Setari Cookie-uri

Cum poți ameliora senzația de greață și vărsăturile în primul trimestru de sarcină

Primul trimestru de sarcină este o perioadă minunată și emoționantă, dar, în același timp, poate veni la pachet cu unele simptome neplăcute, cum ar fi greața și vărsăturile. Acestea pot afecta confortul și bunăstarea mamei însărcinate și pot reprezenta o provocare în adaptarea la schimbările hormonale și fizice ale corpului. Cu toate acestea, există câteva strategii simple pe care le poți adopta pentru a ameliora senzația de greață și vărsăturile în primul trimestru de sarcină.

Ce ar trebui să știi despre greața și vărsăturile matinale din primul trimestru de sarcină

Acestea apar ca urmare a fluctuațiilor hormonale mari, astfel ca mama însărcinată va trebuie să încerce să se acomodeze cu mai multe simptome provocate de hormonii sarcinii:

  • Grețuri și vărsături, care apar în general dimineața, dar pot să apară și în orice moment al zilei sau al nopții;
  • Stare intensă de oboseală;
  • Creșterea nevoii de somn – inclusiv un somn pe timpul zilei;
  • Tulburări de dispoziție și de memorie;
  • Scăderi de tensiune, senzație de leșin sau moleșeală;
  • Amețeală, dezechilibru;
  • Uneori pot să apară și tulburari de tranzit, cum ar fi constipația sau diareea (aceasta din urmă poate fi provocată și de vitaminele prenatale);

Grețurile matinale din sarcină, așa cum am spus deja mai sus, pot să apară în orice moment al zilei sau al nopții. Atunci când sunt sporadice, pot să nu afecteze foarte mult calitatea vieții femeii însărcinate, însă uneori pot fi destul de intense.

Citește și:

Există și cazuri exceptionale când greața și voma aproape că invalideaza viața gravidei, fiind foarte severe (hiperemesis gravidarum) și ducând chiar la incapacitatea de alimentație suficientă. În astfel de situații este necesar ca gravida să apeleze la serviciile medicale pentru susținere.

greata si voma in primul trimestru de sarcina Foto: goffkein.pro/ shutterstock.com

Ce poți face pentru a ameliora senzația de greată și voma din primul trimestru de sarcină

Consumă mese mici și dese

Este recomandat să mănânci câte puțin la masă si des, pentru a nu îngreuna digestia și a distribui alimentele ingerate pe parcursul zilei, în loc să ai câteva mese mari. Astfel, vei menține un nivel constant de glucoză în sânge și vei evita scăderile bruște care pot provoca greață. Alege alimente ușoare, cum ar fi crackers, biscuiți, fructe și legume proaspete, brânseturi, ciorbe, pește, paste și evită mâncărurile grase, prăjite sau picante.

Citește și:

Încearcă și ghimbirul, pare să ajute multe gravide în lupta cu senzațiile de greată.

Evită mirosurile puternice

Anumite mirosuri pot declanșa senzația de greață în timpul sarcinii. Dacă anumite mirosuri te deranjează, încearcă să le eviți pe cât posibil. Poți folosi și aromaterapie cu uleiuri esențiale precum menta sau lămâia, care pot ajuta la calmarea grețurilor.

Hidratează-te corespunzător

Este important să bei suficiente lichide pentru a te menține hidratată. Apelează la apă plată, ceaiuri calde sau sucuri naturale și evită băuturile carbogazoase sau cele cu cofeină (studiile arată că consumul de cafeină în sarcină creste riscul de greutate mică la naștere a bebelușului).

Poți încerca și să consumi cuburi de gheață sau să bei lichide încet și cu înghițituri mici, pentru a evita senzația de greață.

Citește și:

Folosește remedii naturale permise de către medicul tău

Există anumite remedii naturale care pot ajuta la ameliorarea grețurilor și vărsăturilor, dar acestea trebui musai să fie permise în sarcină și să fie validate de către medicul tău.

Printre acestea se numără ghimbirul, care poate fi consumat sub formă de ceai sau capsule, sau ceaiurile pe bază de plante, cum ar fi menta sau mușețelul. Înainte de a folosi orice remediu, insistăm să discuți cu medicul tău pentru a te asigura că sunt potrivite pentru tine și sarcina ta.

Odihnește-te adecvat

Oboseala poate agrava senzația de greață și vărsăturile. Asigură-te că îți acorzi suficient timp pentru odihnă și somn de calitate. Poți lua scurte pauze și chiar îți poți face o mică siestă pe parcursul zilei, dacă este necesar.

Citește și:

Consultă medicul tău

Dacă greața și vărsăturile persistă și îți afectează în mod semnificativ calitatea vieții, este important să consulți medicul tău. El poate oferi sfaturi și recomandări personalizate pentru a-ți gestiona simptomele și poate prescrie medicamente sigure pentru sarcină, dacă este necesar.

Este important să-ți asculți corpul și să încerci diverse strategii pentru a gestiona greața și vărsăturile în primul trimestru de sarcină. Amintește-ți că aceste simptome sunt adesea temporare și vor dispărea pe măsură ce sarcina avansează. În general, grețurile și vărsăturile încep să dispară în al doilea trimestru de sarcină. Păstrează o comunicare deschisă cu medicul tău și bucură-te de această perioadă specială în viața ta.

Citește și:

Sursă foto articol: goffkein.pro/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
13 Iulie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.