțe toxice (de exemplu mercur, alcool etc.) trebuie evitate în sarcină.
Carnea preparată „în sânge”Pentru că orice animal poate fi infectat cu un microb care să afecteze și omul sau cu un posibil parazit care s-ar putea transmite și la om, este indicat ca întotdeauna să consumăm carnea bine preparată termic.
Sunt însă unele preparate care se demarcă tocmai prin încălcarea acestui protocol și care folosesc carne gătită „în sânge”. Ca și gravidă, va trebui să te asiguri că vei consuma doar carne foarte bine preparată termic.
Peștii care ar putea conține mercurSunt câteva specii de pește cunoscute ca având un conținut mai ridicat în mercur, precum macroul, rechinul, peștele-spadă, bibanul. Poți consuma însă pește o dată sau de două ori pe săptămână în timpul sarcinii, dar alege merluciu, somon sălbatic, cod, tilapia.
Lactatele nepasteurizate pot conține bacterii periculoase, cum ar fi E. Coli. Dar ce înseamnă lactate nepasteurizate? Înseamnă orice produs pe baza de lapte în pregătirea căruia nu s-a urcat la temperaturi de minim 60-70 de grade Celsius. Cu alte cuvinte un iaurt din lapte de țară crud, un lapte bătut din lapte de țară crud, lapte proaspăt de la vacă și nefiert, brânzeturi din lapte proaspăt nefiert/nepasterizat, smântână de la produsele obținute prin fermentarea laptelui nepasteurizat etc.
Și ouăle pot conține substanțe bacteriene toxice sau bacterii dăunătoare, la fel și mierea. Este indicat să gătești oul până ce se întărește și gălbenușul, iar mierea ar fi de evitat în sarcină.
Atenție la ficatFicatul prezintă o cantitate foarte mare de vitamina A, care, peste limitele corpului fiecărei gravide, poate avea efecte asupra fătului, producând malformații. Consumă ficat rar în sarcină.
Produsele bogate în cafeină sau alcoolCafeina consumată în timpul sarcinii a fost asociată cu greutate mică la naștere a bebelușului. Produsele care conțin cafeină sunt numeroase, de la celebra cafea, până la băuturi carbogazoase, energizante, ceai negru, ceai roșu, unele dulciuri.
Alcoolul nu a primit undă verde în sarcină nici măcar pentru o gură. Un pahar de vin roșu când și când sau o bere ocazional nu sunt permise gravidelor.
De ce? Pentru că nu s-a dovedit a fi sigură pentru făt nicio doză de alcool ingerată de gravidă, nici măcar o gură. Alcoolul, odată băut, circulă prin sânge și deci și prin placentă, cordon ombilical și corpul bebelușului, până a fi metabolizat în ficatul gravidei. Așadar ZERO alcool în timpul sarcinii. Nu, nici bomboane cu vișine în alcool. Dar poți încerca, rar, o băutură fără alcool, cum ar fi berea fără alcool. Sau o cafea decafeinizată, ideal fără zahăr.
Spune-ti parerea!